Mervi Isoaho ja Jaakko Koskela saavat juhannushäät, mutta korona laittoi kaiken uusiksi – juhlavalmistelut vaativat tänä kesänä erityisponnisteluja

Hygienia on tärkeätä myös kotona järjestettävissä juhlissa.

Jaakko Koskela ja Mervi Isoaho
Jaakko Koskela ja Mervi Isoaho ovat olleet yhdessä 10 vuotta. Heillä on 1- ja 3-vuotiaat lapset.

Tammikuussa Mervi Isoaholla ja Jaakko Koskelalla kaiken piti olla hyvin hanskassa: kirkko ja hääpaikka oli varattu jo edellisenä kesänä, juhlakoristelu suunniteltu, vieraslista tehty. Sitten tuli korona.

– Mietimme, että perutaanko häät tai siirretäänkö ne syksyyn. Mutta kun kukaan ei tiedä syksynkään tilanteesta ja tuli tämä 50 hengen rajoitus, päätimme, että häät pidetään, kun siihen kyetään, Mervi Isoaho kertoo.

Alun perin kokkolalaispariskunnan oli tarkoitus viettää reilun 80 hengen juhannushäitä. Kevään aikana vieraslista karsiutui puoleen ja juhlapaikka vaihtui pienempään 1800-luvulta peräisin olevaan Snellmankotiin.

Isoahon ja Koskelan häissä poikkeusaika näkyy pöytien rytmityksenä ja tarjoilussa. Pöydät on sijoitettu väljemmin, käsidesit on hankittu ja pitopalvelu huolehtii tarjoilusta.

Muuttunut juhlapaikka piti ottaa huomioon myös koristelussa.

– Ensimmäinen tila oli paljon suurempi. Pieni porukka olisi ollut siellä aika mitätön, joten päädyimme vaihtamaan paikkaa. Olimme myös keränneet vuoden ajan pulloja ikkunalaudoille. Nyt ne hyödynnetään täällä, mutta muuten suunnitelmat menivät uusiksi. Eri tila vaatii erilaisia koristeita, Isoaho painottaa.

Carola Mickelsson käyttää tarjoillessaan visiiriä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Oppitunti Espanjasta

Tarjoilujen järjestäminen korona-aikana vaatii monenlaista miettimistä. Carola´s Deli pitopalvelua pyörittävä Carola Mickelsson sai pääopit viruksen välttämiseen Espanjasta, jossa hän oli miehensä kanssa helmikuun lopusta huhtikuun puoliväliin.

Mickelssonin mukaan Espanjassa oltiin todella tarkkoja. Esimerkiksi autossa sai olla vain yksi ihminen, lähikauppaan sisäänpääsyä jonotettiin ulkona turvavälein, kaupassa vahdittiin, että jokainen käyttää käsidesiä eikä hedelmätiskille saanut viedä ostoskärryä. Pienin sakko rikkeestä oli yli 600 euroa.

– Saimme aika hurjan oppitunnin. Siellä oli pikkuisen erilaista, miten kaupoissa käyttäydytään ja se herätti meidät kunnolla, Mickelsson kertoo.

Pikkusuolaisiin voisi lisätä vielä coctailtikun. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Mickelsson painottaa tarkkuutta prosessin alusta loppuun. Juhlavalmisteluissa se näkyy muun muassa niin, että tullessaan tukusta, hän jättää raaka-aineet vuorokaudeksi karanteeniin ennen kuin käyttää niitä. Vastaavasti juhlien jälkeen tilaisuudessa käytetyt tavarat ovat vuorokauden karanteenissa ennen kuin ne asetetaan paikoilleen.

Mickelssonille poikkeusaika on tarkoittanut myös tarjoilun ja ruokalistojen uudelleen miettimistä.

– Kun vieraat saapuvat, alkuruoka on valmiina pöydissä omilla lautasilla. Henkilökunta annostelee jokaiselle lämpimän ruoan ja se haetaan pöytäkunnittain. Jonossa saa olla enintään kuusi henkilöä eikä mihinkään kosketa. Lisäksi henkilökunta käyttää suojavisiiriä kasvojen edessä ja hanskoja kädessä, Mickelsson luettelee.

Pikkusuolaisia ja brownieita

Juhlia järjestävän Villa Elban palvelupäällikkö Reija Wacklinin mukaan ravintoloille ja pitopalveluille annetut ohjeet sopivat hyvin myös kotijuhliin. Wacklin korostaa hygienian merkitystä. Buffeepöytää on syytä välttää kotonakin.

– Kannattaa sopia yksi ihminen huolehtimaan kahvin kaatamisesta, ruoan jakamisesta ja muusta tarjoilusta. Näin kontaktit pidetään pieninä eikä liian moni koske ottimiin. Hyviä tarjottavia ovat ruoat, joista saa helposti valmiit annokset. Kotijuhlissakin pitäisi olla käsienpesu- tai desinfiointimahdollisuus, Waclklin muistuttaa.

Carola Mickelsson suosittelee kotijuhliin yksinkertaisia pikkusuolaisia ja brownieita.

– Leivän palan päälle voisi laittaa tahnaa ja coctailtikun, jolla on helppo ottaa. Verkossa on paljon hyviä pikkusuolaisen reseptejä.

Brownie on Mickelssonin mukaan makea kestosuosikki, josta saa muotilla nätin.

– Leivonnaisen päälle voisi pursottaa tuorejuustoricottaa ja lopuksi koristella se mansikan puolikkaalla ja sitruunamelissalla, Mickelsson neuvoo.

Jaakko Koskela ja Mervi Isoaho juhlivat perheen ja ystävien kanssa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kiireinen viikko

Mervi Isoaholla ja Jaakko Koskelalla juhannusviikko kuluu häävalmisteluissa. Enää pienemmät häät eivät harmita. Tärkeintä on, että juhla saadaan pidettyä. Hääpäivältä morsiuspari odottaa iloista ja lämminhenkistä juhlapäivää.

– Auringonpaistetta, Jaakko Koskela toivoo.

– Onnellista ja ikimuistoista päivää. Varmasti se tulee sitä olemaan joka tapauksessa satoi tai paistoi, Mervi Isoaho uskoo.