1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Jatkuvatko tarkastukset vai poistaako hallitus rajamääräyksiä? Länsi- ja pohjoisrajan liikenne on yhä vain murto-osa tavanomaisesta

Vilkkaimmallakin rajanylityspaikalla Torniossa rajanylityksiä kertyy nyt viikossa se mitä tavallisesti parissa päivässä.

rajavalvonta
Rajavartiosto vahtii Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa.
Rajatarkastukset on palautettu Schengen-rajoille nyt kesäkuun 14. päivään asti. Rajamääräyksiä on jo lievennetty, mutta liikenne on silti selvästi vähäisempää kuin normaalitilanteessa.Juuso Stoor / Yle

Lapin rajanylitysliikenne on edelleen merkittävästi vähäisempää kuin viime vuonna vastaavana aikana. Vilkkaimmallakin rajanylityspaikalla Torniossa kulkijoita on runsas neljännes normaalimäärästä.

Tavallisesti parissa päivässä rajan ylittää sama määrä väkeä kuin nyt viikon aikana. Muilla länsi- ja pohjoisrajan ylityspaikoilla on vieläkin hiljaisempaa.

Rajaliikenne on pysynyt hiljaisena, vaikka koronan vuoksi asetettuja rajamääräyksiä lievennettiin toukokuun puolivälissä. Myöskään kesälomakauden alkaminen ei juuri näy liikenteen lisääntymisenä.

Torniossa rajaa valvova luutnantti Jaakko Viitala Länsi-Suomen merivartiostosta toivoo tietoa tulevasta, jotta jatkotoimista voitaisiin päättää. Viitalan mukaan vartiosto on alustavasti varautunut niin valvonnan purkamiseen kuin sen jatkumiseenkin.

– Olemme miettineet, miten järjestelyt puretaan, tai jos rajoitustoimia päätetäänkin jatkaa, miten järjestetään lisää työvoimaa loppukesän ajaksi tänne, Viitala kertoo.

Hallituksen odotetaan kertovan torstaina sisärajojen rajavalvonnan muutoksista tai jopa tarkastusten lopettamisesta. Ylen saamien tietojen mukaan matkustamista Ruotsiin ei kuitenkaan oltaisi vapauttamassa täysin.

Suuri osa ihmisistä välttää matkustamista

Tornion rajanylityspaikkaa valvova Länsi-Suomen merivartiosto kirjasi kesäkuun ensimmäisellä viikolla yhteensä 70 518 rajanylitystä. Liikenne on pienessä kasvussa, sillä edellisellä eli toukokuun viimeisellä viikolla määrä oli hiukan yli 57 000.

Vuorokautisten ylitysten määrä on kesän alussa noussut kymmenentuhannen paikkeille. Ennen koronarajoituksia Torniossa tehtiin vuorokaudessa noin 38 000 rajanylitystä eli viikossa ylityksiä oli runsaat 265 000. Poikkeusolojen aikana 13. toukokuuta asti päivittäinen keskiarvo oli alle 2 000 henkilöä.

Rajaliikenteen lukemat ovat siis edelleen aivan toisella tasolla kuin aiemmin. Kesälomakauden alkukin näkyy luvuissa hyvin maltillisesti.

– Uskoisin, että toistaiseksi suurin osa ihmisistä yhä noudattaa Valtioneuvoston asettamia kehotuksia välttää matkustamista ulkomaille ja sitä myöten matkustajamäärät vielä pysyvät tavanomaista alhaisempina, Viitala arvioi.

Pohjoisraja hiljeni kesän alussa entisestäänkin

Torniosta pohjoiseen länsirajaa valvoo Lapin rajavartiosto. Tornionjokivarressa rajan yli kulki viikossa runsaat 13 300 henkilöä. Päivittäin kulkijoita oli 2 000:n molemmin puolin. Näillä rajanylityspaikoilla liikenne oli kesäkuun ensimmäisellä viikolla 88 prosenttia vähäisempää kuin vuotta aiemmin. Liikenne on kuitenkin kasvanut edellisestä viikosta jonkin verran (14,5%).

Pohjoisrajalla on vielä hiljaisempaa: liikennemäärä laski kesäkuun ensimmäisellä viikolla kymmenisen prosenttia toukokuun viimeisen viikon lukemasta. Rajavartioston tilaston mukaan liikennettä oli viime viikolla 96 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suomen ja Norjan rajan ylitti viikon aikana hiukan yli 3 000 ihmistä.

Rajan ylittäminen on hiljattain hiukan helpottunut, sillä Rajavartiolaitos siirtyi kesäkuun alussa tekemään maastalähtötarkastuksia pistokokein. Sen sijaan maahantulotarkastukset tehdään kaikille rajanylittäjille.

Rajavalvonnan alkamisesta alkaen Torniossa on ollut runsaasti rajavartijoita, joiden tavallinen asemapaikka on muualla maassa. Viitalan mukaan henkilöt ovat välillä vaihtuneet, mutta henkilömäärä ei ole juuri pienentynyt. Edelleen Torniossa on kymmeniä vartijoita Rajavartiolaitoksen muista hallintoyksiköistä.

Lue myös:

Komissaari uskoo, että EU-maiden rajat voidaan avata kuun loppuun mennessä – Ohisalo: Suomen näkökulmasta liian aikaista

Suomen pohjoisimman rajan asukkaat ja yritykset toivovat Norjan rajan avaamista – yrittäjäyhdistys: "Elinkeinot ovat hädässä"

Lue seuraavaksi