Pakkosiirto onnistui Kokemäenjoessa – suojellut simpukat saivat uuden kodin

Vuollejokisimpukat piti siirtää turvaan Kokemäenjoen pohjukoista Friitalan siltatyön tieltä Ulvilassa.

simpukat
Vuollejokisimpukka vedessä
Kuvassa on yksi siirretyistä simpukoista. Siitä näkee hyvin, että merkkiaine on melkein kokonaan irronnut kuoresta kahden vuoden aikana.Rami Laaksonen / Varsinais-Suomen ely-keskus

Suojeltujen vuollejokisimpukoiden pakkosiirrosta on saatu hyviä tuloksia Satakunnassa Ulvilassa.

Simpukoita jouduttiin siirtämään, kun Kokemäenjokea kaivettiin Friitalan uuden sillan rakentamisen vuoksi kolme vuotta sitten. Sukeltajat veivät noin 10 000 vuollejokisimpukkaa joen ylävirran puolelle Nakkilaan.

Vuollejokisimpukoiden siirtoa varten tarvittiin poikkeuslupa ja siinä edellytettiin seuraamaan niiden selviämistä kahden vuoden ajan.

Sukeltajat taputtelivat simpukat varovaisesti uuteen paikkaan joen pohjaan Nakkilassa. Tätä ennen simpukoista neljännes merkattiin maalilla, jotta ne pystyttiin tunnistamaan seurantavaiheessa ja erottamaan alueen alkuperäisistä simpukoista.

Tehdyn seurannan perusteella siirretyt vuollejokisimpukat ovat selvinneet hyvin. Niiden kuolleisuusprosentti oli kahden vuoden aikana vain noin 16 prosenttia.

Siirto toimii, jos se tehdään asiantuntevasti

Ulvilasta Nakkilaan tehty siirto-operaatio on tähän asti isoin koko Lounais-Suomessa. Vuollejokisimpukka on verrattain yleinen Lounais-Suomen vesistöissä.

Vuollejokisimpukka näyttää Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan kestävän hyvin siirtoistutuskäsittelyä. Keskuksen mielestä tämä on toimiva menetelmä vesistöhankkeissa simpukoiden esiintymisalueilla, kun se tehdään asiantuntevasti.

Vuollejokisimpukan levinneisyyskarttaa on pystytty täydentämään viime vuosina tehtyjen siltahankkeiden yhteydessä. Merivedessä vuollejokisimpukkaa ei esiinny.

Ely-keskus luonnehtii, että vuollejokisimpukan suojelustatus pohjautuu samaan lainsäädäntöön kuin esimerkiksi liito-oravan.