Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Ano Turtiainen myöntää jälkikäteen: Tviittiäni pidettävä rasistisena, mutta se oli kuitenkin sananvapauden rajoissa

Poliisin mukaan kiihottamis- tai kunnianloukkausrikosten tunnusmerkistö ei täyttynyt. Esitutkintaa ei aloiteta.

Perussuomalaiset erotti kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntaryhmästään kyseenalaisen Twitter-viestin takia. Kuva: Petri Vironen / Yle

Helsingin poliisi kertoo, että se ei aloita esitutkintaa kansanedustaja Ano Turtiaisen (ps.) kohua nostattaneesta Twitter-viestistä.

Viestin takia perussuomalaiset erottivat Turtiaisen eduskuntaryhmästään toistaiseksi. Turtiainen perusti tiistaina oman yhden miehen eduskuntaryhmän.

Poliisi kertoo esiselvityksestään tiedotteessa näin:

Useat sivulliset henkilöt ovat tehneet poliisille rikosilmoituksen kansanedustajan viikko sitten 3.6.2020 tekemästä Twitter-julkaisusta, jonka sisältö oli seuraava:

”Oletteko huomanneet, mitä lähempänä hyvinvoinnin alueilla ollaan ”tasa-arvoa”, sitä enemmän on rähinöitä.” Tekstin perässä oli hymiö, jolla kuvaillaan miettimistä tai pohdiskelua. Twiitissä oli julkaistu Yhdysvalloissa poliisin voimankäyttötilanteessa menehtyneen George Floydin kuva, jossa Floydin kasvot oli kuvanmuokkausohjelmalla muutettu vaaleanpunaiseksi. Kuvatekstinä luki ”PINK FLOYD”.

Tviitti poistettiin pian sen julkaisun jälkeen.

Poliisi aloitti asiasta rikosilmoitusten johdosta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko esitutkinta aloitettava. Esiselvityksessä poliisi arvioi asiaa rikosnimikkeiden kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus tunnusmerkistöjen kannalta.

Esiselvityksen lopputulos on, että asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan rikosta, poliisi kertoo.

Tiedotteessa todetaan edelleen, että "poliisin arvion mukaan julkaisusta ei välity sellaista riittävän yksiselitteistä, juuri tummaihoisiin kansanryhmänä kohdistettua panettelua tai solvausta, että asiassa olisi kyse kiihottamisrikoksesta".

Poliisin arvion mukaan julkaisu on henkilöitynyt menehtyneeseen George Floydiin, ja julkaisulla on sinällään halvennettu Floydia.

Kunnianloukkauksen tunnusmerkistön mukaan kuolleen henkilön halventaminen ei kuitenkaan ole rangaistavaa, vaan rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä niille, joille vainaja oli erityisen läheinen.

Poliisin arvion mukaan kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei siten täyty, sillä julkaisusta ei ilmene mitään sellaista valheellista tosiasiaväitettä, jonka todenperäisyys olisi jälkikäteen tarkistettavissa. Koska menehtyneen henkilön muuta halventamista ei ole sisällytetty kunnianloukkauksen tunnusmerkistöön, se on sallittua sananvapauden käyttämistä.

Tällaisen julkaisun esittäminen jää siten sananvapauskriminalisointien ulkopuolelle, ja viestin mahdollisen epäasiallisuuden arviointi jää julkisen keskustelun ja arvioinnin piiriin, poliisi kertoo tiedotteessaan loppupäätelmänä.

Ano Turtiainen: Tviittini oli mauton, mutta sananvapauden rajoissa

Kansanedustaja Ano Turtiainen on tyytyväinen, että poliisi tutki nopeasti, oliko Twitter-päivityksessä syytä epäillä rikosta.

– Aika moni niin sanottu paisuttelija ja öyhöttäjä joutuu noloon tilanteeseen. En puolustele yhtään sitä tviittiä. Niin kuin siinä poliisin lausunnossa oli, se oli mautonta. Tviitti oli kuitenkin sananvapauden rajoissa, Turtiainen sanoi Ylelle tiedon saatuaan.

Eli ette pidä itse sitä tviittiä nyt jälkikäteen tarkasteltunakaan rasistisena?

– Totta kai sitä on pidettävä, koska se sai siinä mielessä näin ison... On sitä tulkittava muidenkin näkökannasta eikä pelkästään omasta, Turtiainen sanoo.

Turtiainen pitää pääasiana, että poliisi on tviitin tutkinut.

Juttua on täydennetty Ano Turtiaisen kommenteilla keskiviikkona 10.6.2020 kello 19.40.

Korjattu 16.6. klo 17.10: Turtiainen on erotettu ryhmästä toistaiseksi, ei määräajaksi

Lue myös:

Perussuomalaiset harkitsee kansanedustaja Ano Turtiaisen erottamista myös puolueesta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen perusti oman yhden miehen eduskuntaryhmän

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen: "En hae takaisin, saavat tulla lakki kädessä pyytämään"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erottaa Ano Turtiaisen rasistisen tviitin takia – Potkuista seuraa eduskunnassa harvinainen tilanne