1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Uuden Keski-Suomen keskussairaalan käyttöönotto lykkääntyy

Muuton uuteen sairaalaan piti alkaa marraskuun alussa.

Muutto uuteen sairaalaan lykkääntyy ensi vuoden puolelle. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Rakenteilla olevan uuden Keski-Suomen keskussairaalan käyttöönotto viivästyy koronaviruspandemian vuoksi.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt keskiviikkona 10. kesäkuuta, että uuden sairaalan käyttöönotto alkaa marraskuun 2020 sijaan tammikuussa 2021.

– Tammikuun aikana lähtee neljän viikon siirtymävaihe ja toiminta alkaa uudessa sairaalassa helmikuun alussa. Potilaidenkin siirtyminen tapahtuu vaihteittain. Vastaanotto ja kiireellinen ensiapu siirtyvät uusiin tiloihin ihan viimeisessä vaiheessa, kuvailee projektijohtaja Mikko Jylhä.

Sairaalaa rakentava SRV Rakennus Oy on joutunut hallituksen ohjeiden mukaisesti rajoittamaan rakennustyömaan henkilöstöä mahdollisten koronavirustartuntaepäilyjen vuoksi.

Tästä on aiheutunut rakennuksen luovutukseen noin kahden viikon myöhästyminen.

Pahin tilanne työmaalla oli huhtikuussa, kertoo Jylhä.

– Huhtikuun alussa normaalivahvuudesta porukka laski noin 35 prosenttia. Oli sairastumisepäilyjä, tehtiin testejä, oli työntekijöiden lähiomaisten sairastumisia ja niistä aiheutui karanteeneja. Tarkasti SRV noudatti säädöksiä, ettei epidemia päässyt työmaalla leviämään. Se olisi ollut ihan katastrofi, sanoo Jylhä.

Koronaviruksen aiheuttamat kansainväliset matkustusrajoitukset ovat viivästyttäneet myös jonkin verraan uudessa sairaalassa lääkintälaitteiden asennusta ja käyttöönottoa.

Esimerkiksi apteekin annosjakelulaitteen koulutus- ja käyttöönotto on viivästynyt kahdella kuukaudella.

Tämä puolestaan viivästyttää koko apteekin saamista toimintaan alun perin suunnitellusta lokakuun lopusta joulukuun loppuun.