1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Kysyimme kansanedustajilta koronakevään onnistumisia, katso mistä oma edustajasi kehui itseään

Kansanedustajat paneutuivat koronakeväänä viruksen ja sen vaikutusten torjuntaan, "korona on saatu hallintaan".

Kansanedustajat sekä hallitus- että oppositiopuolueista pitivät tärkeänä, että eduskuntakäsittelyssä ravintolatukeen käytettävä raha lisääntyi ja ehdoista tehtiin yrittäjille suotuisampia. Lasipalatsin Laiturin terassi Helsingissä 1. kesäkuuta, kun ravintolat aukesivat. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jos pitäisi nostaa esiin yksi asia, jossa kansanedustajat kokevat koronakevään aikana onnistuneensa, se olisi ravintolatuen korjaaminen eduskunnassa.

Eduskunta korotti hallituksen esitystä liki 50 miljoonalla eurolla ja muutti tuen maksuperusteita ravintoloille edullisemmaksi. Hallitus myönsi itsekin ennen eduskuntakäsittelyä, että lakiesitykseen jäi parantamisen varaa.

Ravintoloiden tukea halusivat parantaa niin hallituksen kuin oppositionkin edustajat. Tuen parannuksen laskivat onnistumisekseen etenkin talousvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsenet.

Talousvaliokunta teki ehdotuksen tuen lopulliseksi sisällöksi. Perustuslakivaliokunta kehotti harkitsemaan hyvitystä ravintoloille jo sulkemispäätöksen yhteydessä maaliskuussa.

– Olen ollut mukana tekemässä parannuksia yritystukiin ja ravintoloiden rajoitusten purkamiseen. Ravintolatukea saatiin korotettua talousvaliokunnan työskentelyn ansiosta. Tosin korotus ei ole riittävä. Jätimme siitä vastalauseen, oppositiosta perussuomalaisten Veikko Vallin kertoo.

– Talousvaliokunnan varapuheenjohtajana olen vastuussa hallitusten esitysten etenemisestä valiokunnassa. Pidän osaltani onnistumisena ravintolatuen ehtojen parantamisen, laajemmin yritysten ja työntekijöiden mukaan saamisen sekä tuen tason noston. Tuki saatiin hyväksyttyä valiokunnassa tosi tiukalla aikataululla, hallituspuolue keskustan Arto Pirttilahti kuvailee.

Katso, mitä kansanedustajat kertoivat toukokuun onnistumisistaan

  • Selaa edustajakarusellista, missä kansanedustajat kokivat onnistuneensa toukokuussa. Tähän osaan kyselystä vastasi 112 edustajaa. Edustajat ovat aakkosjärjestyksessä. Voit etsiä kiinnostavan edustajan myös pudotusvalikosta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitukselta vaadittiin maskipakkoa, kouluihin lisää aloituspaikkoja

Muutkin kansanedustajien kertomat saavutukset keskittyivät koronakeväänä viruksen ja sen vaikutusten torjuntaan. Esimerkiksi pari kokoomusedustajaa vaati hallitukselta kasvomaskien käyttövelvoitetta kauppoihin ja julkisiin liikennevälineisiin. Usean puolueen edustajat laskivat onnistumiseksi sen, että Suomi sai koronaviruksen hallintaan.

Moni edustaja niin oppositio- kuin hallituspuolueistakin arvioi saavutuksekseen korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäyksen. Vihreiden Iiris Suomela oli tyytyväinen, että talouden elvytyspaketin osat näkyivät myös tiedotusvälineissä.

– Vaadimme lisäpanostuksia niin ilmastonmuutoksen torjumiseen kuin hyvinvointivaltion vahvistamiseen ja koulutukseen, kuten esimerkiksi korkeakoulujen aloituspaikkoihin jo tästä syksystä alkaen. Linjat ovat näkyneet melko hyvin niin mediassa kuin tehdyissä talouspaketeissa, joita olen ollut käsittelemässä valtiovarainvaliokunnassa, Suomela vastaa.

Etätyöt onnistuivat, webinaareja ja Facebook-livejä on pidetty

Kansanedustajat voivat poikkeusolojen vuoksi olla etätöissä. Koronaviruksen vuoksi istuntosalissa on tartuntariskin pienentämiseksi kerrallaan vain noin viisikymmentä edustajaa kahdestasadasta. Vain välttämättömimmät valiokuntakokoukset pidetään.

Toukokuun vastauksista selviää, että edustajat ovat kokeneet etätöissä onnistumisia. Edustajat ovat pitäneet itse tai osallistuneet verkkoseminaareihin eli webinaareihin. Edustajat ovat myös lähettäneet suoria videolähetyksiä ja kertoneet ajatuksistaan Facebook-livenä.

– Etätyö onnistui eduskuntatyössä, kontaktien ylläpidossa, seminaareissa ja erilaisten toimijoiden kanssa toteutetuissa verkkokyselytunneissa. Paljon mahdollistuu verkossa ilman, että aina pitäisi olla kaikkialla paikan päällä, vasemmistoliiton Merja Kyllönen huomasi onnistumisiaan.

EU-vastuiden kasvattaminen arveluttaa, yrittäjien tuet tärkeitä

Oppositiossa etenkin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajia arvelutti Suomen rahallisten vastuiden kasvattaminen eri Euroopan unionin tukijärjestelmissä. Jäsenmailta tarvitaan lisää takauksia tukijärjestelmiin koronaviruksen aiheuttaman talousromahduksen vuoksi.

– Olen suuressa valiokunnassa vastustanut Suomen EU-vastuiden kasvattamista sekä uuden elpymisrahaston perustamista. Valtiovarainvaliokunnassa olen esittänyt lisätalousarviossa rahoitusta koronatestaamiseen, suojavarusteisiin, rokotetutkimukseen ja muutoksia yritystukiin, jotta päästään oikeudenmukaiseen ja läpinäkyvään jakoon, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertaa.

– Olen vaikuttanut siihen, että yrittäjiä avustetaan. Olen auttanut yrittäjiä vuokraneuvotteluissa. Olen ollut ravintolayrittäjien puolella. Olen tuonut julkisuuteen ratkaisuja, miten taloutta pitää hoitaa ja miten yrittäjät ajattelevat. Liike on pystynyt tuomaan esiin ratkaisuja ilman ideologioita, se tulee olemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpää Suomelle, vastasi nyt-liikkeen Harry Harkimo.

Kokoomuksen Pauli Kiurulta meni useampi päivä kahden asunnon ikkunoiden pesuun, lokit järjestivät lisätöitä. Kuva: Pauli Kiuru, Facebook, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Ikkunatkin tuli pestyä ja kotipihaa kunnostettua

Eikä kansanedustajien elämä ollut keväällä pelkkää koronavirusta. Perheelle on jäänyt aikaa ja ikkunat on tullut pestyä.

– Henkilökohtainen saavutus: Olen pessyt Valkeakosken ja Helsingin asuntojen ikkunat ja sälekaihtimet sekä parvekelasit. Aikaa meni noin 20 tuntia, kokoomuksen Pauli Kiuru kirjoittaa.

Ikkunanpesussa lokit tekivät Kiurulle vastarintaa, sotkivat puhtaankin ikkunan. Pauli Kiuru halusi kertoa omastakin elämästään Ylen kyselyssä, koska halusi tuoda esiin kansanedustajan arkea.

- Välillä tulee palautetta, että ollaan kovasti irtauduttu arjesta eikä tiedetä, mitä kansalaiset normaalisti elämässä tekevät. Halusin viestiä, että samantyyppisiä asioita arjessaan myös kansanedustajat tekevät, Kiuru perustelee.

Myös muutama muu kansanedustaja halusi kertoa arjestaan lainsäädäntötyön lisäksi.

– Viikonloppujen vähentyneet menot ovat näkyneet positiivisena kehityksenä kotipihassa ja on ollut enemmän aikaa perheelle, selvittää RKP:n Mikko Ollikainen.

Terveenä pysytty, Haminan Lippumaailma sai esittelyfilmin

Pari edustajaa iloitsi koronaviruksen onnistuneen torjunnan lisäksi siitä, että on itse pysynyt terveenä

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen askaroi eduskunnan lisäksi Haminan Lippumaailman asioissa.

– Iloitsin siitä, kuinka onnistuneen lyhyen esittelyfilmin onnistuimme tekemään Haminan Lippumaailmasta ja Suomen suurlipusta. Filmi kuvaa hyvin historiallista saavutusta ja mahdollisuuksia, joita Haminan lippumaailman kehittämisessä on, Kiljunen hehkutti.

Kansanedustaja Ano Turtiainen kuului kyselyajankohtana vielä perussuomalaisten eduskuntaryhmään.

Voit keskustella tämän jutun aiheesta sunnuntaihin 14.6.2020 kello 23 asti, klikkaa keskustele-painiketta jutun alla.

Lue lisää:

Ylen kysely: Oppivelvollisuusiän korotus jakaa eduskuntaa – oppositio luopuisi, hallitus kannattaa, keskustassa epäröidään

Eduskunta nosti ravintoloiden koronahyvitykset 171 miljoonaan euroon – vertailukautena käytetään alkuvuotta tai viime kevättä

Syksyksi luvassa tuhansia uusia korkeakoulupaikkoja – kauppis ja oikis lisäämässä, lääkis ja Taideyliopisto eivät

Eduskunnassa käytiin kiivas keskustelu EU:n isosta elvytyspaketista – oppositio kävi jo etukäteen kuumana, kun hallituksen kantaa ei kuulunut