Rekka ajaa vetten päällä Enontekiön Karesuvannossa otetussa tulvakuvassa – vesi on huipussaan Tornion-Muonionjoella ja Tenolla

Tie 959 Karesuvannossa soveltuu tällä hetkellä vain raskaalle liikenteelle.

tulvat
Rekka ajaa tulvan valtaamaa tietä Karesuvannossa Enontekiöllä
Rekka ajoi tulvan alle jääneellä tiellä Enontekiön Karesuvannossa maanantaina.Jari Rantapelkonen

Tulvavesi on noussut tielle Enontekiön Karesuvannossa Suomen ja Ruotsin rajalla. Tieliikennekeskus kertoi maanantaina iltapäivällä, että tulvan kohdalla tie 959 soveltuu vain raskaalle liikenteelle.

Vesi on peräisin Muonionjoesta, jossa tulva on selkeästi keskimääräistä suurempi.

– Lätäsenosta tulee jumalattomasti vettä, joka on peräisin tuntureilta sulavista lumista, Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen sanoo.

Rantapelkonen arvioi, että veden alla oli maanantaina noin sadan metrin pätkä tietä. Kunnanjohtaja kuvasi Karesuvannossa dronellaan maanantaina.

Tulvan alle jäänyt tie Enontekiön Karesuvannossa.
Henkilöautolla ei kannata yrittää tästä yli.Jari Rantapelkonen

Ennen mentiin veneellä

– Ensin paikalle tuli henkilöauto, joka kääntyi takaisin. Sen jälkeen tuli norjalainen rekkamies ja kysyi, uskaltaako tästä mennä. Sanoin, että se on omalla vastuulla. Hän arpoi pitkään, kunnes hyppäsi rattiin ja pääsi toiselle puolelle, Rantapelkonen kertoo.

Hän sanoo, että vastaavanlaista tien tulvimista ei ole Karesuvannossa koettu moneen vuoteen.

– Olen kuullut, että kun tiet olivat alempana 1960-70 -luvulla, on vedetty veneelläkin.

Lapin ely-keskuksesta arvioidaan, että vesi laskee tieltä keskiviikkona tai viimeistään torstaina, jolloin siitä pääsee taas ajamaan henkilöautoilla.

Veden alle jäänyt tienpätkä Enontekiön Karesuvannossa.
Tulva on huipussaan Tornion-Muonionjoella. Kuva Enontekiön Karesuvannosta maanantaina.Jari Rantapelkonen

Lapin isoista joista tulvavesi on huipussaan Tornion-Muonionjoella ja Tenolla, mutta muualla Lapissa vedenpinnat ovat laskemassa tai laskeneet.

KORJATTU: Tieliikennekeskus kertoi tulvivasta tiestä ensimmäisen kerran jo maanantaina iltapäivällä eikä vasta tiistaina.