Hyppää sisältöön

Selvitimme, miten koronarajoitukset purevat huvipuistossa – "Kesä olisi varmasti erikoinen ilman tätä maskiakin"

Huvipuistot availevat porttejaan. Kouvolan Tykkimäen huvipuistokausi alkoi noin kuukautta edellisvuotta myöhemmin.

Kuva: Antro Valo / Yle

Kesätyöntekijä Joonatan Berg seuraa kirkas kasvosuojus silmiensä edessä, kuinka keinukarusellin istuimet pyörivät ilmassa. Laitteen kyydissä on viisi lasta. Kouvolan Tykkimäen huvipuisto on ollut auki kahden tunnin ajan.

– Karusellissa on käytössä vain osa penkeistä. Näin on varmistettu, että turvavälit säilyvät. Laitteeseen jonottaville ihmisille olen käynyt vähän sanomassa turvavälistä, Berg kertoo.

Berg on ensimmäistä kertaa kesätöissä huvipuistossa. Nuoren miehen kasvoja peittää maski.

– Kesä olisi varmasti erikoinen ilman tätä maskiakin, Berg naurahtaa.

Kouvolan Tykkimäen huvipuistokausi avattiin tänään. Tänä vuonna avauspäivä on noin kuukauden tavallista myöhemmin.

Tykkimäellä kausi alkaa nyt noin kuukautta normaalia ajankohtaa myöhemmin. Huvipuiston toimitusjohtajan Sakari Pasasen mukaan kevät on ollut jännittävä.

– 20 kaudenavausta on takana. Koronaviruksen vuoksi tämä avauspäivä oli kaikista jännittävin.

Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen. Kuva: Antro Valo / Yle

Viranomaiset eivät ole ilmoittaneet tarkkaa ohjetta sille, kuinka paljon ihmisiä saa huvipuistoalueelle ottaa. Aluehallintovirasto on linjannut, että huvipuistot eivät ole yleisötapahtumia vaan pysyväisluontoisia tiloja, joihin ei ole suoria rajoituksia.

Asiakasturvallisuudesta huolehtiminen on huvipuiston vastuulla.

Lue lisää: Jipii! Huvipuistokesää ei ole sittenkään peruttu – “Onko porttien takana avauspäivänä yksi vai parisataa ihmistä”, pohtii yrittäjä

Kesän aikana Tykkimäkeen otetaan maksimissaan päivän aikana noin 5 000 ihmistä. Pasanen sanoo, että ensimmäisten päivien aikana vieraita otetaan vastaan vielä selvästi vähemmän turvallisuussyistä.

– Otamme sisään noin 2000–3000 ihmistä. Näin voidaan helpommin seurata, miten turvavälien noudattaminen sujuu, Pasanen sanoo.

Ensimmäisinä päivinä Tykkimäelle otetaan sisään noin 2000–3000 vierasta. Viime vuonna huvipuistossa kävi avajaispäivänä 4000 ihmistä. Kuva: Antro Valo / Yle

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi huvipuistossa seurataan tehostetusti turvavälien noudattamista puistoalueella ja huvipuistolaitteissa.

– Turvavälejä seuraavat järjestyksenvalvojat ja muu henkilökunta. Seurueet ja perheet saavat luonnollisesti liikkua puistoalueella yhdessä, Pasanen sanoo.

Turvavälien lisäksi käsien puhdistuspisteitä on lisätty.

Tykkimäki on Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto. Isommat puistot eli Helsingin Linnanmäki ja Tampereen Särkänniemi avataan tulevana viikonloppuna.

Turkulaiset Eveliina Rounas ja Sari Rosenqvist. Kuva: Antro Valo / Yle

Turkulaiset Eveliina Rounas ja Sari Rosenqvist ovat kesälomareissulla. Rounas kertoo, että huvipuistoreissu on yksi kesän kohokohdista. Hän kertoo olevansa varovainen.

– Pitää vähän varoa, ettei kauheasti koske mihinkään. Silti on kivaa huvitella, Rounas sanoo.

– Ei ole kauheasti ollut korona mielessä. Tietysti käytän käsidesiä, mutta muuten olen viihteellä ja hyvällä mielellä liikkeellä, Rosenqvist jatkaa.

Sara Hanski vastasi aamupäivällä Tykkimäen peliluolasta. Ensimmäisellä kahdella tunnilla asiakkaita ei ollut vielä käynyt. Kuva: Antro Valo / Yle

Kesätyöntekijä Sara Hanski kertoo, että Tykkimäen peliluolassa ei ole vielä käynyt vieraita testaamassa heittotarkkuutta.

Heittopelipaikan hygieniaa pidetään yllä käsidesillä. Kädet tulee puhdistaa ennen heittoja.

Hanski on Tykkimäellä kesätöissä toista kertaa.

– Odotan samanlaista kesää kuin viime vuonna. Tänä kesänä olemme vähän tarkempia asiakkaiden turvallisuuden vuoksi. Toivottavasti on yhtä kivaa kuin viime vuonna ja huvittelijoita tulisi paljon, Hanski sanoo.

Kaikki laitteet eivät ole Tykkimäellä käytössä, koska niissä ei voi järjestää turvavälejä. Maailmanpyörä on käytössä. Kuva: Antro Valo / Yle

Lahtelaiset Petri ja Topias Orava nousevat pois polkulaitteesta.

– Tällä kertaa taisi käydä niin, että isä joutui polkemaan enemmän kuin poika, Petri Orava naurahtaa.

Orava kertoo, että koronatoimet näkyvät huvipuistossa asiakkaille.

– Käsidesiä on tarjolla joka paikassa. Turvaväleistä on myös muistuteltu.

Petri ja Topias Oravan kesälomasuunnitelmiin koronavirus on vaikuttanut. Kuva: Antro Valo / Yle

Poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet Petri Oravan kesälomasuunnitelmiin.

– Oli tarkoitus käydä porukalla kylpylässä, mutta koronatilanteen vuoksi emme menneet. Nyt on kesälomani viimeinen viikko. On mukavaa, että päästiin tänne.