Hyppää sisältöön

"Tämä ei ole millään lailla selvä" – Arvostettu suomalaistaustainen Olof Palme -kirjailija kertoo, miksi syyttäjä on hänen mielestään väärässä

Olof Palmen murhaan perehtynyt kirjailija Kari Poutiainen uskoo yhä 1990-luvulla esittämäänsä teoriaan, jonka mukaan rikos ei selviä koskaan.

Kari Poutiainen uskoo, että ruotsalaiset asiantuntijat kritisoivat vielä rajusti Olof Palme -tutkinnan lopputulosta. Kuva: Kari Poutiainen

Ruotsissa asuva suomalaistaustainen kirjailija Kari Poutiainen on pettynyt.

Olof Palme -jutun ruotsalainen pääsyyttäjä on hieman aiemmin kertonut tiedotustilaisuudessa, että pääministerin murhasi mediassa Skandia-miehenä tunnettu Stig Engström. Tämä puolestaan on kuollut, joten 34 vuotta kestänyt murhatutkinta päättyy.

– Engström ei ole uskottava syyllinen. Esiin ei tullut mitään uutta, jota ei olisi tiedetty jo 30 vuotta sitten. Ei ole uusia teknisiä todisteita, ei murha-asetta, ei mitään. Tämä ei ole selvä millään lailla, toteaa vuosikymmeniä murhatutkintaa seurannut Poutiainen.

Hän kirjoitti yhdessä veljensä Pertti Poutiaisen kanssa vuonna 1995 julkaistun teoksen Inuti labyrinten, joka käsitteli Palmen murhatutkintaa. Kirjaa on kehuttu yhdeksi parhaista Palme-tutkintaa kuvaavista dokumenteista.

Poutiaiset ovat seuranneet tapauksen selvittelyä ja kertoneet myös ajatuksiaan mediassa, kun uusia käänteitä on ilmaantunut.

"Christer Pettersson vol. 2"

Kari Poutiaisen mielestä Engströmiä vastaan kerättyjä todisteita vaivaa sama ongelma kuin aikoinaan murhasta syytetyn Christer Petterssonin kohdalla. Tuolloin syytteet perustuivat Lisbet Palmen kertomukseen, jonka mukaan hän oli nähnyt Petterssonin murhapaikalla.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa pääsyyttäjä oli sitä mieltä, että todisteita on enemmän nyt kuin aikoinaan Pettersonia vastaan. Toisaalta pääsyyttäjä totesi, että todistajien kuvaukset tekijästä ja vaatetuksesta ovat olleet vaihtelevia ja harva oli nähnyt hänen kasvonsa.

– Minulle tuli tunne, että tämä on vain Christer Petterson vol. 2.0. Petterssonia vastaan ei ollut mitään teknisiä todisteita. Sama juttu on nyt. Silminnäkijät eivät ole nähneet Engströmiä. Syyttäjän mukaan hän olisi käynyt siellä vain murhaajana, pohtii Poutiainen.

Christer Petterson tuomittiin aikoinaan alioikeudessa Olof Palmen murhasta, mutta hovioikeus vapautti hänet. Moni on vieläkin sitä mieltä, että hän oli syyllinen.

Nyt pääepäillyksi nousseeseen Stig Engströmiin puolestaan suhtauduttiin pitkään todistajana.

Engström jäi kirjassa sivurooliin

Kari Poutiaisen mielestä päätyminen Engströmiin Palmen murhaajana perustuu pitkälti paitsi ruotsalaisen Filter-lehden (siirryt toiseen palveluun) aiemmin julkaisemiin todisteisiin, myös toimittaja Thomas Petterssonin vuonna 2018 ilmestyneeseen kirjaan Epätodennäköinen murhaaja.

Poutiainen kertoo, ettei ole Palme-murhaan perehtyneiden piirissä ainoa lopputulokseen pettynyt. Hänen mukaansa suurin osa ruotsalaisista asiantuntijoista uskoi, ettei Engströmiä syytettäisi, vaan jäljet johtaisivat esimerkiksi Etelä-Afrikkaan.

– Juttu ei olisi näin yksinkertainen.

Poutiainen uskoo, että ruotsalaiset asiantuntijat kritisoivat murhatutkinnan päätöstä vielä rajusti. Hän mainitsee nimeltä tunnetun kriminologin ja kirjailijan Leif GW Perssonin.

– Hänelle tulos oli tosi kova pettymys. Leif kertoi luulleensa etukäteen, että heillä olisi murha-ase.

Poutiaisten kirjassa Engström jäi sivuhenkilön rooliin. Kari Poutiainen muistelee veljensä soittaneen Engströmille, kun he olivat selvitelleet tapahtumien kulkua.

– Luulimme hänen olleen silminnäkijä. Hänen tietonsa vaikuttivat kuitenkin vääriltä. Ne eivät täsmänneet muiden silminnäkijöiden tietoihin.

"Kirjani myy jatkossakin"

Kari Poutiainen sanoo, että kirjan kannalta tutkinnan päätyminen Engströmiin ei ollut huono uutinen. Teorioita – ja sitä myötä lukijoita – riittää.

– Kirjani myy jatkossakin. Jos he olisivat ratkaisseet tämän, myynti olisi voinut hiipua. Tämä ei mielestäni ole ratkaisu.

Pääministeri Olof Palme ammuttiin kadulle Tukholman keskustassa 28. helmikuuta 1986, kun hän poistui vaimonsa Lisbetin kanssa elokuvateatterista.

Poliisin on myöhemmin todettu tehneen tutkinnan alkuvaiheessa vakavia virheitä muun muassa rikospaikan eristämisessä ja paikalla olleiden ihmisten kuulemisessa. Kari Poutiainen ihmettelee edelleen, miksei Tukholman poliisi järjestänyt murhayönä kunnollista murhajahtia.

Poutiaisen sanoin poliisin johtokeskus "ei tehnyt yhtään mitään".

– Kirjoitin jo vuonna 1994, ettei tätä murhaa koskaan tulla ratkaisemaan. Ennusteeni on toteutunut tähän asti.