Hyppää sisältöön

Olof Palme murhattiin vuonna 1986, mutta se ei ollut vuoden suurin uutinen – muistatko mitä muuta tapahtui samana vuonna?

1986 tuli harvinaisen paljon kovia uutisia. Osa niistä on jo unohtunut.

Tšernobylin ydinvoimala onnettomuuden jälkeen. Kuva: Valery Zufarov / AOP

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta 1986. Tapauksesta uutisoitiin laajasti ympäri maailmaa ja se oli Suomessakin ykkösuutinen monta päivää.

34 vuotta murhan jälkeen pääsyyttäjä Krister Petersson kertoi uskovansa, että murhan tekijä oli Stig Engström, niin sanottu Skandia-mies.

Palmen murha oli eittämättä yksi vuoden 1986 suurista uutisista. Tuona vuonna sattui kuitenkin käsittämättömän monta muutakin suurta tapahtumaa ja onnettomuutta.

Vuoden 1986 tapahtumia

28. tammikuuta USA:n avaruussukkula Challenger tuhoutui nousussa ja koko seitsenhenkinen miehistö kuoli.

Tapahtuma kosketti monia, sillä sukkulan lähtöä seurattiin television kautta muun muassa amerikkalaiskouluissa. Yksi miehistön jäsenistä oli opettaja, jonka oli tarkoitus antaa avaruudesta oppitunteja.

28. helmikuuta Olof Palme murhattiin hieman ennen puoltayötä keskellä Tukholmaa Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa. Hän oli matkalla vaimonsa kanssa elokuvista kotiinsa Gamla Staniin.

23. maaliskuuta suomalaisen rahtilaiva Karelian onnettomuudessa (siirryt toiseen palveluun) kuoli kuusi merimiestä. Uudenkaupungin telakalla rakennettu Karelia sai myrskyssä pahan kallistuman Ruotsin edustalla. Alus ajautui karille Gotlannin yläpuolella olevalle Gotska Sandön saarelle.

26. huhtikuuta tapahtui maailman vakavin ydinvoimalaonnettomuus Ukrainassa. Tšernobylin ydinvoimalan laitosalueella kuoli onnettomuusyönä kolme ihmistä ja lähiviikkoina säteilysairauksiin 28. Tuhannet sairastuivat myöhemmin (siirryt toiseen palveluun) säteilyn seurauksena.

Henri Toivonen Korsikan MM-rallissa.

2. toukokuuta ralliautoilija Henri Toivonen ja hänen kartanlukijansa Sergio Cresto saivat surmansa rajussa ulosajossa Korsikan rallissa. Toivosen ajama Lancia suistui rotkoon ja syttyi palamaan.

20. toukokuuta Finnarin reittikone Oulusta Helsinkiin yritettiin kaapata. Epäonnistuneen ja sekavan kaappausyrityksen (siirryt toiseen palveluun) tekijä oli entinen mielenterveyspotilas, jonka motiivina oli ilmeisesti vaatia lunnasrahoja äärioikeistolaiselle Suomen Kansallishumanistinen puolue -nimiselle järjestölle.

16. kesäkuuta Yleisradion pääjäohtaja Sakari Kiuru sai kirjeen, joka osoittautui kirjepommiksi (siirryt toiseen palveluun). Postilähetyksen Ylen toimitalossa Kesäkadulla avannut sihteeri loukkaantui. Pommin lähettäjää ei ole saatu koskaan selville.

Mikkelin panttivankidraaman räjähdyksessä tuhoutuneita autoja 9.8.1986. Kuva: Yle

8. elokuuta Helsingin Jakomäessä ryöstettiin pankki. Ryöstäjä otti pankista mukaansa kolme panttivankia, joiden kanssa ajoi autolla Mikkeliin. Panttivankidraama päättyi Mikkelin torilla aamuyöllä 9. elokuuta, jolloin ryöstäjä räjäytti auton. Räjäytyksessä kuoli ryöstäjä ja yksi panttivangeista.

31. elokuuta Suomea kohtasi suru-uutinen. Maata yli 25 vuotta hallinnut presidentti Urho Kekkonen kuoli kotonaan Tamminiemessä, joka on nykyään museona. Kekkonen oli joutunut jättämään presidentin tehtävät vuonna 1982 terveyssyistä. Sairaudesta ei ole annettu virallista selitystä, mutta siitä on kirjoitettu laajasti (siirryt toiseen palveluun).

31. elokuuta tapahtui yksi suurimmista rauhanajan merionnettomuuksista. Neuvostoliittolainen risteilyalus Admiral Nakhimov ja rahtilaiva Pyotr Vasev törmäsivät Mustallamerellä (siirryt toiseen palveluun). Onnettomuudessa kuoli 423 ihmistä. Kuolleista 359 oli risteilyaluksen matkustajia.

10. lokakuuta Keskiamerikkalaisen El Salvadorin pääkaupungin San Salvadorin maanjäristyksessä (siirryt toiseen palveluun) kuoli jopa 1500 ihmistä. 200 000 jää kodittomiksi. Maanjäristys on vain yksi monista, joka on koetellut vuosikymmenten ja -satojen saatossa El Salvadoria.

19. lokakuuta Mosambikin ensimmäinen presidentti, karismaattinen Samora Machel sai surmansa lento-onnettomuudessa (siirryt toiseen palveluun). Etelä-Afrikassa tapahtuneessa lentoturmassa kuoli 34 ihmistä. Hänen leskensä Graca Machel meni myöhemmin naimisiin Nelson Mandelan kanssa. Mosambik syytti onnettomuudesta Etelä-Afrikan aparheidhallitusta.

6. marraskuuta Suomen evankelis-luterilainen kirkolliskokous päätti, että naisetkin voivat toimia pappeina. Naispappeuden kannattajat voittivat vuosikymmenten väännön pappisviran avaamisesta naisille äänin 87-21. Maaliskuussa 1988 ensimmäiset 94 naisteologia vihittiin papeiks (siirryt toiseen palveluun)i.

1. joulukuuta Kolmoskanava aloitti lähetykset Suomessa. Sitä ennen Suomessa oli vain kaksi kanavaa.

Ensimmäinen esitetty ohjelma oli elokuva Sound of Music. Kolmoskanavan omistivat Yle, MTV ja Nokia. Myöhemmin MTV osti Kolmoskanavan osake-enemmistön, mikä johti MTV3:n syntyyn.

Juttua korjattu 12.6. klo 10:40. Syyttäjä kertoi uskovansa, että Palmen murhaaja on Stig Engström, mutta ei suoraan nimennyt syyllistä.

Mitä sinulle jäi mieleen vuodesta 1986? Keskustelu jutun alla on avoinna kello 23:een saakka.

.
.