1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunnetun tanssikoulun ex-opettaja tuomittiin oppilaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä – vei uhrit kotiinsa, kun omat lapset olivat koulussa

Oikeuden mukaan mies hyväksikäytti asemaansa ja antoi ymmärtää, että voi auttaa uhrin näyttelijänuraa seksiä vastaan.

seksuaalirikokset
Syyttäjä menossa SteUp-tanssikoulun entisen opettajan syytteen käsittelyyn Helsingin käräjäoikeudessa.
Syyttäjä menossa SteUp-tanssikoulun entisen opettajan syytteen käsittelyyn Helsingin käräjäoikeudessa 26. toukokuuta. Markku Ulander / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudulla toimivan tanssikoulun entinen opettaja tuomittiin tiistaina ehdolliseen vankeuteen oppilaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeuden mukaan hyväksikäyttö alkoi keväällä 2015 StepUp -tanssikoulun harjoitusleirillä, missä musiikkiteatterin koulutusohjelmasta vastannut mies oli opettajana ja valvojana. Mies oli tuolloin 35-vuotias ja uhri 17.

Oikeuden mukaan uhri epäili leirillä omia kykyjään ja rooliaan musikaalissa, jolloin mies pyysi häntä huoneeseensa juttelemaan asiasta. Huoneessa mies ehdotti, että uhri voisi jäädä sinne yöksi sekä kosketteli uhrin reittä ja suuteli kaulaa, tuomiossa kerrotaan.

Mies myös vuolaasti kehui uhria ja tämän työskentelyä. Uhri kertoi oudoksuneensa miehen käytöstä, koska tämä oli aiemmin leirillä kertonut, että aikoo kosia naisystäväänsä.

Leirin jälkeen mies lähetti uhrille anteeksipyytelevän viestin, joka johti viestittelyn jatkumiseen ja tapaamisiin miehen kotona, missä he harrastivat seksiä. Uhri kertoi, että mies haki hänet kotoaan aamuisin, kun miehen lapset olivat koulussa. Tapaamisten takia uhri jätti joskus omat koulutuntinsa väliin.

Suhde loppui kesällä 2017, kun toinen miehen entinen oppilas julkaisi somessa tekstin, jossa kertoi opettajan ahdistelleen myös muita oppilaita. Silloin uhri kertoi havahtuneensa siihen, että häntä oli hyväksikäytetty.

Lue myös:

Tunnetun tanssikoulun opettaja yritti suudella oppilaitaan, kopeloi kännissä ja harrasti seksiä yhden kanssa – Miksi hän sai jatkaa vielä vuosia?

Kertoi aiemmasta suhteesta oppilaaseen, joka pääsi Teatterikorkeakouluun

Oikeus katsoi, että mies käytti eriarvoista oppilas-opettaja-asemaa hyväkseen saadakseen uhrin suostumaan seksiin kanssaan. Oikeuden mukaan näyttelijänuraa tavoitelleelle uhrille mies oli ihailua herättänyt koulutusohjelman ylin auktoriteetti, jolla oli paljon päätösvaltaa sen suhteen, kuka pääsee mukaan koulutusohjelmaan ja saa roolin musikaalista.

Mies oli myös kertonut uhrille, että hänellä oli aiemminkin ollut suhde oppilaaseen, joka oli sittemmin päässyt Teatterikorkeakouluun. Näin mies oikeuden mukaan antoi ymmärtää, että kykenee vaikuttamaan uhrin näyttelijänuraan. Tämä edellytti seksiä miehen kanssa, vaikka sitä ei sanottu suoraan, tuomiossa todetaan.

Oikeuden mukaan mies kehui koko ajan uhrin lahjakkuutta ja uskotteli tälle, että kyse oli vain kahden aikuisen välisestä, täysin hyväksyttävästä seksisuhteesta. Mies oli kuitenkin samaan aikaan koko ajan vakituisessa parisuhteessa.

Lisäksi tuomiosta ilmenee, että mies pyrki seksuaaliseen kanssakäymiseen myös toisen oppilaan kanssa harjoitusleirillä vuonna 2016. Oppilas todisti oikeudessa, että mies halusi keskustella kahden kesken, mutta olikin sitten alkanut suudella häntä. Tilanne päättyi, kun oppilas lähti pois huoneesta.

Jatkoi yhteydenpitoa, vaikka uhri halusi lopettaa suhteen

Oikeuden mukaan hyväksikäytön uhri halusi lopettaa suhteen monesti, mutta mies piti häntä otteessaan jatkuvalla yhteydenpidolla. Kun suhde lopulta loppui, mies jatkoi yhteydenpitoa vielä kesällä ja syksyllä 2017 kysellen uhrin kuulumisia ja ehdotellen tapaamista, tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeuden mukaan nykyisin 41-vuotiaan miehen toiminta oli hyvin vahingollista ja moitittavaa. Käräjäoikeus tuomitsi hänet 11 kuukauden vankeusrangaistukseen. Koska miestä ei ole aiemmin tuomittu vankeuteen, rangaistus voitiin oikeuden mukaan määrätä ehdollisena.

STT ei ole tavoittanut StepUpin edustajia kommentoimaan tuomiota.

Lue myös:

Maineikkaan tanssikoulun ex-opettajaa syytetään käräjillä oppilaansa hyväksikäytöstä

Lue seuraavaksi