1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salpausselän kisat

Salpausselän kisat siirtyvät Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran vastuulle satavuotisjuhlien alla – kaupungin taloudellinen riski pienenee

Hiihtoliitto ja hiihtoseura haluavat palauttaa kisat vanhaan loistoonsa. Myös seuraavat hiihdon MM-kisat ovat tavoitelistalla.

Salpausselän kisat
Yleisö Salpausselän kisoissa lauantaina  29. helmikuuta.
Maaliskuussa 2020 hiihtolajien maailmancup -kisoja kävi katsomassa 30 800 henkilöä, millä Salpauselän kisat pääsi kävijätavoitteeseensa. Lauri Rautavuori / Yle

Suomen Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura ottavat vastuun Salpausselän kisojen järjestämisestä. Lahden kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kisojen uuden järjestämissopimuksen, jonka mukaan kaupunki tukee tapahtumaa 150 000 euron vuosittaisella tuella seuraavat kolme vuotta. Tämän jälkeen tuesta sovitaan erikseen. Valtuusto päättää tuesta ensi viikon kokouksessaan.

Uuden sopimuksen myötä Lahti Events ei vastaa enää kisoista. Sen myötä Salpausselän kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen on irtisanottu, mistä uutisoitiin jo maanantaina. Etelä-Suomen Sanomat kertoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että kisojen järjestämisestä on syntynyt kolmen vuoden aikana Lahti Eventsille tuli 400 000 euron tappio.

Lahti sitoutuu uudessa sopimuksessa luovuttamaan urheilukeskuksen tilat ja laitteet kisaorganisaation käyttöön. Sopimukseen on kirjattu aiempaa tarkemmin niin sanotut ylivoimaiset esteet, joiden takia kilpailuja ei voi järjestää. Kaupunki ei näissä tapauksissa vastaa suorituspaikkojen kunnosta eikä kustannuksista, painotetaan kaupungin tiedotteessa.

Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura sitoutuvat vastaamaan kisajärjestelyistä 12 vuodeksi. Tätä varten ne perustavat tapahtumayhtiön, joka vastaa tapahtuman taloudesta sekä mahdollisista tappioista.

– Ajattelimme asiaa seurassa niin, että voisi olla hyvä palata vanhaan. Tämä järjestelmä, mikä meillä oli kolmen vuoden ajan, oli jonkin verran johtamissuhteiltaan ja rakenteiltaan sekava. Vaikka oli paljon hyvää, niin se ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu toteaa.

Hiihtoseuran vastulla on jatkossakin kisojen tekninen järjestäminen ja vapaaehtoisten hankinta.

MM-kisojen hiihtoyleisöä
Seuraavat hiihdon MM-kisat voidaan järjestää Lahdessa aikaisintaan 2030-luvun puolivälissä.Tomi Hänninen / Yle

Hiihtoliitto pitää Salpausselän kilpailuja yhtenä tärkeimmistä tapahtumistaan Suomessa, mutta myöntää, että uudessa mallissa sillä on suurempi taloudellinen riski.

– Tässä ilmasto- ja koronatilanteessa kisat ovat meille taloudellinen riski. Mutta tosissamme olemme tämän kanssa, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen vakuuttaa.

Lahden Hiihtoseurassa talousriskin ei koeta kasvavan niin dramaattisesti. Kolun mukaan tulevat kisat tehdään tiukalla kulukuurilla, eikä seuralla ole koskaan ollut mahdollisuus ottaa isoja riskejä.

"Salpausselän kisat on kansallinen ylpeydenaihe"

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja kuvaa Salpausselän kisoja kansalliseksi ylpeydenaiheeksi. Talvitapahtuma palautetaan Hämäläisen mukaan kukoistukseensa satavuotisjuhlakisoihin 2023.

– Maailmassa ei ole montaa paikkaa, missä pystytään järjestämään mäen, yhdistetyn ja hiihdon maailmacupit yhtä aikaa.

Hiihtoliitto haluaa pitää maailmancupin osakilpailut Lahdessa ja mielellään vakiinnuttaa niiden ajankohdan hiihtoloman tienoille.

– Haluaisimme Salppurille vakipaikan, mutta se on vaikea asia. Kansainvälinen kilpailukalenteri on tiukka ja on itse asiassa painetta vähentää kilpailumäärää, ilmasto- ja taloussyistä sekä urheilijoiden jaksamisen kannalta, kertoo Hämäläinen.

Sekä Hiihtoliiton että Hiihtoseuran pitkän ajan tavoitteena on hakea pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja Lahteen viimeistään 2030-luvun alkupuolella.

Muutos kisajärjestäjien vastuissa ei pitäisi Lahden Hiihtoseuran puheenjohtajan, Juha Kolun, mukaan näkyä seuraavissa kisoissa mäkimontussa olevalle katsojalle. Tapahtumaa pyritään edelleen kehittämään yleisölle kiinnostavammaksi.

– Haemme sitä vanhaa suuruuden aikaa, jolloin katsojia oli joka päivä useampi kymmenen tuhatta. Satavuotisjuhlakisat on tulossa, emmekä halua, että tapahtuma taantuu paikalleen, tähdentää Kolu.

Lue seuraavaksi