1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuusniemellä harkitaan kouluyhteistyösopimuksen purkamista Kaavin kanssa – erimielisyyttä kustannuksista

Tuusniemen kunnan mukaan kotikuntakorvaukset eivät kata kokonaan kaavilaisista yläkoululaisista koituvia kustannuksia.

Tuusniemi
Koululaiskuljetus linja-auto.
Kaikki Tuusniemellä koulua käyvät kaavilaiset ovat koulukuljetusoppilaita. Kuljetuskustannusten kasvu on yksi syy siihen, että Tuusniemi suunnittelee irtisanovansa Kaavin kanssa solmitun kouluyhteistyösopimuksen.Toni Pitkänen / Yle

Tuusniemen kunta suunnittelee irtisanovansa Kaavin kanssa tekemänsä kouluyhteistyösopimuksen. Kaavilla ei ole yläkoulua, joten kaavilaisten yläkoululaisten opetus järjestetään Tuusniemen yhtenäiskoulussa.

Tuusniemen kunta tuottaa kaavilaisten yläkoulupalvelut koulukyyteineen ja oppimateriaaleineen valtion maksamaa kotikuntakorvausta vastaan. Tuusniemen mukaan korvaus ei kuitenkaan kata täysin kaavilaisista oppilaista koituvia kustannuksia. Siksi kunta esitti, että kouluyhteistyösopimusta olisi muutettu koulukyyti- ja erityisen tuen tarpeen kustannusten osalta.

Kaavin kunta ei kuitenkaan suostunut muuttamaan sopimusta. Kaavin kunnanhallitus pyysi asiasta arviota asiantuntijalta, jonka mukaan kotikuntakorvaukset riittävät opetuksen järjestämisen kokonaiskustannuksiin.

Kaavin kunnanhallitus edellyttää neuvottelujen jatkamiseksi Tuusniemeä esittämään oppilaskohtaisia kustannuksia tilanteessa, jossa kaavilaiset peruskoululaiset käyvät koulua Tuusniemellä sekä tekemään laskelman oppilaskohtaisista kustannuksista ilman kaavilaisia oppilaita.

Lisäksi Kaavi pyytää Tuusniemen kuntaa arvioimaan, minkä hyödyn se saa kaavilaisten yläkoululaisten siirtyessä Tuusniemen lukioon.

Tuusniemen yhtenäiskoulussa oli viime lukuvuoden päättyessä yhteensä 82 kaavilaista oppilasta. Kunta on halukas tarjoamaan Kaavin yläkoululaisille opiskelupaikan siinäkin tapauksessa, ettei kuntien välillä ole asiasta sopimusta. Tällöin huoltajat voivat suoraan hakea koulupaikkaa Tuusniemen yhtenäiskoulusta.

– Koska sopimuksen muutostarpeessa ei ole päästy vuosien mittaan lainkaan etenemään, jää ainoaksi vaihtoehdoksi kouluyhteis-työsopimuksen irtisanominen, sanotaan Tuusniemen kunnanhallituksen esityslistalla.

Jos Tuusniemi päätyy irtisanomaan vuodesta 2015 voimassa olleen kouluyhteistyösopimuksen Kaavin kanssa, sopimus päättyy kahden vuoden irtisanomisajan jälkeen 31. heinäkuuta 2022. Tuusniemi on valmis myös neuvottelemaan sopimuksesta uudelleen Kaavin kanssa.

Lue myös:

Korkein hallinto-oikeus päätti Kaavin ja Juankosken vanhan kiistan koululaisten kotikuntakorvauksista (siirryt toiseen palveluun)

Kaavi on ainoa kunta ilman yläkoulua Itä-Suomessa, eikä se kelpaa kaikille – "Tästä puhutaan varmasti"

Lue seuraavaksi