1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Ruotsin koronatilanne huolestuttaa Länsi-Pohjassa – lieväoireisiakin kehotetaan hakeutumaan testiin

Pohjois-Ruotsissa Länsi-Pohjan aluetta lähin tautikeskittymä sijaitsee Kalixissa.

koronavirus
Rajavartiosto vahtii Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa.
Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä kehottaa myös lieväoireisia hakeutumaan koronatesteihin. Suomen puolella uusia koronatartuntoja ei ole havaittu viime aikoina, mutta Norrbottenissa uusia tartuntoja tulee jopa 10 päivässä.Juuso Stoor / Yle

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä on huolestunut Pohjois-Ruotsin koronatilanteesta. Koska pandemian yltymisen vaara on yhä olemassa, ihmisiä kehotetaan testauttamaan itsensä myös lievien oireiden ilmaantuessa.

Norrbottenin aluehallinnon mukaan siellä on todettu viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 10 uutta koronatartuntaa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Suomen Lapissa uusia tartuntoja ei ole todettu pariin viikkoon, Lapin sairaanhoitopiirissä jopa lähes kuukauteen.

Norrbottenissa varmistettuja koronatartuntoja on nyt 553 kappaletta. Norrbottenissa on todettu kolme tautikeskittymää, joista Länsi-Pohjan aluetta lähin sijaitsee Kalixissa.

Lisäksi Ruotsissa lieväoireisten testaaminen on aloitettu (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) vastikään.

Infektiolääkäri: Ihmiset haluavat unohtaa pandemian

Norrbottenin aluehallinnon infektiolääkäri Anders Nystedtin mukaan Norrbottenissa tartunnat ovat lisääntyneet viime aikoina. Niitä on ilmennyt muun muassa kouluissa ja työpaikoilla.

– Ehkä ihmiset ovat hieman unohtaneet noudattaa ohjeita ja esimerkiksi pitää kiinni fyysisestä etäisyydestä ihmisten välillä. Nyt on kesä ja kaikilla on kivaa ja ihmiset haluavat unohtaa, että pandemia on täällä, Nystedt sanoi SVT Nordnyttin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä muistuttaa, että epidemian yltyminen on edelleen vaarana, vaikka tautitilanne on Suomen puolella rauhoittunut. Se kehoitaakin myös lieväoireisia hakeutumaan koronatestiin.

Länsi-Pohjan keskussairaalan sekä Tornion terveyskeskuksen näytteenotot toimivat tällä hetkellä ajanvarauksella. Tartuntaa epäilevän on otettava yhteyttä neuvontapuhelimeen, numeroon 040-825 1072.

Koronatilanteen rauhoituttua Länsi-Pohjan keskussairaalassa on lievennetty vierailukieltoa. Potilaan luona saa nyt vierailla yksi henkilö kerrallaan, vierailuaikoja noudattaen.

Osastojen potilaita ohjataan edelleen välttämään tarpeetonta liikkumista sairaalassa ja sen piha-alueilla.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi