1. yle.fi
  2. Uutiset

Reposaaren koulun leikkaaminen vaikea paikka saaren valtapuolue SDP:lle – puolue päättää linjastaan ehkä jo torstaina

Viime kuntavaaleissa SDP sai Reposaaressa noin 46 prosenttia äänistä eli enemmän kuin millään muulla Porin alueella.

Reposaari
Porin Reposaaren koulu
Reposaaren koulun kohtalosta päätetään maanantaina Porin valtuustossa – ja ehkä jo torstaina demarien valtuustoryhmän kokouksessa.Tapio Termonen / Yle

Porin sosiaalidemokraatit ovat vaikean paikan edessä, kun kaupunginvaltuusto päättää Reposaaren koulun kohtalosta.

Reposaaren koulun sulkeminen ja supistaminen on ollut Porissa esillä monta kertaa aiemminkin. Monesti nimenomaan SDP:n ryhmän kanta on säästänyt koulun pahemmilta leikkauksilta. Myös viime vuonna koulu sai jatkaa entisellään sivistystoimen johdon toisenlaisesta esityksestä huolimatta.

Myös vuonna 2014 koulu sai jatkaa. Jo tuolloin sivistystoimea johtanut Esa Kohtamäki vakuutti, että koulu joudutaan sulkemaan joka tapauksessa jossain vaiheessa.

Porin sivistystoimen toimialajohtaja Esa Kohtamäki
Sivistysjohtaja Esa Kohtamäki on jo pitkään arvioinut, että Reposaaren koulu on oppilasmäärältään liian pieni.Antti Laakso / Yle

Kohtamäki on sanonut, että laadukkaampaa opetusta voidaan antaa isommissa kouluyksiköissä.

Kouluun jäisi vain kaksi luokka-astetta?

Tällä kertaa Porin kaupunginhallitus esittää – myös kaupunginhallituksessa istuvien ja siellä puheenjohtajan nuijaa heiluttavien demarien tuella – Reposaaren koulun supistamista vain eka- ja tokaluokkalaisten opinahjoksi.

Sitä vanhemmille opetus järjestettäisiin Meri-Porin yhtenäiskoulussa. Luokkien siirtoa perustellaan muun muassa opetuksen paremmalla laadulla isommassa koulussa.

Porin valtuustossa kokoomus on vaatinut vuosien ajan Reposaaren koulun sulkemista. Vasemmistoliitto ja keskusta vastustavat koulun supistamista, samoin tiettävästi kristillisdemokraatit. Perussuomalaiset ja vihreät ovat hajallaan: ryhmissä on sekä koulun pienentämisen kannattajia että vastustajia.

Demariryhmä ratkaisee jälleen

Paljon on nyt kiinni siitä, minkä kannan sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä ottaa. Ryhmä yrittää muodostaa kantansa torstai-iltana. SDP on perinteisesti tehnyt vaikeissa kysymyksissä ryhmäpäätöksen, jossa enemmistön kanta sitoo myös vähemmistöön jääviä valtuutettuja.

SDP:n ryhmässä ehdottomasti koulun supistamista vastustavat muun muassa Tiina Puska ja Martti Lundén. Puska asuu Reposaaressa eikä ymmärrä näkemystä, että Meri-Porin yhtenäiskoulussa voitaisiin tarjota parempaa opetusta kuin saaren lähikoulussa.

Porin Reposaari
Reposaaren idyllistä kylänraittia.Tapio Termonen / Yle

Lundén katsoo, että reposaarelaiset ansaitsevat Porin valtiolta saaman saaristolisän vastapainoksi kunnon alakoulun. Puska katsoo myös, että saaristolisä menee väärään kohteeseen, jos koulusta leikataan. Reposaaressa koetaan, että koulun supistaminen uhkaa koko saaren elinvoimaa ja tulevaisuutta.

Tiettävästi SDP:n ryhmässä on myös useita muita Reposaaren puolustajia. Enemmistö saattaa kuitenkin tällä kertaa kallistua supistuslinjan kannalle.

Miten käy SDP:n huikean kannatuksen?

Jos SDP päätyy tukemaan leikkauksia, sillä voi olla merkittävät vaikutukset saaren poliittisiin voimasuhteisiin ensi kevään kuntavaaleissa.

Reposaari on viimeisiä erittäin perinteisiä demarialueita Porissa: SDP:n kannatus saaren äänestysalueella oli viime kuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) 45,6 prosenttia. Muualla Porissa SDP ei yltänyt lähellekään samoja lukemia, vaikka selvästi suurin puolue olikin 27,3 prosentin kannatuksella (siirryt toiseen palveluun).

Saaressa oli myös koko Porin korkein äänestysinto: 68,9 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla huhtikuussa 2017.

Porin Reposaaren asukkaita puolustamassa kaupunginosan koulua 10.6.2020 pidetyssä tilaisuudessa.
Reposaaren asukkaita kokoontui keskiviikkona 10.6. puolustamaan saaren koulua.Tapio Termonen / Yle

Tällä hetkellä saaren kakkospuolue on koulun jatkoa ehdottomasti puolustava vasemmistoliitto 19,4 prosentin äänisaaliilla.

Vaikka Reposaaressa on vain noin 800 äänioikeutettua, roima ääniosuuden pudotus olisi demareille paha symbolinen takaisku.

Pieni äänisiirtymä voi muuttaa valtapelin

Reposaaren kaltaisessa paikassa äänestetään toki aina myös henkilöä – paikallisen demarin Tiina Puskan kannatus voi säilyä riippumatta SDP:n ryhmäpäätöksestä, koska hän yrittää henkeen ja vereen säilyttää koulun entisellään.

Puska kertoo Ylelle, että hän ei suostu äänestämään Porin kaupunginvaltuustossa Reposaaren koulun supistamisen puolesta, vaikka sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä tekisi asiassa ryhmäpäätöksen.

Omapäisyydellä voi olla kova hinta: SDP on tällä vaalikaudella antanut huomautuksia ryhmän kantaa vastustaneille valtuutetuille. Koska Puska on jo yhden huomautuksen saanut, edessä voi olla linjan koveneminen esimerkiksi varoitukseen tai jopa valtuustoryhmästä erottamiseen saakka. Toisaalta demarit ymmärtävät hyvin, että Puskan asema ei ole helppo.

Myös Martti Lundén on jo aiemmin äänestänyt ryhmän päätöksen vastaisesti ja saanut huomautuksen, samassa tuulivoimarakentamista koskeneessa asiassa kuin Puska.

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) ja SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja, valtuutettu Esa J. Wahlman.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) ja kaupunginhallituksen jäsen Esa J. Wahlman (sd.) kannattivat maanantaina Reposaaren koulun supistamista.Antti Laakso / Yle

Kuntavaalien jälkeisessä paikanjaossa ja liittoumien muodostamisessa pienellä äänisaaliin vähenemisellä ja yhdenkin paikan menettämisellä voi kuitenkin olla arvaamattomia seurauksia. Sen tietää SDP:n johto, joka viime kuntavaalien jälkeen onnistui taitavalla liittoutumisella syrjäyttämään kokoomuksen lähes kaikilta Porin merkittäviltä kärkipaikoilta yhdessä vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa.

Lue seuraavaksi