1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alppiruusut

Suo valjastettiin alppiruusupuistoksi yli 40 vuotta sitten, ja nyt sen monimetriset kukat loistavat – mutta vain parin viikon ajan

Haagan rhodopuiston alppiruusuja pääsee ihailemaan pitkospuilta ja tasanteilta.

Helsingin Haagan Alppiruusupuisto täydessä loistossaan
Helsingin Haagan Alppiruusupuisto täydessä loistossaan

Helsingin Haagassa riittää nyt väriloistoa: korkeiden mäntyjen alla levittäytyy laajalla alueella valtava määrä värikkäitä alppiruusuja, atsaleoja ja hortensioita. Auringonvalo korostaa upeita kukkia vihreiden lehtien ja neulasten keskellä, ja moni onkin löytänyt tiensä ihailemaan kukkaloistoa.

  • Helsingin kaupungin puutarhuri Tiina Sinervo kertoi suorassa lähetyksessä alppiruusuista toimittaja Nina Svahnin haastattelussa.

Kevään sää vaikuttaa siihen, milloin alppiruusupuisto on loistossaan: esimerkiksi tänä vuonna kukkiminen on hiukan etuajassa lämpimien kelien myötä. Kukkiminen kestää Helsingin kaupungin puutarhuri Tiina Sinervon mukaan vielä pari viikkoa.

Puistoa huolletaan monilla tavoin: esimerkiksi pieniä taimia istutetaan ja puiston maapohjaa kitketään.

– Pidämme pohjan metsäalustana eli ylimääräinen vesakko kitketään pois: nokkoset, vadelmat, kaikki mikä ei kuulu metsäalustaan. Ison alueen käymme läpi, sanoo Sinervo.

Alppiruusupuisto (siirryt toiseen palveluun) sai alkunsa ideasta 1970-luvun alussa. Runsaat 40 vuotta sitten keksittiin nimittäin istuttaa 3 000 alppiruusuristeymää Haagaan, tutkimustarkoituksiin. Rakennusvirasto ja Helsingin yliopisto halusivat kehittää Suomen oloihin sopivia alppiruusuja. Tässä on onnistuttu: Haagan rodopuistosta on peräisin useita alppiruusulajikkeita, tunnetuin ehkä puiston nimeä kantava "Haaga".

Helsingin Haagan alppiruusupuisto tänään. Kuva: Matti Myller / Yle

Atsaleaistutukset saivat puolestaan alkunsa vuonna 1988 käynnistyneestä atsalean jalostusohjelmasta. Varsinainen atsaleapuoli rakennettiin vuonna 1996.

Ainutlaatuiseksi puiston tekee yhteistyö Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston välillä. Kaupunki antoi laajan alueen tutkimuskäyttöön ja hoitaa aluetta nykyään. Enää alppiruusupuisto ei nimittäin ole koealue, vaan tavallinen puisto. Tosin harvinaisen upea puisto.

Luontosarja vieraili vuonna 2015 puistokummin johdattamana Helsingissä Haagan Alppiruusupuistossa.

Rodopuiston paikalla sijaitsi ennen sen perustamista suo. Alue osoittautui suotuisaksi kasvupaikaksi happamasta maasta pitäville alppiruusuille ja atsaleoille. Pinnassa on kahden metrin paksuinen kerros turvesuota, jonka päällä koko puisto lepää.

Aluetta kiertävät esteettömät pitkospuut, joille pääsee helposti pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Lisäksi alueelle on pystytetty katselutasanteita. Kasvithan ovat niin isoja, ettei niiden koko loistoa pääse oikeuksiinsa maan tasalta.

Myös sosiaalisessa mediassa rhodopuisto on huomattu: postauksia löytyy tuhansia tunnisteilla #alppiruusupuisto ja #rhodopuisto.

Puiston tarkkoja kävijämääriä ei ole tiedossa, koska puistossa ei ole mitään laskuria portilla.

Helsingin Alppiruusupuisto mainitaan myös Tripadvisor-sivustolla (siirryt toiseen palveluun), jossa se on saanut viiden tähden arvostelun.

Kuva: Matti Myller / Yle

Korjattu 10.6. klo 19.34: Jutussa oli aiemmin Instagram-upotus alppiruusupuistosta, mutta kuva ei ollut Haagan puistosta. Upotus poistettu.

Korjattu 12.6.2020 klo 13.02: Korjattu Etelä-Haaga Haagaksi, sillä puistoa on myös Pohjois-Haagan puolella.