Presidentti Niinistö teki ensimmäisen etäkuntavierailunsa keskelle metsää – kunnanjohtajaa jännitti: "Huononlaisesti tuli nukuttua"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili tänään virtuaalisesti Tampereella ja Taipalsaarella.

Suomen tasavallan presidentti
Taipalsaaren kunnan johtomiehet istuvat retkeilykatoksen alla Sarviniemessä.
Aamuvarhain Taipalsaarella retkeilykatokseen pystytettiin puitteet valmiiksi presidentin vierailua varten. Tuletkin sytytettiin, vaikka vierailu tapahtui etänä.Ville Toijonen / Yle

Jo aamutuimaan käy kova tohina metsän keskellä sijaitsevan retkeilykatoksen alla. Siellä ei paistu nyt makkara vaan katos on täynnä tekniikkaa: tietokoneita, mikrofoneja ja piuhoja.

On alkamassa presidentti Sauli Niinistön kuntavierailu pienessä eteläkarjalaiskunnassa, Taipalsaarella.

Tasavallan presidentin kuntavierailut hoidetaan nyt etäyhteydellä. Maakuntamatkojen vaihtuminen etäyhteyksiin johtuu presidentin mukaan poikkeuksellisesta koronakeväästä.

Tekniikan ympäröimänä retkeilykatoksen alla istuvat kunnan johtohahmot puupökkelöiden päällä. Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa tunnustaa, että edellisyönä tuli nukuttua huonosti. Tasavallan päämiehen vierailu pikkukunnassa jännitti jo etukäteen.

– Vähän huononlaisesti tuli kyllä nukuttua, naurahtaa Kuuramaa.

Taipalsaaren kunnan johtomiehet istuvat retkeilykatoksen alla Sarviniemessä.
Taipalsaaren kunnanjohto odottaa innokkaana presidentin etävierailua Sarviniemen laavulle.Ville Toijonen / Yle

Kunnanjohtaja Kuuramaan ideasta vierailu järjestetään luonnon helmassa, Sarviniemen retkeilyalueella.

– Presidentin kansliassa otettiin tapaamispaikka mielenkiinnolla vastaan, toteaa Kuuramaa.

Saimaan rannalla sijaitsevalla Taipalsaarella rantaviivaa on yli1000 kilometriäja asukkaita on reilu 4700.

Kunnanjohtaja on etukäteen miettinyt aiheita, joista haluaisi keskustella presidentin kanssa. Yksi aiheista on koronatilanne. Vaikka Taipalsaarella ei ole yhtään tartuntaa, silti koronatilanteen vaikutukset ovat nähtävillä.

– Näkyyhän se meilläkin. Työttömyys on korona-aikana tuplaantunut ja tukea yksinyrittäjille jaetaan, Kuuramaa kuvailee.

Lisäksi Kuuramaa tahtoo keskustella presidentin kanssa Saimaasta, ympäristöstä ja pikku kunnan elinvoimaa lisäävistä asioista, kuten valokaapelista ja Saimaan saaristoreitistä.

Taipalsaari ei ole presidentti Niinistön ainoa vierailukohde. Tietokoneruudun välityksellä tapahtuvia kuntavierailuja mahtuu yhteen päivään useampi. Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensin Taipalsaarella, minkä jälkeen virtuaalitiet vievät valtiomiehen kuntavierailulle Tampereelle.

Niinistö: "Etävierailujen yksi merkitys on, ettei ketään ole unohdettu"

Kello yhden jälkeen iltapäivällä päivän kuntavierailut on tehty ja median edessä istuu tyytyväinen presidentti. Vierailuista on jäänyt käteen paljon, vaikka ne etänä tapahtuivatkin.

– Etävierailujen yksi merkitys on se, ettei ketään ole unohdettu, toteaa presidentti Sauli Niinistö.

Virtuaalivierailu Sarviniemen retkeilykohteessa sai presidentin entistä vakuuttuneemmaksi Saimaan matkailunedistämisen tärkeydestä. Presidentti pitää Saimaan aluetta Lapin veroisena matkailukohteena Suomessa.

– Lappi on nyt murtautunut kansainvälisen turismin kohteeksi. Saimaan alue on kesäisin vähintään samanveroista matkailualuetta, presidentti Niinistö toteaa.

Presidentti Sauli Niinistö etävieraili valkokankaalla Tampereella
Sauli Niinistön etänä tehdyt kuntavierailut jatkuvat seuraavaksi Seinäjoelle ja Suonenjoelle.Matias Väänänen / Yle

"Lähes samanlaista kuin istuisi samassa pöydässä tai kasvokkain"

Tampereen pormestari Lauri Lyly on erittäin tyytyväinen presidentin virtuaalivierailun jälkeen.

– Erittäin hyvä kokemus. Vierailu palveli tarkoitustaan. Presidentti sai ajankohtaiskatsauksen, mitä meillä kaupungissa nyt tapahtuu, Lyly kommentoi vierailua.

– Kyllä tällainen kanssakäyminen on lähes samanlaista kuin istuisi samassa pöydässä tai kasvokkain, jatkaa Lyly virtuaalivierailun antia.

Tampereen-vierailulla käytiin läpi kaupungin koronatilannetta, taloustilannetta ja kaupungin kehittämishankkeita.

– Hän kannusti ja oli kiinnostunut Tampereen asioista. Kyllä presidentti loi positiivista henkeä sanomalla, että kyllä me suomalaiset tästä selviämme, Lyly kuvailee.

Tampereella käydyssä keskustelussa mukana olivat pormestari Lylyn lisäksi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen ja korkeakouluyhteisön johtoa sekä opiskelijoiden edustaja.

Keskustelu kävi Tampereella muun muassa ratikasta ja areenasta.

– Areena tuntui kiinnostavan presidenttiä. Me kutsuimme hänet jo sinne. Mielihyvin me näemme presidentin kyllä areenalla.

Tampereen pormestari Lauri Lyly ja Tampereen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen etäyhteydessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa
Tampereen pormestari Lauri Lyly ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen kertovat presidentille muun muassa areenahankkeesta ja raitiovainuliikenteen avaamisesta.Matias Väänänen / Yle

Vierailut samankaltaisia, mittakaava eri

Presidentti kuvailee, että etävierailut olivat jokseenkin samankaltaisia, olipa visiittikohteena pikkuinen Taipalsaari tai iso Tampere. Molemmissa keskustelu kävi koronatilanteesta. Erojakin kuitenkin löytyi.

– Mittakaavoissa oli eroja. Kun Tampereella tehtiin raitiovaunuliikennettä ja kuulemma maailman moderneinta monitoimihallia, niin samaan aikaan Taipalsaarella mietittiin Kutilan kanavan avaamista, Sarviniemen alueen kehittämistä ja erityisesti esillä oli alueen kuntien yhteistyö matkailussa, Sauli Niinistö kertoo.

Taipalsaaren kunnan johtomiehet istuvat retkeilykatoksen alla Sarviniemessä.
Sarviniemen laavulle oli pantu pelit ja vehkeet presidentin etävierailun onnistumiseksi.Ville Toijonen / Yle

Taipalsaarella presidentin kanssa keskusteluihin pääsivät kunnanjohtajan lisäksi kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat sekä Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön väkeä.

– Tilaisuus oli ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen. Tietysti hermostutti jonkin verran, kun tämmöistä ei ole koskaan aikaisemmin kokenut, kuvailee valtuuston puheenjohtaja Heikki Niiva Taipalsaarelta.

Niiva kertoo, että keskustelu kulki leppoisasti eteenpäin.

– Se soljui hyvin vapaamuotoisesti ja presidenttikin esitti kysymyksiä. Hän kyseli lähinnä kunnan lukuja ja matkailuun sekä kesäasutukseen ja etätyöhön liittyviä asioita, Niiva sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö kertoo, että tapaamiset antavat paljon, vaikka kuntalaisia ei pystykään tapaamaan etävierailun yhteydessä. Eikä töppösiä tule lahjaksi Aarolle tai Lennulle.

– Kyllä meille sukkia on tullut aika moneksi vuodeksi eteenpäin. Etätapaamisessa paras lahja on se, että näkee päättäväisyyttä ja tulevaisuuteen katsovaa asennetta.