Hyppää sisältöön

Uuden jättisairaalan rakentaminen Helsinkiin etenee – yli 900 potilaan Laakson yhteissairaala on yksi suurimpia sairaalahankkeita koko maassa

Laakson yhteissairaalassa hoidettaisiin sekä ihmisen keho että mieli.

Uudisrakentamisen lisäksi kolme alueen vanhaa, suojeltua rakennusta peruskorjataan sairaalan käyttöön. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsinkiin suunnitellun uuden Laakson yhteissairaalan rakentaminen etenee. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi hankesuunnitelman keskiviikkona. Uudessa sairaalassa hoidettaisiin sekä ihmisen keho että mieli.

Laakson uuteen sairaalaan keskitettäisiin paitsi psykiatrian erikoisaloja myös fyysisten sairauksien hoitoa.

– Uuteen sairaalaan rakennetaan nykyvaatimuksia vastaavat tilat psykiatriselle ja somaattiselle sairaalahoidolle, vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja näitä tukeville poliklinikkatoiminnoille, hankkeen projektijohtaja Erja Erra kertoo.

Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteisprojekti on yksi suurimmista vireillä olevista sairaalahankkeista koko maassa.

Uuteen sairaalaan on tulossa yli 900 sairaansijaa: noin puolet on psykiatrisia paikkoja ja toinen puoli fyysisten sairauksien hoitopaikkoja.

Apulaispormestari: Uudet tilat tärkeitä myös kriisivalmiuden kannalta

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) pitää uuden yhteissairaalan rakentamista erittäin tärkeänä ja kiireellisenä.

– Nykyiset tilat ovat niin huonot, että ne eivät mahdollista asianmukaista hoitoa ja ne ovat myös ahtaat ja näin riski epidemioiden leviämiselle.

Vesikansa sanoo, että uudet muunneltavat tilat ovat tärkeitä myös kriisivalmiuden kannalta.

– Sote-investointeja on saatava liikkeelle.

Myös vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Retta Vanhanen sanoo psykiatristen potilaiden tarvitsevan uudet tilat.

– Nykyisissa tiloissa ei ole mahdollista jatkaa ilman mittavia remontteja.

SDP:n valtuutettu Ilkka Taipale puolestaan kritisoi hankkeen laajuutta ja hintaa voimakkaasti.

Taipale muistutti hankkeen kustannusarvion nousseen noin 700 miljoonasta eurosta yli 800 miljoonaan euroon.

Taipaleen mukaan pienellä aikalisällä ja hankkeen palastelulla olisi ollut löydettävissä nyt eteenpäin vietävää kokonaisuutta toimivampi ratkaisu potilaiden palvelujen parantamiseksi.

– Hanke ei tule toteutumaan tässä laajuudessa, koska rahat loppuvat, Taipale latasi valtuustosalissa.

Kokoomuksen valtuustoryhmässä hankkeen eteenpäin viemistä pidetään tärkeänä ja järkevänä.

– On järkevää yhdistää Helsingin kaupungin ja Husin toimintoja, kokoomuksen valtuutettu Risto Rautava sanoo.

Myös Rautava korostaa, että Laakson sairaalan tilat eivät enää vastaa nykyajan tarpeita.

Rakentamisen on määrä alkaa kahden vuoden sisällä

Hankkeen projektijohtajan Erja Erran mukaan uuteen Laakson yhteissairaalaan siirtyvät Kellokoski-Ohkolan yksiköt, Psykiatriakeskuksen ja Auroran sairaalan toimintoja, nykyisen Laakson sairaalan osastot ja puolet Suursuon sairaalasta.

Sairaalan tilaratkaisu perustuu yhden hengen potilashuoneisiin.

– Kaikilla potilailla on omat huoneet ja kylpyhuoneet. Sairaalaan suunnitellaan myös perhehuoneita, Erra sanoo.

Helsingin kaupungin osuus hankkeesta on hankesuunnitelman mukaan noin 60 prosenttia ja HUSin osuus noin 40 prosenttia. Sairaalan kustannusarvio on yli 800 miljoonaa euroa.

Sairaalan suunnittelussa on ollut mukana satoja henkilökunnan edustajia eri ammattiryhmistä, jotta potilaiden ja henkilöstön tarpeet voitaisiin huomioida mahdollisimman hyvin.

Uuden sairaalan vaatima kaavoitus valmistunee ensi vuoden aikana ja rakentamaan päästään näillä näkymin kahden vuoden sisällä.

Lue myös:

.
.