1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olof Palme

Palmen poika tyytyväinen päivän tietoihin – Syyttäjä uskoo, että Skandia-mies murhasi Olof Palmen, olisi vanginnut hänet 34 vuotta sitten

Syyttäjä lakkauttaa tutkinnan, joka on kestänyt 34 vuotta ja maksanut pelkästään poliisin kuluina yli 57 miljoonaa euroa.

Olof Palme
Ruotsin poliisin tiedotustilaisuus Palmen murhatutkinnasta.
  • Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin Tukholman keskustassa 28.2.1986.
  • Pääsyyttäjä Krister Petersson uskoo, että syyllinen on niin sanottu Skandia-mies, Stig Engström. Häntä kuultiin alun perin todistajana.
  • Syyttäjä uskoo, että Engström toimi yksin, eikä murhan taustalla ollut salaliittoa. Hän kuului Palmea vastustaviin piireihin, hänellä oli talousvaikeuksia ja alkoholiongelmia.
  • Murha-asetta ei ole löytynyt.
  • Maailman laajimpiin ja kalleimpiin kuuluva murhatutkinta lopetetaan.
  • Petersson ja tutkinnanjohtaja Hans Melander esittelivät tutkimuksensa johtopäätökset keskiviikkoaamuna.

Klo 12.43 Päätämme hetki hetkeltä -seurannan tähän ja kerromme reaktioista syyttäjän päätökseen myöhemmin erillisissä jutuissa. Minä kiitän seurasta. Oli intensiivinen kaksituntinen! - Paula Tapiola -

Klo 12.38 Lehdistötilaisuus päättyy. Se kesti yli kaksi tuntia.

Klo 12.37 Syyttäjä ei usko, että Engström olisi kuulunut johonkin salaliittoon. Hän perustelee käsitystään sillä, että mies oli niin kiinnostunut mediajulkisuudesta. Se puhuu salaliittoa vastaan, syyttäjä sanoo.

Klo 12.24 Olof Palmen poika kertoo Ruotsin radiolle, että hän on tyytyväinen syyttäjän johtopäätöksiin.

– Ensinnäkin hän on erittäin varma siitä, että Engström on syyllinen, ja hän aikoo lopettaa tutkinnan. Olen samaa mieltä molemmista päätöksistä. Luulen, että Skandia-mies on syyllinen. Valitettavasti ratkaisevia todisteita ei ole, Mårten Palme sanoi Ruotsin radiolle, kertoo Dagens Nyheter. (siirryt toiseen palveluun)

Klo 12.19 Lehdistö saa mahdollisuuden esittää vain yhden kysymyksen per toimittaja.

Klo 12.17 "Emme voi tehdä sitä enää. Engström on kuollut, aikaa on kulunut", syyttäjä toteaa. Siksi tutkinta lopetetaan.

– Lopetan tutkinnan, koska syytetty on kuollut.

Klo 12.16 "Olisimme saaneet kohtuullisen mahdollisuuden tutkia tätä tarkemmin ja rakentaa juttua Engströmiä vastaan. Olisimme saaneet kohtuullisen mahdollisuuden löytää murha-aseen, tehdä etsintöjä hänen asunnossaan ja työpaikallaan, tutkia hänen vaatteensa ja tutkia, oliko hän osa salaliittoa vai ei.", Petersson sanoo.

Klo 12.09 "En ole niin tyhmä, että sanoisin, että tämä materiaali riittää Engströmin syyllisyyden todistamiseen", sanoo Petersson.

Klo 12.06 Syyttäjä Krister Petersson sanoo, että hän olisi vanginnut Engströmin tietojensa pohjalta.

– Olisin vanginnut hänet, jos hän ei olisi pystynyt jättämään hyväksyttävää selitystä tiedoille, joita meillä on.

Klo 12.04 Stig Engström kuoli vuonna 2000. Häntä ei kuulusteltu Christer Petterssonin oikeudenkäyntien jälkeen.

Klo 12.01 Silloinen tutkinnajohtaja Hans Holmér uskoi, että murhan takana oli Kurdistanin työväenpuolue PKK. Hän ei halunnut Engströmin "häiritsevän" tutkintaan. Siksi Engströmin osuus tutkinnassa lakaistiin maton alle. Vuoden 1987 alussa poliisi kirjoitti muistion, jonka mukaan Engström oli "ad acta", eli hänet liitettiin asiakirjoihin.

Klo 11.57 Poliisi keskusteli mahdollisuudesta, olisiko Engström voinut olla murhaaja. Keskustelut käytiin lähinnä kahvihuoneessa.

Klo 11.56 Syyttäjän mielestä Engström pilkkasi poliisia Ruotsin televisiolle antamassa haastattelussa.

– Kun he sanovat tekevänsä palapeliä ja yrittävät hylätä paloja, jotka eivät kuulu siihen, ei pitäisi poistaa paloja, jotka kuuluvat palapeliin, Engström sanoi Ruotsin televisiolle huhtikuussa 1986.

Syyttäjä esitti televisiojutun lehdistötilaisuudessan.

Klo 11.49 Kuka oli Olof Palmen murhaan syylliseksi nimetty Skandia-mies Stig Engström? Tämän tiedämme hänestä.

Klo 11.47 Poliisi teki rekonstruktion murhaillasta silminnäkijöiden kanssa 5.4., mutta Engströmiä ei kutsuttu siihen. Syyttäjä ei pysty kertomaan, miksi. Hän esiintyi päivää myöhemmin Ruotsin television uutisissa omalla rekonstruktiollaan.

Klo 11.45 Hiihtolomansa jälkeen Engström otti uudelleen yhteyttä poliisin. Häntä kuulusteltiin noin puoli tuntia. Engströmin kertomaa ei kuitenkaan kyseenalaistettu.

Klo 11.41 Engström otti sen jälkeen, kello 12.20 yhteyttä poliisiin, ja kertoi liikkeistään illalla. 20 minuttia aiemmin Ruotsin television uutislähetyksessä oli kerrottu murhaajan tuntomerkkejä, ja Engström sanoi uskovansa, että hän voisi sopia kuvaukseen. Siksi hän halusi selvittää asian.

Klo 11.38 Engströmin oli määrä lähteä hiihtolomalle vaimonsa kanssa Palmen murhan jälkeisenä päivänä. Sen sijaan hän otti yhteyttä työnantajaansa tarkistaakseen, mihin aikaan hän lähti Skandian toimistosta perjantai-iltana, Palmen murhan aikaan. Hän selitti pomoilleen tarvitsevansa tiedot, koska poliisi. lehdistö ja "Norja" olivat hänen perässään. Kukaan ei kuitenkaan ollut liittänyt häntä murhaan tässä vaiheessa.

Klo 11.30 Nyt Krister Petersson perustelee, miksi ei epäile muita silminnäkijöitä murhaajaksi.

Klo 11.28 Syyttäjä kertoo, miksei hän usko Engströmin kertomukseen. Mikäli hän olisi toiminut, kuten sanoi, murhapaikalle olisi ehtinyt tulla autoja ja ihmisiä. Lisbeth Palme ei koskaan kertonut, että olisi puhunut ulkopuoliselle murhaajasta. Kukaan muu silminnäkijä ei ole kertonut, että Engström olisi ollut paikalla.

Klo 11.24 Nyt syyttäjä käy läpi silminnäkijöiden kuvailuja murhaajasta. Engströmin vaatetus sopii niihin: hänellä oli tumma takki, lakki, silmälasit ja lompakko.

Klo 11.20 MItä Engström teki 20 minuutin ajan, jolloin kukaan ei nähnyt häntä?

Klo 11.16 Engström kertoo myöhemmin palanneensa murhapaikalle. Tästäkään ei ole mitään todisteita. Samassa yhteydessä hän kuuli todistajan kuvailun murhaajasta. Se sopi häneen. Hän halusi kertoa omat tietonsa, jotka hän väitti kuulleensa Lisbeth Palmelta

Klo 11.13 Engström väitti myös kertoneensa poliisille murhaajan pakotien. Kukaan poliisi ei muista sitä. Hän unohti kertoa heille murhaajan tuntomerkit ja juoksi siksi heidän peräänsä. Tätäkään kukaan ei muista.

Klo 11.12 Engström on kertonut puhuneensa Lisbeth Palmen kanssa murhan jälkeen. Palme ei kuitenkaan ole koskaan vahvistanut tapahtumaa, tai että hän olisi kertonut Engströmille miehensä murhaajan tuntomerkkejä, kuten Engström aikanaan väitti.

Klo 11.10 Engströmiä kutsutaan Skandia-mieheksi, koska hän työskenteli vakuutusyhtiö Skandiassa Sveavägenillä. Syyttäjän mukaan on epäselvää, miten hän kulki lähtiessään töistä myöhään illalla. Hän saattoi kulkea pohjoiseen tai etelään. Hänen oman kertomuksensa mukaan hän "kompastui Palmeen" kadulla, kun tämä oli ammuttu.

Klo 11.07 Hän kuului ampumakerhoon ja "Palme-kriittisiin piireihin". Hänellä oli talousvaikeuksia ja alkoholiongelma.

Klo 11.04 Engström oli todistajana molemmissa oikeudenkäynneissä Christer Petterssonia vastaan.

Klo 11.03 Syyttäjän mukaan Engströmin vaatetus sopii todistajien kertomuksiin murhaajan vaatetuksesta. Kukaan ei kuitenkaan muista nähneensä häntä. Hänen oma kertomuksensa sopii osittain todistajien kuvailuun siitä, miten murhaaja toimi.

Klo 10.59 Jos haluat keskustella Olof Palmen murhasta, voit tehdä sen nyt tämän artikkelin lopussa.

Klo 10.57 Tutkimuksessa ei ole saatu uutta merkittävää teknistä aineistoa. Johtopäätökset perustuvat murhan jälkeen kerättyihin aineistoihin.

Klo 10.56 Syyttäjän mukaan todistajien kuvaukset tekijästä ja vaatetuksesta ovat olleet vaihtelevia. Harva oli nähnyt hänen kasvonsa. Todistajat ovat antaneet yhdenmukaisen kertomuksen siitä, että murhaaja juoksi Sveavägeniltä Tunnelgatanille Tukholman keskustassa ja hävisi ylös rappuja.

Palmen murhapaikka Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa Tukholmassa.
Palmen murhapaikka Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa Tukholmassa maanantaina.Fredrik Sandberg / AFP

Klo 10.53 Peterssonin mukaan ei ole selvää, oliko Engström yksittäinen tekijä vai oliko taustalla jonkinlainen salaliitto.

Klo 10.52 Hans Melander kertoo, että Palme-ryhmä alkoi tutkia Engströmiä kesällä 2017. "Hän ei sopinut kuvaan", Melander sanoo. Ryhmä tutki alkuperäisiä tietoa siitä, ketkä olivat olleet murhapaikalla.

Klo 10.50 Murha-asetta ei ole löytynyt.

Klo 10.44 Tutkinnanjohtaja Hans Melander käy läpi poliisin teknistä aineistoa, ja miksi muut epäillyt eivät ole voineet olla syyllisiä.

Klo 10.40 Engströmiä kuultiin poliisitutkimuksen varhaisessa vaiheessa todistajana. Poliisi yritti selvittää, oliko hän todella ollut paikalla vai ei. Kukaan muu todistaja ei muistanut häntä. Filter-lehden toimittaja (siirryt toiseen palveluun) päättyi omassa selvityksessään muutama vuosi sitten siihen, että Engström oli murhannut Palmen.

Stig Engström vuonna 1986.
Weine Lexius / TT

Klo 10.38 Vuosien aikana 134 henkilöä on tunnustanut murhan. Heistä 29 on tehnyt tunnustuksen suoraan poliisille.

Klo 10.37 Tutkinnanjohtaja Hans Melanderin mukaan todistusaineistoa on digitalisoitu vuodesta 2017 lähtien. Murhatutkimuksessa on rekisteröity 22 430 jälkeä, ja yli 10 000 henkilöä on kuulusteltu.

Klo 10.33 Syyttäjä uskoo, että Olof Palmen murhaaja oli niin sanottu Skandia-mies eli Stig Engström. Hän on kuollut, joten häntä ei voi enää syyttää. Siksi tutkinta lopetetaan.

Klo 10.32 Syyttäjä aloittaa selvittämällä ruotsalaista oikeusprosessia, ja mitä syytteen nostamiseen vaadittaisiin.

Klo 10.31 Lehdistötilaisuus alkaa.

Klo 10.23 Lehdistötilaisuus alkaa vajaan kymmenen minuutin kuluttua. Se pidetään digitaalisesti Kansanterveysviraston tiloista, teknisistä syistä. Virasto on pitänyt useita lehdistötilaisuuksia samalla tapaa koronavirusepidemian aikana. Tilaisuuteen on ilmoittautunut 50 toimitusta, kertoo Ruotsin televisio (SVT) (siirryt toiseen palveluun). Määrä olisi varmasti suurempi, mikäli toimittajat pääsisivät paikalle päälle.

Klo 10.06 Palmen murhatutkinta on maksanut noin 600 miljonaa kruunua eli yli 57 miljonaa euroa, arvioi Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Arvioon sisältyy vain poliisin kulut., ei syyttäjän kuluja tai oikeudenkäyntejä.

Klo 9.46 Tutkinnanjohtajan ja syyttäjän odotetaan kertovan, että Olof Palmen murhannut ase olisi löytynyt. Syyttäjä Krister Petersson on antanut ymmärtää, että tutkimuksissa olisi löytynyt uutta teknistä todistusaineistoa.

Aiemmin tutkintaa johtanut Kerstin Skarp toteaa Ruotsin radiossa (SR) (siirryt toiseen palveluun), että vain kaksi asiaa merkitsisi vakuuttavaa todisteaineistoa murhaajasta.

– Ase, jota on käytetty Sveavägenillä [missä Palme murhattiin] ja tekijä, jonka kädessä ase oli. Tai tunnustus, jonka sisältö voitaisiin tarkistaa, Skarp sanoo SR:ssä.

Klo 9.26 Sanomalehti Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun)mukaan syyttäjä on kertonut tuloksistaan Olof Palmen pojille ja Ruotsin hallitukselle. Lehti haastatteli muutama päivä sitten Palmen poikaa Mårten Palmea (58), joka odotti tiedotustilaisuutta jännittyneenä.

– Toivon tietysti ratkaisevia todisteita. Olisi hyvä, jos saisimme tietää tarkalleen, mitä tapahtui, Mårten Palmen sanoi Aftonbladetille.

Klo 9.20 Ruotsin media tulvii tänä aamuna juttuja Olof Palmesta. Ruotsin tunnetuimpiin asianajajiin kuuluvat Leif Silbersky ja Thomas Bodström arvioivat Dagens Nyheteriss (siirryt toiseen palveluun)ä, että päivästä voi tulla pettymys ja antikliimaksi. Molemmat uskovat, ettei murhaajaa koskaan tuomita, koska hän on jo kuollut.

Silbersky uskoo, että tekijä oli sekakäyttäjä Christer Pettersson, joka tuomittiin murhasta 1989. Hänet vapautettiin myöhemmin tunnistukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Bodström uskoo, että murhaaja oli niin sanottu Skandia-mies eli Stig Engström. Häntä pidettiin aikanaan sivullisena rikospaikalle osuneena henkilönä ja kuulusteltiin useaan kertaan todistajana. Yksittäiset henkilöt ja toimittajat ovat myöhemmin päätyneet siihen, että hän olisi murhaaja.

Klo 09.14 Hyvää aamupäivää! Ruotsissa odotetaan jo kovasti reilun tunnin kuluttua alkavaa historiallista tiedotustilaisuutta. Pääministeri Olof Palmen murhaa selvittäneen ryhmän tutkinnanjohtaja Hans Melander ja syyttäjä Krister Petersson kertovat, onko murhaaja selvinnyt vai lopetetaanko tutkinta 34 vuoden jälkeen. TIlaisuutta seuraa kanssanne Ruotsiin erikoistunut ulkomaantoimittaja Paula Tapiola.

Ratkeaako Palmen murha tänään?

Ruotsin pääministerin Olof Palmen helmikuussa 1986 tapahtunut murha saattaa tänään viimein saada ratkaisun. Murhan tutkintaryhmä järjestää aamupäivällä tiedotustilaisuuden, josta odotetaan uusia ratkaisevia paljastuksia.

Yllä olevaa kuvaa klikkaamalla pääset seuraamaan Ylen suomenkielistä erikoislähetystä Palmen murhaan liittyvästä tedotustilaisuudesta. Lähetys alkaa klo 10.16.

Jos haluat katsoa Ruotsin poliisin tiedotustilaisuuden ilman suomenkielistä simultaanitulkkausta, tästä pääset seuraamaan sitä 10.25 alkaen:

Pääsyyttäjä Krister Petersson ja tutkinnanjohtaja Hans Melander esittelevät tilaisuudessa tutkimuksensa johtopäätökset. Peterson on aiemmin kertonut, että hän kertoo tilaisuudessa joko syytteen nostamisesta tai tutkinnan lopettamisesta.

Tutkinnan lopettamiseen voisi johtaa esimerkiksi se, että poliisi on saanut selville ampujan, mutta tämä on jo kuollut. Maanantaina Aftonbladet-lehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) lähteisiinsä perustuen, että poliisit olisivat löytäneet murhassa käytetyn aseen.

Lue myös: Aftonbladet: Poliisilla on hallussaan ase, jolla Olof Palme murhattiin

Yle näyttää Ruotsin syyttäjälaitoksen tiedotustilaisuuden suorana klo 10.15 Yle Areenassa ja TV1:ssä.

Erikoislähetyksessä murhatutkintaa kommentoivat entiset Ruotsin-kirjeenvaihtajat Petteri Väänänen ja Pirjo Auvinen. Tukholmasta raportoi Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel. Lähetyksen juontaa Marjo Rein. Lähetyksessä on tiedotustilaisuudesta simultaanitulkkaus suomeksi.

Jos haluat katsoa pelkästään syyttäjän ja poliisin tiedotustilaisuutta ilman simultaanitulkkausta, voit katsoa tiedotustilaisuuden tästä.

Kukkameri Olof Palmen murhapaikalla 1.3.1986.
Olof Palmen murhapaikalle muodostui valtava kukkien ja kynttilöiden meri. Poliisia on myöhemmin arvosteltu rikospaikan huonosta eristämisestä. Kuva on otettu 1.3.1986.Leif R. Jansson / AFP

Palmen murhamysteeri odottanut ratkaisua jo 34 vuotta

Pääministeri Olof Palme ammuttiin kadulle Tukholman keskustassa 28. helmikuuta 1986, kun hän poistui vaimonsa Lisbetin kanssa elokuvateatterista.

Poliisin on myöhemmin todettu tehneen tutkinnan alkuvaiheessa vakavia virheitä muun muassa rikospaikan eristämisessä ja paikalla olleiden ihmisten kuulemisessa.

Olof Palme vuonna 1979.
Olof Palme vuonna 1979.Touko Yrttimaa / Yle

Vuosien mittaan Palmen murhasta on enemmän tai vähemmän vakavasti ehditty epäillä niin kurdien PKK-liikettä, Etelä-Afrikan rotusortohallinnon tiedustelupalvelua, poliisien salaliittoa kuin mystistä "Skandia-miestäkin".

Murhasta on vuosien kuluessa annettu yksi tuomiokin. Käräjäoikeus tuomitsi murhasta vuonna 1989 Christer Petterssonin, jonka hovioikeus kuitenkin samana vuonna vapautti riittämättömien todisteiden vuoksi. Petterson kuoli vuonna 2004.

grafiikka
Kuuntele dramaattinen hätäpuhelu.

Lisää aiheesta:

Elävä arkisto: Murha teki Palmesta kuolemattoman

Päivä, jona Ruotsi pysähtyi – Pääministeri Olof Palmen murha on jättänyt lähtemättömät jäljet ruotsalaisiin, tapauksesta raportoineet Ylen toimittajat muistelevat

Saadaanko Olof Palmen murhaan selvyys tänään? Yle listasi viisi kysymystä, joihin odotetaan vastausta aamupäivän tiedotustilaisuudessa

Ruotsissa syyttäjä lupaa päätöksen Olof Palmen murhatutkinnassa heinäkuun alkuun mennessä

Voisiko Olof Palmen murha vihdoin ratketa? Tässä lyhyesti tärkeimmät käänteet tutkinnasta, joka on tuottanut 133 tunnustusta

Ruotsin TV: Olof Palmen murhan ratkaisu lähenee – syyte voi olla tulossa lähikuukausina

Lue seuraavaksi