1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa vuosien vankilatuomioita kielletyn uusnatsijärjestön jäsenille – yksi tuomituista on Miss Hitler -kauneuskilpailun osanottaja

2016 kielletty National Action -ryhmä oli ensimmäinen terrorismilakien voimin lakkautettu uusnatsijärjestö Britanniassa.

Uusnatsiryhmät marssivat yhdessä Britannian Newcastlessa vuonna 2015. Kuva: AOP

Neljä lakkautetun uusnatsijärjestön jäsentä on tuomittu Britanniassa vuosien vankeusrangaistuksiin laittoman toiminnan jatkamisen vuoksi. National Action -ryhmän toiminta kiellettiin Britanniassa terrorismilakien perusteella vuonna 2016 ensimmäisenä uusnatsijärjestönä.

Lakkauttamisesta huolimatta nyt tuomitut kolme miestä ja yksi nainen olivat jatkaneet järjestön toimintaa. 23-vuotias nainen, joka muun muassa osallistui Miss Hitler -kauneuskilpailuun Miss Buchenwaldin nimellä, sai kolmen vuoden ehdottoman tuomion.

Hänen merkitävässä roolissa kielletyn järjestön toiminnan jatkamisessa ollut 25-vuotias poikaystävänsä sai viiden ja puolen vuoden tuomion. 24-vuotias mies tuomittiin neljäksi ja puoleksi vuodeksi ja ja 19-vuotias mies puoleksitoista vuodeksi vankilaan.

28-vuotias ryhmään kuulunut mies sai kolmen vuoden vankeustuomion jo aiemmin tunnustettuaan viime vuonna kuuluvansa kiellettyyn järjestöön.

Järjestö, jota viranomaiset ovat kuvailleet antisemitistiseksi, rasistiseksi ja homofobiseksi, kiellettiin joulukuussa 2016 sen jälkeen, kun järjestöön yhdistetty mies murhasi kansanedustaja Jo Coxin.

Lue myös: Yle surevassa Britanniassa: Kansanedustajan surmapaikalle tuodaan kukkia ja kortteja

Todistusaineistona oikeudessa esiteltiin nyt muun muassa viestejä, joissa vitsailtiin juutalaisten murhaamisella. Yksi tuomituista poseerasi valokuvassa natsitervehdystä tehden Buchenwaldin keskitysleirissä ja järjesti koulutusta ryhmänsä jäsenille.

Kotietsinnöissä ryhmän jäsenten hallusta löydettiin muun muassa veitsiä ja natseihin liittyviä esineitä.

Kielletyn järjestön pitämissä mielenilmauksissa on kannettu esimerkiksi Hitler oli oikeassa -kylttiä.

Tuomioista ovat uutisoineet muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Sky News -uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Britannia kieltää uusnatsijärjestön – läheisessä yhteistyössä Suomen äärioikeiston kanssa