1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyselytutkimus kumoaa ennakkoluuloja opiskelijoista: enemmistön opinnot sujuvat hyvin, talous on kunnossa ja opiskelijariennoissa käydään vain harvoin

Tutkimuksen moni opiskelija kokee yksinäisyyttä, ja tähän Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta aikoo puuttua.

opiskelijat
Vapun juhlintaa Tampereella.
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan kyselytutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia opiskelijoista ei käy koskaan tai käy vain harvoin opiskelijatapahtumissa tai -bileissä. Miikka Varila / Yle

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan tutkimus osoittaa yleistykset opiskelijoista vanhentuneiksi.

Tänä keväänä toteutetun kyselytutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan enemmistö opiskelijoista kokee etenevänsä opinnoissaan tavoiteajassa ja toimeentulonsa hyväksi. Tutkimukseen vastasi lähes 600 Itä-Suomen yliopiston perustutkinto-opiskelijaa.

Kyselyyn vastanneista suurin osa sai toimeentulonsa opintotuesta, mutta opintojensa ohella työskenteleviäkin oli runsas kolmannes vastaajista. Kampus, tiedekunta tai tutkinto eivät vaikuttaneet opiskelijan kokemuksiin taloustilanteestaan. Myöskään vanhempien koulutustausta tai opintolaina eivät vaikuttaneet asiaan.

– Sekin oli yllätyksellistä, että työnteko ei merkittävästi hidastanut opintoja, vaan se nähtiin todella myönteisenä asiana, ISYYn pääsihteeri Sanna Heinonen sanoo.

Opiskelijat harrastavat ahkerasti liikuntaa

Mielikuvaa juhlintaan keskittyvistä opiskelijoista kumoaa puolestaan se, että tutkimuksessa noin kaksi kolmesta opiskelijasta ilmoitti, ettei osallistu koskaan tai osallistuu vain harvoin opiskelijatapahtumiin ja -bileisiin. Lähes 80 prosenttia jättää juhlinnan muutenkin väliin kokonaan tai hyvin usein.

Vapaa-ajalla valtaosa opiskelijoista harrastaa liikuntaa sekä tapaa ystäviään ja perhettään. Lähes 90 prosenttia vastanneista harrastaa liikuntaa viikoittain ja jopa 40 prosenttia päivittäin.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumissa käydään harvoin eikä järjestötoimintaan tai vapaaehtoistyöhön juuri käytetä aikaa.

– Tämä vastaa hyvin sitä, millainen olin itse opiskeluaikana. Se on ehkä sieltä menneisyydestä jäänyt kuva, että opiskelijat juhlisivat paljon. Tämän tutkimuksen valossa ei siltä vaikuta, Heinonen toteaa.

Yksinäisyyden kokemukset huolestuttavat

ISYYn pääsihteeri Sanna Heinosen mukaan huolestuttavin tutkimustulos oli se, että yksinäisyyttä tuntee liki puolet kyselyyn vastanneista. Eniten yksinäisyyden kokemuksia on yksinasuvilla opiskelijoille ja vähiten paljon työssäkäyvillä.

Ratkaisuja ongelmaan ylioppilaskunta aikoo pohtia yhdessä yliopiston ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n kanssa.

– Yksinäisyys on sellainen asia, mihin meidän on ylioppilaskuntana paneuduttava ja puututtava.

Heinosen mukaan koronatilanteessa opiskelijoiden hyvinvointia halutaan tukea myös kesän aikana. Ylioppilaskunta on jo hakenut rahoitusta opiskelijoiden opiskelukykyä ylläpitäviin ja jaksamista tukeviin palveluihin, joita ei ole ennen kesäaikana tarjottu.

– Tutkimuksessakin nousi isosti esille liikunnan merkitys. Sieltä voisi löytyä opiskelijoille uusia ystäviä ja tekemistä. Sykettä-korkeakoululiikunta tarjoaa liikuntamahdollisuuksia normaalia enemmän koko kesän, Heinonen kertoo.

Vaikka tutkimus tehtiin koronaviruksen aiheuttamien rajoituksien aikana, opiskelijoita pyydettiin vastaamaan normaalitilanteen mukaisesti.

– Uskon kuitenkin, että koronatilanne on jollakin tasolla vaikuttaneet vastauksiin. Voisin kuvitella, että kotona opiskelu keväällä on vaikuttanut yksinäisyyden kokemuksiin.

Kampuskaupungit mukaan kehittämään opiskelijoiden palveluita

ISYYn mukaan vastaavanlaisia yliopistokohtaisia selvityksiä opiskelijoiden taustoista ja elämäntilanteesta ei ole aiemmin laajasti tehty. Tutkimustuloksia aiotaan käyttää ylioppilaskunnan toiminnan ja palvelujen kehittämisestä.

Yliopiston ja YTHS:n lisäksi myös kampuskaupunkien toivotaan hyödyntävän tuloksia.

– Tarkoitus on keskustella sekä Joensuun että Kuopion kaupungin kanssa tuloksista. Tarkoituksena on miettiä, mitä palveluja ja toimintaa opiskelukaupungeissa voitaisiin tarjota, jotta opiskelijat kotoutuisivat mahdollisimman hyvin, Heinonen sanoo.

Kyselytutkimus toteutettiin verkossa satunnaisotannan avulla 21. huhtikuuta–3. toukokuuta. Kyselyyn vastasi yhteensä lähes 600 opiskelijaa.

Lue myös:

Kysely: Noin puolet ammattikorkeakoululaisista kokee, että etäopetus on lisännyt stressiä ja vähentänyt motivaatiota

Yksinäisyyden kokemus sai opiskelijat toimimaan: syntyi palvelu, joka yhdistää harrastuskaverit

Lue seuraavaksi