Kotimainen valmistaja seuraa kasvomaskipäätöksiä valppaana, sillä markkinatilanne muuttuu jatkuvasti

Tampereella kehitetystä kuitukankaasta valmistetaan jo hengityssuojaimia, mutta lopulliset testitulokset puuttuvat vielä.

Tampereella tehdystä kuitukankaasta valmistetaan jo siviilikäyttöön tarkoitettuja maskeja. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Keskustelua kasvomaskien käyttösuosituksista on seurattu herkeämättä muun muassa Ahlstrom-Munksjö Oyj:n tehtaalla Tampereella. Yhtiössä on kehitetty pikavauhtia kuitukangas, josta valmistetaan jo suunenäsuojaimia siviilikäyttöön esimerkiksi julkisilla paikoilla käytettäväksi.

– Normaalisti tuotekehitysprojekti kestää vuodesta kahteen, nyt saatiin ensimmäisiä tuloksia jo kuukaudessa aikaiseksi, myyntipäällikkö Otto Kivi kertoo.

Nopeassa toiminnassa auttoi se, että tehtaalla tehdään normaalistikin tuotteita teollisuuden suodattimiin pääsääntöisesti polyesteristä.

– Niitä kuiturakenteita ja reseptejä muokkaamalla teimme suunenäsuojaan soveltuvan materiaalin. Meillä on useita eri versioita, joista yhdestä tehdään jo niin sanottuja kansanmaskeja, joiden suodatustehokkuus on hieman alle lääketieteelliseen käyttöön tarkoitettujen maskien vaatimuksista. Se estää kuitenkin pisaratartunnat.

Ensimmäiset suojaimet jo kaupoissa

Ahlstrom-Munksjön kuitukankaasta tehtyjä kasvomaskeja on jo myynnissä pieniä määriä.

– Linjat ovat käynnistyneet viime viikolla, mutta saatavuus ei vielä vastaa kysyntää, Kivi sanoo.

Kuitukankaasta valmistetaan maskeja mm. Hangossa ja Sievissä S- ja K-ryhmän kauppoihin.

Hankolainen Filterpak Oy valmistaa Tampereella tehdystä kuitukankaasta siviilikäyttöisiä kasvomaskeja K-ryhmän kauppoihin. S-ryhmälle vastaavanlaisia maskeja samasta materiaalista tekee sieviläinen Teho Filter Oy. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Nyt Ahlstrom-Munksjöllä odotetaan viimeisiä testituloksia siitä, soveltuuko materiaali myös sairaalakäyttöön. Jos kuitukangas täyttää tiukat laatuvaatimukset, avautuu materiaalille uudet markkinat.

– Testausajat ovat valitettavan pitkiä. Jonot ovat viikkoja, ja sen jälkeen itse testit kestävät vielä joitakin viikkoja. Ei voida sanoa, että tuote on valmis, koska meiltä puuttuvat lopulliset testitulokset edelleen.

Kiven mukaan ensimmäiset testitulokset ovat kuitenkin lupaavia.

– Pääsemme sairaaloissa tarvittaviin suodatustehokkuuksiin, mutta muitten testien osalta odottelemme vielä tuloksia.

Tampereen Lahdesjärvellä sijaitseva tehdas pystyy valmistamaan materiaalia lyhyessä ajassa yli 10 miljoonaan maskiin. Tarvittaessa kuitukankaan tuotantoa voidaan lisätä 30 miljoonaan maskiin kuukaudessa.

Maskien kysyntä elää muuttuvan koronatilanteen mukaan

Suomessa valmistetut suunenäsuojaimet ovat jonkin verran esimerkiksi kiinalaisia tuotteita kalliimpia. Maskien saatavuus ulkomailta on parantunut, mutta Kivi uskoo, että jo huoltovarmuuden takia Suomessa olisi halua varmistaa myös kotimainen maskituotanto.

Markkinatilanne muuttuu jatkuvasti. Kiven tietojen mukaan terveydenhuollon tarpeisiin tarvitaan Suomessa noin miljoona kirurgista suunenäsuojainta päivässä.

– Jos Suomeen tulisi maskipakko julkisille paikoille, niin silloin saatettaisiin tarvita jopa 15 miljoonaa maskia päivässä tämän miljoonan lisäksi. Kun maskipakkoa ei tule, silloin puhutaan alle miljoonasta kansanmaskeista. Eli siinä on se haitari, millä mennään päivä kerrallaan.

Kasvomaskimateriaalien testaus on ruuhkautunut. Ahlstrom-Munksjössä odotellaan vieläkin tietoa siitä, täyttääkö heidän kuitukankaansa sairaalakäyttöön tarkoitettujen materiaalien tiukat laatuvaatimukset. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Lue myös: