Hyppää sisältöön

Bemari-murtosarjan tekijä sai kolme vuotta vankeutta – vironvenäläinen mies murtautui 58 autoon, ex-appiukko rikoskumppanina

Poliisin mukaan varkaussarjan taustalla oli todennäköisesti Viron järjestäytynyttä rikollisuutta.

BMW-merkkisistä henkilöautoista vietiin elektroniikkaa yli 300 000 euron arvosta. Kuva on osa poliisin esitutkintamateriaalia. Kuva: Länsi-Uudenmaan poliisi

Erityisesti espoolaisia BMW-merkkisen auton omistajia vuoden alussa ja viime vuoden loppupuolella riivannut varkauksien sarja on nyt päättynyt oikeuden ratkaisuun.

Ammattimaisesti autoihin murtautunut ja niistä elektroniikkaa, kuten ratteja, ilmatyynyjä, mittaristoja sekä ajotietokoneiden ja navigaattoreiden näyttöjä vienyt mies sai Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen yhteensä 49 rikoksesta.

Toukokuussa annetun tuomion rikosnimikkeet ovat enimmäkseen varkauksia ja vahingontekoja. Mukana on muutama törkeä varkaus. Rikos käsiteltiin tunnustamisoikeudenkäyntinä, jossa rikoksen tunnustamalla voi saada lievemmän tuomion. Tavallisessa oikeudenkäynnissä syyttäjä olisi vaatinut miehelle jopa viiden vuoden vankeusrangaistusta.

Virossa asuva noin 40-vuotias vironvenäläinen mies murtautui poliisin mukaan yhteensä 58 bemariin Espoossa ja Helsingissä.

Varas jäi kiinni, kun valveutunut espoolainen ilmoitti poliisille henkilöstä, joka osoitteli taskulampun valolla parkkipaikalle pysäköidyn BMW:n ikkunoista sisälle. Poliisit nappasivat tekijän kiinni viimeisimmän rikospaikan läheltä.

– Hän tunnusti samantien. Sanoi poliiseille vain, että hyvää työtä olette tehneet, kertoo varkaussarjan tutkinnanjohtajana toiminut poliisitarkastaja Klaus Geiger Länsi-Uudenmaan poliisista.

Ammattivaras polkupyöräili rötöskeikoille asunnostaan käsin

Varkaudet tapahtuivat pääosin Espoossa Laajalahden, Mankkaan ja Pohjois-Tapiolan alueilla. Rikospaikat olivat enimmäkseen muutaman kilometrin säteellä miehen asuinpaikasta, josta hän lähti suorittamaan varkauksia polkupyörällä kulkien. Laitteet hän irrotti autoista kokenein ottein, niin että vaurioita laitteisiin ei juurikaan tullut.

Tämä kieli siitä, että mies oli ammattirikollinen. Vastaavia keikkoja oli luultavasti takana useampia.

– Kun joku asianomistaja syytti miestä autossa olleiden korujen varastamisesta, hän suuttui ja puuskahti olevansa ammattilainen. Hänen tehtävänsä oli viedä vain elektroniikkaa hänen omien sanojensa mukaan, Geiger muistelee.

Varkauden jälkeen mies kuljetti poliisin epäilyn mukaan elektroniikkaa ex-appiukkonsa kanssa Viroon. Rikoskumppania koskeva oikeusprosessi on vielä kesken. Tallinnan poliisi ja tulli saivat Suomesta Tallinnaan matkalla olleen miehen yhteistyössä kiinni mukanaan matkalaukullinen bemareista varastettua tavaraa.

Poliisin arvion mukaan anastetun omaisuuden kokonaismäärä oli arviolta jopa 400 000 euroa. Rikoksista syntyneiden vahinkojen kokonaismäärä oli lähes miljoona euroa, kun autojen korjaaminen ja uudet osat laskettiin mukaan.

Autoista varastettiin muun muassa ratteja ja ajotietokoneen näyttöjä. Kuva on poliisin esitutkintamateriaalia. Kuva: Länsi-Uudenmaan poliisi

Rikollispomot ja varastettu tavara jäivät poliisin ulottumattomiin

Poliisin mukaan varkaussarjan taustalla oli järjestäytynyttä rikollisuutta luultavasti Virosta tai muista Baltian maista. Tässä rikossarjassa varsinaiset ylätason rikolliset eivät kuitenkaan jääneet kiinni. Geigerin mukaan se on rajat ylittävässä järjestäytyneessä rikollisuudessa varsin tavallista.

– Sovittelumenettely koski vain miehen omia tekoja. Eivät tekijät uskalla paljastaa järjestäytyneen rikollisuuden taustavaikuttajia oman henkensä tai terveytensä menettämisen pelossa, Geiger sanoo.

Geiger työskentelee Länsi-Uudenmaan poliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkintayksikössä. Hänen mukaansa eri maissa varkauskeikkoja tekevät rikolliset saavat varastettujen tavaroiden arvosta yleensä vain pienen siivun itselleen, loput rahat menevät ylätason rikollisille.

Entisissä Itä-Euroopan maissa, kuten Virossa useissa kaupungeissa toimii omia erillisiä järjestäytyneitä rikollisryhmiä, jotka rahaa tarvitessaan lähettävät tekijät keikoille.

– Nämäkin miehet, he tekivät näitä varkauksia elättääkseen itsensä ja perheensä, Geiger kertoo.

Tässä tapauksessa myös varastettu tavara jäi suurilta osin poliisin saavuttamattomiin. Se oli luultavasti lähtenyt jo myyntiin ympäri Baltian maita.

Suomalaiset sinisilmäisiä varkaiden näkökulmasta

Suomessa rajat ylittävät varkaussarjat keskittyvät pääosin Etelä- ja Lounais-Suomeen. Suomi on Geigerin mukaan rikollisten näkökulmasta kaksijakoinen rikospaikka. Toisaalta täällä on varakasta väkeä, joten rikollisille kelpaavaa omaisuutta löytyy, toisaalta Suomen rajojen ylittäminen ei ole aivan helppoa.

– Rikollisen näkökulmasta suomalaiset saattavat olla sinisilmäisiä. Täällä ei olla varauduttu varkauksiin niin hyvin kuin monissa muissa paikoissa. Toisaalta täältä ei pääse niin helposti pakoon, jos täytyy mennä esimerkiksi laivalla toiseen maahan. Siitä jää aina videokuvaa ja kuitteja, Geiger toteaa.

Kun rajojen ylittäminen vaikeutui tänä keväänä, hiljeni myös Suomessa rötöstely – hetkeksi. Nyt ainakin Länsi-Uudenmaan poliisilla on jälleen riittänyt työtä rajojen takaa saapuneiden varkaiden kanssa.

– Nyt, kun rajat ovat taas auki, on meno piristynyt. Uskon, että pian saadaan taas kiinniottoja, Geiger kertoo.

Lisää aiheesta: