1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ano Turtiainen

Miksi Ano Turtiainen sai potkut nyt? Sebastian Tynkkynen: hän edustaa netissä ihmisvihaa, eikä kenttä hyväksynyt Turtiaisen tviittiä

Sebastian Tynkkysen mukaan on kahdenlaisia kohuja: niitä, joista on hyötyä kannatukselle ja niitä, joista on vain haittaa.

Ano Turtiainen perusti erottamisensa jälkeen yhden miehen eduskuntaryhmän. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.) tviittasi huhtikuussa "nokikepeistä" viitaten maahanmuuttajiin, jotka työskentelevät Helsingissä taksikuskeina. Heitosta ei seurannut sillä kertaa mitään.

Kun hän sitten viime viikolla irvaili Yhdysvalloissa poliisin pidätyksen yhteydessä surmatulle George Floydille, perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti erottaa hänet.

Miksi juuri nyt?

Takaisin Pasilaan -podcastissa vieraillut kansanedustaja Sebastian Tynkkynen antoi selityksen: Turtiaisen aiheuttamasta kohusta oli puolueelle haittaa, sillä äänestäjät hänen tölväisyään hyväksyneet.

Takaisin Pasilaan -podcast kysyy kansanedustaja Tynkkyseltä, miltä kohun silmässä tuntuu ja miksi politiikkaan edes kannattaa lähteä, jos sieltä potkitaan niin helposti ulos.

– Olen kaikissa epävirallisissa Facebook-ryhmissä mukana, joissa on meidän jäsenistöämme. Ne täyttyivät kymmenistä tai sadoista kommenteista, joissa jopa koko meidän kenttämme oli yksimielinen, että tämä ei voi olla hyväksyttävää, Tynkkynen kertoi.

Sebastian Tynkkynen kuvattuna eduskuntavaalien 2019 yhteydessä. Kuva: Tuomo Björksten/Yle

Tynkkynen eritteli, miten hän perussuomalaisena näkee poliittiset kohut. Niitä on kahta lajia.

Vaikka hän itsekin on saanut kaksi tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kansansuosio vain kasvaa tuomioiden myötä. Hänen äänestäjänsä ajattelevat, että tuomiossa vihapuheeksi luonnehdittu kirjoittelu islaminuskoisista pitäisi olla Suomessa täysin sallittua sanankäyttöä.

Sen sijaan sellaiset kohut ovat haitallisia, joita äänestäjät eivät voi hyväksyä tai tukea.

Turtiaisen tapaus kuului Tynkkysen mukaan jälkimmäiseen kategoriaan. Puolueen eduskuntaryhmä punnitsi, voisiko Turtiainen muuttua ihmisenä. Tynkkysen mukaan vaikutti siltä, että se ei ole todennäköistä.

– Hän on istunut vieressäni ryhmäkokouksissa. Hän todella, todella mukava ihminen arjessa. Varmaan rennoimpia, mitä löytyy, Tynkkynen sanoi.

– Se, mitä hän on kirjoittanut somessa, edustaa sellaista ihmisvihaa, mitä voi vain ihmetellä, että miten kukaan voi tuollaista mennä sanomaan.

Päivitys 10.6. klo 16.01: Otsikkoa ja alaotsikkoa muokattu.

Keskustelu on avoinna 11.6. klo 23 asti.