Hyppää sisältöön

Kemin sotemenot ovat ylittymässä yli kahdella miljoonalla eurolla – omasta toiminnasta tinkimisellä ei voida kattaa ostopalvelujen ylityksiä

Kemin kaupunginhallitus on edellyttänyt, että sote-palvelujen pitäisi pysyä budjetissa.

Yli puolet Kemin sotemenoista koostuvat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriltä ja Mehiläinen Länsi-Pohjalta ostettavista palveluista. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kemin sosiaali- ja terveyspalveluiden talousvaikeudet eivät ole omissa käsissä. Kaupungin sotemenot uhkaavat ylittää budjetin yli kahdella miljoonalla eurolla, mutta suurimmat ylitykset ovat ostopalveluissa, kuten päihde- ja mielenterveystyössä ja lasten sijoituksissa kodin ulkopuolelle.

Sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Liisa Niiranen toteaa, että kaupungin omasta toiminnasta ei ole mahdollista tinkiä niin paljon, että ostopalvelujen ylitykset saataisiin kompensoitua.

Niirasen mukaan yksi omissa käsissä oleva keino on lisätä palvelusetelin käyttöä kotihoidossa.

– Se pienentäisi sijaisongelmaa, hän perustelee.

Huhtikuun tilanteen perusteella sotemenojen nettoylitys budjettiin verrattuna on tänä vuonna 2,2 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus on edellyttänyt budjetissa pysymistä.

Yli puolet eli 52,1 prosenttia Kemin sotemenoista koostuvat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriltä ja Mehiläinen Länsi-Pohjalta ostettavista palveluista. Niistä laskutetaan käytön mukaan.

Ratkaisuja on tehty, mutta ne vaikuttavat myöhemmin

Kemissä on tiedostettu sotepuolen haasteet ja toimiin on jo ryhdytty.

– Tälle vuodelle on lisätty kolme tointa lapsiperheiden kotipalveluun. Lisäksi perhekeskusmallin suunnittelu on käynnistynyt ja haemme siihen parhaillaan vetäjää. Nämä eivät kuitenkaan auta vielä taloustilanteeseen, Niiranen toteaa.

Perhekeskusmallilla on tarkoitus panostaa ennalta ehkäiseviin sotepalveluihin ja oppilashuoltoon.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää määräaikaisen kehittämispäällikön viran perustamista, jotta sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistusten toteuttamiseen saataisiin lisää hartioita.

Kemi on myös palauttamassa mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon asumispalvelut sairaanhoitopiiriltä takaisin kaupungin omaksi toiminnaksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).