1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Avicii

Edesmennyt EDM-tähti Avicii saa museon Tukholmaan

Elektronisen musiikin supertähden kunniaksi perustettava museo avaa ovensa ensi kesänä.

Avicii esiintyi Malmössä 5. elokuuta 2016. Kuva: Pelle T. Nilsson / AOP

Kaksi vuotta sitten menehtynyt ruotsalainen musiikkituottaja ja DJ Avicii saa oman museon Tukholmaan. Ensi kesänä avautuvasta museosta tulee osa samaan aikaan aloittavaa digitaalista kulttuurikeskus Spacea. Se sijoittuu aivan Tukholman ytimeen Sergelin torin reunalle.

Avicii, oikealta nimeltään Tim Bergling, löydettiin kuolleena Omanissa huhtikuussa 2018. Hän teki itsemurhan ollessaan 28-vuotias. Perheen mukaan artisti kärsi muun muassa julkisuuden ja menestyksen tuomasta stressistä. Berlingillä oli myös alkoholiongelma.

Jättimäiseen suosioon nousseen ruotsalaisen tunnteuimpia hittejä olivat muiden muassa Levels, Wake me up ja Hey brother.

Avicii Experience -nimisessä museossa kävijät voivat kuulla Aviciin aikaisemmin julkaisematonta musiikkia sekä katsoa valokuvia ja muistoesineitä.

– Siellä kerrotaan Timin tarina aina lapsuudesta, kun hän pelasi World of Warcraft -peliä kavereidensa kanssa, siihen kun hän teki ensimmäiset kappaleensa ja demonsa, kertoo museosta vastaavan Pophouse Entertainmentin toimitusjohtaja Per Sundin.

Pophouse Entertainment pyörittää myös Tukholman suosittua Abba-museota.

Tukholman pormestari Anna Konig Jerlmyr toivoo, että Avicii-museo herättäisi keskustelua mielenterveysongelmista ja itsemurhien ehkäisemisestä.

– Olemme vakuuttuneita, että Timin teoilla hänen lyhyen elämänsä aikana oli valtava vaikutus ja on edelleen, pormestari kertoi uutistoimisto Reutersille.

Lue myös:

Analyysi: Avicii oli nuorten ääni, vaikka viina ei sovi Instagram-aikaan