1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Mustikan kukkia on nyt hurjasti ja marjakesästä voi tulla erinomainen – erikoistutkija: “Nyt se on pölytyksestä kiinni”

Tarkemmat ennusteet sadosta tulevat vasta sitten, kun ensimmäiset raakileet ovat mättäillä.

marjat
mustikan kukkia ja raakileita
Luken erikoistutkija Rainer Peltola on laskenut parhaimmillaan jopa 700 mustikan kukkaa neliömetriltä. Kukintaa pidetään runsaana, jos kukkia on noin 300 neliöllä.Päivi Kuisma / Yle

Mustikka kukkii nyt komeasti Lapissa. Edellytykset hyvälle sadolle ovat olemassa, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

– Olin eilen itse maastossa ja laskettiin jopa yli 700 mustikankukkaa neliömetrillä, kun runsaan kukinnan rajana pidetään 300:aa kukkaa. Esimerkiksi viime vuonna tällaisia kukkamääriä ei laskettu missään.

Tarkempia mustikkasadon ennustuksia varten Luonnonvarakeskuksessa odotetaan vielä, miten pölytys onnistuu ja milloin ensimmäiset mustikan raakileet ovat nähtävissä.

– Nyt on pölyttäjillä hyvät lentosäät eikä ole luvattu hallaa. Jos pölyttäjiä nyt on vain riittävästi, niin on hyvät edellytykset pölytyksen onnistumiselle. Se on suurin ja tärkein yksittäinen tekijä, mikä sadon suuruuteen vaikuttaa.

Erikoistutkija Rainer Peltola toivoo myös jonkin verran sadetta.

– Siinä vaiheessa, kun raakileet alkavat kypsyä, tarvitaan sadetta. Kuivuus tekisi marjoista pieniä. Jos taas on erittäin kuivaa, marja tippuu varvusta kankaalle.

Hillakin kukkii runsaana

Hillan kukinta on jo monissa paikoissa käynnissä. Esimerkiksi Ranualta on havaintoja, että kukinta on runsasta. Helle ja tyyni sää on hillan pölyttäjille oikein hyvä lentosää. Koska hilla kasvaa avoimilla paikoilla, epäedullisen sään merkitys korostuu.

Peltolan mukaan hyvä kysymys on, mitä kesäkuun ensimmäisen viikonlopun myrsky teki hillan kukille. Tuuli oli puuskissa myrskylukemissa ja avoimilla paikoilla se varmasti repi irti hillankukan terälehtiä. Jos näin on käynyt, pölyttäjä ei löydä kukkaan.

Puolukan kukinnasta ei ole vielä havaintoja Etelä-Suomestakaan. Puolukka on yleensä satovarmempi kuin mustikka tai hilla. Puolukka kukkii myöhemmin, kun pölyttäjiä on enemmän. Lisäksi se kestää kuivuutta paremmin.

Lue myös:

240 kukkaa ja 45 raakiletta – mystiset marjaruudut ennustavat sadon määrän

Lue seuraavaksi