Rekatkaan eivät nyt pääse kahlaamaan veden läpi Suomen ja Ruotsin rajatiellä – reitti saadaan auki viimeistään torstaina

Kiertotie kulkee Muonion kautta ja matkaa tulee edestakaisin 180 kilometriä.

tulvat
Rekatkaan eivät nyt pääse kahlaamaan veden läpi Suomen ja Ruotsin rajatiellä
Rekatkaan eivät nyt pääse kahlaamaan veden läpi Suomen ja Ruotsin rajatiellä
Tulvaveden katkaisema tie Enontekiön Karesuvannossa.
Tielle ajaminen oli estetty. Kuva Ruotsintieltä keskiviikkona 10. kesäkuuta.Jari Rantapelkonen

Enontekiön Karesuvannossa tie Suomen ja Ruotsin rajalla on edelleen keskiviikkona poikki tulvan takia. Tie 959 on katkaistu esteillä, eikä sitä pääse ajamaan lainkaan autoilla.

Vielä tiistai-iltaan asti raskas liikenne sai ajaa veden läpi, mutta nyt niidenkin on käytettävä kiertotietä. Kiertotie menee Muonion kautta. Sinne tulee matkaa edestakaisin peräti 180 kilometriä.

– Eihän se Lapissa ole matka eikä mikään, mutta etelän miehelle se voi olla jumalaton matka, Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen naurahtaa.

Rantapelkonen on käynyt veden valtaamalla tiellä jälleen keskiviikkona.

– Joku veti siitä läpi polkupyörällä, kunnanjohtaja kertoo.

Tulva valtasi tien maanantaina. Vesi on peräisin Muonionjoesta. Lapin ely-keskuksen mukaan vedenpinta on jo kääntynyt laskuun.

– Tilanne tarkastetaan illalla ja tie on ajettavassa kunnossa joko keskiviikkoiltana tai torstaina, johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki ely-keskuksesta arvioi.

Tulva huipussaan Muoniossa ja Pellossa

Lapin jokien tulvat ovat pian takana. Alaraudanjoen mukaan Muonionjoki Muonion kohdalla ja Tornionjoki Pellon kohdalla ovat tulvahuipussa keskiviikkona. Tornion kaupungin kohdalla tulva nousee huippuunsa ennusteen mukaan perjantaina.

– Pellossa vesi näyttää jäävän noin puoli metriä vahinkorajan alapuolelle. Torniossa vesi jäänee selvästi penkereiden alapuolelle.

Tenolla vesi oli korkeimmillaan tiistaina ja on jo kääntynyt laskuun. Tenon mittaushistorian suurimmasta, vuoden 1968, tulvasta jäätiin Alaraudanjoen mukaan 10–20 senttiä.

Muualla Lapissa vedenpinnat ovat jo laskeneet lähemmäksi normaaleja lukemia.

Vaikka veden nousu on jäämässä pelättyä pienemmäksi, tulvat ovat olleet Lapissa selvästi keskimääräistä vuolaammat.