LAB-ammattikorkeakoulu etsii kotitalouksille uusia vähähiilisiä palveluja – koekaniineina Anttilanmäen asukkaat

Vähähiilisten palvelujen kehittäminen käynnistyy Lahdessa syksyllä ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden, asukkaiden ja yritysten yhteisissä työpajoissa.

ilmastonmuutoksen hillitseminen
Anttilanmäen asuinalue Lahdessa
Anttilanmäen asuinalue on pilottikohteena kotitalouksien vähähiilisten palvelujen kehittämishankkeessa.Juha-Petri Koponen/Yle

LAB-ammattikorkeakoulu kehittää Lahdessa Anttilanmäen asukkaille vähähiilisiä palveluja. Ammattikorkeakoulu kehittää yhdessä yritysten kanssa uusia ympäristötehokkaita palveluja Askel-projektissa, jossa Anttilanmäki on pilottikohteena.

Projektipäällikkö Carita Tanskasen mukaan anttilanmäkeläisille tehdyssä kyselyssä korostuivat muun muassa asumisen energiatehokkuuteen liittyvät palvelut ja vähähiilinen ruoka.

– Kasvisruokaan siirtyminen ja oman ruoan kasvattaminen nousivat esille, samoin tavaroiden lainaaminen, sanoo Tanskanen.

Tarkemmin kierto- ja jakamistalouden palveluja aletaan kehittää syyskuussa Anttilanmäen asukkaiden, yritysten ja LAB-ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden työpajoissa.

Tarkoituksena on löytää ainakin kolme uutta palvelua, mitä lähdetään yritysten kanssa viemään eteenpäin. Uusia vähähiilisiä palveluja kokeiltaisiin Anttilanmäellä sekä yhdessä kerrostaloyhtiössä Jalkarannassa.

– Tarkoituksena on testata ja pilotoida palveluja sekä koota raportti, jota yritykset voivat hyödyntää, sanoo projektipäällikkö Tanskanen.

Pyrkimyksenä on pienentää asumisesta ja liikkumisesta aiheutuvien päästöjen osuutta hiilijalanjäljestä. Siihen kotitaloudet voivat vaikuttaa vaikkapa järkevällä asumisneliöiden käytöllä, vähentämällä energiankulutusta sekä käyttämällä erilaisia tavaroita ja tuotteita mahdollisimman pitkään .

Anttilanmäen asuinalue on pyrkinyt jo pitkään ympäristöystävällisemmäksi yhteisöksi. Aiemmin 400 asukkaan asuinalue on harjoittelut paikallista kiertotaloutta.

"Vaihdoin viime viikolla avomaankurkut ompeluosaamiseen" – kiertotaloudesta tehdään arkea 400 asukkaan asuinalueella

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)