1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olof Palme

Kuka oli Olof Palmen murhaan syylliseksi nimetty Skandia-mies Stig Engström? Tämän tiedämme hänestä

Alunperin murhan silminnäkijänä tunnetuksi tullut Stig Engström on kuollut, joten murhatutkinta häntä vastaan lopetetaan.

Olof Palme
Syyttäjän tiedotustilaisuus 10.6.2020: Palmen murhan takana oli Stig Engström
Syyttäjän tiedotustilaisuus 10.6.2020: Palmen murhan takana oli Stig Engström

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhasi 34 vuotta sitten todennäköisesti niin sanottu Skandia-mies.

Tutkinnan pääsyyttäjä Krister Petersson uskoo, että syyllinen on Stig Engström. Hän kuoli vuonna 2000, joten murhatutkinta lopetetaan.

Palme ammuttiin kuoliaaksi Tukholman keskustassa 28.2.1986 kun hän oli palaamassa elokuvista vaimonsa kanssa.

Lähellä murhapaikkaa työskennellyttä Engströmiä kuultiin tutkinnassa silminnäkijänä mutta ei koskaan epäiltynä.

Engström tunnettiin nimellä ”Skandiamannen” eli Skandia-mies, koska hän oli kävelemässä pois työpaikaltaan Skandialta ja kulki Palmen pariskunnan takana.

Syyttäjän mukaan Engströmin vaatetus, eli pitkä takki ja lippalakki, sopii todistajien kertomuksiin murhaajan vaatetuksesta. Kukaan ei kuitenkaan muista nähneensä häntä. Hänen oma kertomuksensa sopii osittain todistajien kuvailuun siitä, miten murhaaja toimi.

Palme-vastainen ampumaharrastaja

Syyttäjän mukaan Engström oli Palme-vastainen ja hän osasi käyttää ampuma-asetta, koska oli jäsenenä ampumaklubilla. Skandiamiehellä oli jopa läheinen ystävä, joka oli asekeräilijä, ja jolla oli kokoelma Palmen murha-aseeksi sopivia revolvereja.

Hänellä oli talousvaikeuksia ja alkoholiongelma.

Ruotsalainen Filter-lehti julkaisi vuonna 2018 laajan tutkimuksen Engströmistä ja hänen mahdollisesta osallisuudestaan murhaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Palmen murhasta aiemmin Christer Petterssonin, mutta hovioikeus vapautti hänet puutteellisten todisteiden takia. Pettersson kuoli vuonna 2004. Engström oli todistajana molemmissa oikeudenkäynneissä Christer Petterssonia vastaan.

Engström vietti elämänsä ensimmäiset vuodet Intiassa

Engström syntyi vuonna 1934. Engströmin perhe asui tuolloin Intiassa, sillä hänen isänsä työskenteli siellä tuolloin.

Perhe asui huvilassa, jossa oli palvelijoita kuten lastenhoitaja ja kokki. Engström on kertonut lapsuudestaan Lars Larssonin kirjassa Nationens fiende (Kansan vihollinen)

–Lapsena pukeuduin vihreään englantilaiseen sotilaspukuun ja leikin tyypillisiä sotaleikkejä. Olin hyvin ujo, ja teini-ikäisenä minulle oli painajaismaista pyytää tyttöjä tanssimaan, Engström kertoi kirjassa STT:n mukaan.

Engström oli 11-vuotias, kun hän muutti Ruotsiin ja hänet laitettiin sisäoppilaitokseen. Hän ei onnistunut suorittamaan loppututkintoa, joten hän jäi ilman todistusta. Asiasta kerrotaan toimittaja Thomas Petterssonin kirjassa Den osannolika mördaren (epätodennäköinen murhaaja).

Työskenteli puolustusvoimissa ennen uraansa mainoskonsulttina

Engströmin varusmiespalvelus sujui koulua paremmin. Hänet koulutettiin ryhmänjohtajaksi ja myöhemmin Engström yleni kersantiksi. Varusmiespalveluksen jälkeen Engström jäi muutamaksi vuodeksi Ruotsin puolustusvoimien palvelukseen, ja hän oli mukana tekemässä ohjekirjoja nykyisen puolustusvoimien materiaalilaitoksen edeltäjälle.

Sittemmin Engström opiskeli graafikoksi ja sai töitä Ruotsin radiosta. Tämän jälkeen hän vielä työskenteli Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:ssä, kunnes sai työpaikan mainoskonsulttina finanssiyhtiö Skandiasta Tukholman Sveavägenillä.

1980-luvun alussa Engström osallistui kunnallispolitiikkaan maltillisen kokoomuksen riveissä.

Engström kuoli 66-vuotiaana vuonna 2000.

Lue myös:

Palmen poika tyytyväinen päivän tietoihin – Syyttäjä uskoo, että Skandia-mies murhasi Olof Palmen, olisi vanginnut hänet 34 vuotta sitten

Päivä, jona Ruotsi pysähtyi – Pääministeri Olof Palmen murha on jättänyt lähtemättömät jäljet ruotsalaisiin, tapauksesta raportoineet Ylen toimittajat muistelevat

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi