Suomessa koronasta parantuneita arviolta 6400 – rokote voi olla valmis vuoden lopussa, vielä ei tiedetä rokotetaanko kaikkia

Maailmalla on parhaillaan käynnissä 181 rokoteaihiota.

koronavirus
STM:n ja THL:n tilannekatsaus koronatilanteesta
STM:n ja THL:n tilannekatsaus koronatilanteesta

STM:n osastopäällikkö Päivi Sillanaukeen mukaan maailmalla on parhaillaan käynnissä 181 rokoteaihiota. Suurin osa on siinä vaiheessa, että kokeita tehdään eläimillä. Muutama aihio on edennyt vaiheeseen, jossa rokotteen toimivuutta testataan ihmisillä.

Sillanaukeen mukaan maat tekevät yhteistyötä, jotta rokotetta ja mahdollisia lääkkeitä saataisiin kaikkialle.

– Tällä hetkellä arviot ovat, että mennään vuoden loppuun, mahdollisesti ensi vuoden alkuun, että saadaan markkinoille tulevaa rokotetta.

Keskusteluja siitä, millä tavalla rokotetta jaettaisiin EU:ssa ja kansainvälisesti, on käyty WHO:n johdolla. Vielä ei tiedetä, onko kyse rokotteesta, joka annettaisiin koko väestölle.

– Sen tarve on suuri kaikkialla maailmassa. On tärkeää, että keskustelua siitä, mitkä ovat jakamisen periaatteet, käydään nyt.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että rokotteen testausta varten tautia tulisi olla väestössä jonkin verran. Nyt on huoli siitä, ehditäänkö rokotetta testaamaan Euroopassa, kun tautitilanne on parantunut, sanoo Nohynek.

– On muitakin vaihtoehtoja. Voidaan tehdä altistustutkimuksia, jossa altistetaan nuoria ihmisiä, täysin terveitä ihmisiä laboratoriaolosuhteissa. Tällaisia suunnitelmia on menossa myös Euroopassa. Jos tautitilanne tulee niin hyväksi, ettei rokotetta pystytä testaamaan, altistustutkimukset ovat vaihtoehto.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät tänään koronaepidemiaa koskevan tilannekatsauksen.

Toipuneita noin 6 400

Suomessa on nyt todettu reilut 7 000 tapausta, ja toipuneita on noin 6 400. Tartuntojen määrät ovat laskeneet, vaikka päiväkohtaista vaihtelua luvuissa on.

– Suosittelisin, että päiväkohtaisia lukuja ei tuijotettaisi, vaan katsottaisiin pitkäaikaista trendiä, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 28, tehohoidossa 4 potilasta.

Sane sanoo, että tartuntariski on erityisesti pienissä tiloissa, joissa on paljon ihmisiä.

– Nykytiedon perusteella satunnaisissa kohtaamisissa esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä, kadulla tai muualla, on aika pieni riski.

Sanen mukaan on vielä liian varhaista arvioida, ovatko kesäkuun alun muutokset vaikuttaneet taudin esiintyvyyteen. Kesäkuun alussa esimerkiksi ravintolat avasivat rajoitetusti ovensa.

Tilaisuudessa sivuttiin myös mahdollisen toisen aallon mahdollisuutta. Johtava asiantuntija Jussi Sane kommentoi, että mittava toinen aalto on yksi mahdollisuus. Sanen mukaan yksi osa varautumista on se, että Suomessa on tarpeeksi testikapasiteettia ja mahdollisuus tunnistaa tapaukset ajoissa, jotta epidemian mahdollisuutta voidaan rajata.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Hallitus neuvottelee matkustusrajoituksista, Latinalaisessa Amerikassa rekisteröity yli 70 000 koronakuolemaa, Italiassa syyttäjät kuulevat pääministeri Contea

Milloin uskaltaa taas? Asiantuntijat kertovat, mitä ajattelevat lähitöistä, sukujuhlista ja kättelystä Suomen koronavirustilanteessa

Ylen tiedot: Suomesta voi päästä maanantaista lähtien taas matkustamaan esimerkiksi Norjaan - hallitus ei kuitenkaan avaisi vielä Ruotsin-matkailua

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus