Hyppää sisältöön
Aino Eerola on kolmatta kesää töissä Särkänniemessä.

Huvipuiston poikkeuskesä

Kesätyöntekijät ovat nyt paljon vartijoina.

Tamperelainen Aino Eerola, 23, on unelmiensa kesätyössä Särkänniemen huvipuistossa. Kolme kesää hän on ollut laitekuskina, nyt hän on kuljettajien ryhmävastaavana.

"Ajan kaikkia laitteita ja koulutan uusia kuskeja. Oma lemppari on pienestä pitäen ollut Tornado."

"Lapsena minulla oli kausikortti. Olisin ollut täällä vaikka joka päivä, jos vanhemmat olisivat antaneet."

"Tykkäsin laitekuskeista ja jopa ihannoin heitä. He olivat aina hyväntuulisia. Yritän olla itse samanlainen. Tuntuu hyvältä, kun pystyn samastumaan lasten riemuun."

"Aluksi vastuun ottaminen jännitti. Öisin näin Särkkä-unia. Ehkä se oli hyväkin: muisti tehdä kaikki asiat oikein."

Myös Sauli Lindroos, 19, tunnustaa jännittävänsä. Ensikertalainen oli avauspäivänä MotoGeen puikoissa.

"Jännittää, vaikka tätä on treenattu. Koulutus kesti onneksi useamman päivän ja aina voi kysyä neuvoa."

Särkänniemi avaa virallisesti ovensa lauantaina tiukkojen koronarajoitusten kanssa. Systeemien toimivuutta testataan torstaina ja perjantaina järjestettävissä kenraaliharjoituksissa, joihin pääsee kausikorttilaisia ja kutsuvieraita.

Torstaina koko Särkänniemen johto oli katsomassa porttien avautumista. Väki oli hyvällä fiiliksellä, vaikka jo nyt tiedetään, että kaudesta tulee tappiollinen.

Tappio tulee ajasta, mikä on jo menetetty. Kauden tulosta on mahdoton pelastaa, mutta nyt päästään kuitenkin tekemään sitä, minkä takia töissä ollaan.

Ville Aarresuo

Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo iloitsee siitä, että huvipuisto pystyy tarjoamaan poikkeuskesänäkin työtä noin 400 nuorelle. Hänen oma Särkänniemi-uransa alkoi Näsineulan hissipoikana kesällä 1999.

Moni asia on toisin kuin yleensä. Liput varataan etukäteen, sillä puistoon otetaan kerrallaan noin 3 000 asiakasta. Voi kuulostaa paljolta, mutta se on vain 20 prosenttia normaalista väkimäärästä.

Laitekuskit vahtivat, että turvaväleistä pidetään kiinni myös laitteissa. Samaa seuruetta olevat voivat istua vierekkäin, muuten laitteissa jätetään tyhjä istuin väliin.

Liisa Suonio, 20, on Särkänniemessä kolmatta kesää. Varusteisiin on koronan takia lisätty visiiri, hanskat ja desinfiointiaine.

"Ajattelin, että visiiri olisi hiostava, mutta se on yllättävän mukava. Se tuo itsellekin turvallisuuden tunnetta – voin hyvillä mielin olla tässä."

Korona on tuonut kesätyöntekijöille kokonaan uusia tehtäviä. Pelitiimiin kuuluvat Nea Mattila, 17, Maaret Mäkelä, 17, Kaisa Rantamäki, 20, ja Jiri Lauronen, 17, työskentelivät ensimmäisenä päivänä hygieniapartiossa.

Hygieniapartio kiertää täyttämässä alueella olevia noin 140 käsidesipulloa ja pyyhkimässä kosketuspintoja.

Kahden tunnin välein kaikki laitteet pysähtyvät siivoustauon ajaksi. Kaikki pinnat, joihin kosketaan, desinfioidaan. Sen tekevät laitekuskit.

Yllättävän paljon likaa, vaikka puisto on auki vasta puolitoista tuntia."

Jiri Lauronen

Särkänniemessä kokeillaan tänä vuonna myös Suomessa kehitettyä pinnoitetta, joka torjuu viruksia ja bakteereita. Nanokatalyysipinnoitetta on levitetty ja suihkutettu kaikille kosketuspinnoille.

Elsa Takala, 21, neuvoo kolmen kesän kokemuksella ensikertalaista Anna Saarenmaata, 18, pelipisteen hoitamisessa.

Ensimmäiset aukiolotunnit ovat kuluneet kassajärjestelmää opetellessa. Pelipisteelläkin korona näkyy: asiakkaille on tarjolla kumihanskoja ja käsidesiä.

Alan pikku hiljaa päästä alkujärkytyksestä. Uskon, että tykkään tästä hommasta, koska tässä saa olla asiakkaiden kanssa tekemisissä, puhua ja höpöttää."

Anna Saarenmaa

Elsa Takala haki aikanaan pelitiimiin, koska sai vinkin, että sinne oli helpoin päästä.

En ole halunnut vaihtaa. Hyvä boogie on edelleen. Olen saanut täältä hyviä tyyppejä elämääni.

Elsa Takala

Särkänniemen kesätyöntekijät valittiin yli tuhannen hakijan joukosta. Koronan takia huvipuiston avaaminen viivästyi kahdeksalla viikolla. Särkänniemi pyrkii työllistämään kaikki, joille sopimus keväällä luvattiin, mutta työtunteja on tarjolla aiempaa vähemmän.

Ilona Nurmela, 22, työskentelee ravintolatiimissä neljättä kesää, nyt ryhmävastaavana.

"Tänä kesänä luppoaikaa ei ole, vaikka väkeä on vähemmän. Kaikki liikenevät hetket käytetään siivoukseen ja paikkojen puhtaana pitämiseen."

Juho Mikkosen, 24, kolmas kesä Särkänniemen järjestyksenvalvojana on alkamassa.

Järjestyksenvalvojat pitävät silmällä myös koronaohjeiden noudattamista. Aiempien vuosien kokemuksella Mikkonen sanoo, että yleensä porukka käyttäytyy hyvin.

"Häiriköintiin joutuu puuttumaan aika harvoin. Järjestysmies on oikeastaan kävelevä infopiste, tietää kaikesta kaiken."

Päätös huvipuistojen avaamisesta tehtiin vasta pari viikkoa sitten. Kesätyöntekijät roikkuivat epätietoisuudessa pitkään. Harva kuitenkaan luopui toivosta ja etsi uutta kesätyötä.

Moni kesätyöntekijöistä palaa puistoon vuosi toisensa jälkeen. Uskollisista uskollisimpia ovat laitekuskien ryhmävastaavat.

Ryhmäkuvaan ehtivät ensimmäisenä työpäivänä Mari Tiiro, Pinja Lastumäki, Anni Toiviainen, Eini Nykänen, Veera Penttilä, Marianna Mattila, Olga Suomalainen, Henni Ollikainen, Aino Eerola, Sara Nousiainen, Eemeli Parkkali ja Matias Nässi.

Olisi harmittanut hyvin paljon, jos huvipuistokesä olisi peruttu. En olisi päässyt tapaamaan mun kesäperhettä, sillä joka vuosi tänne syntyy uusi Särkkäperhe.

Aino Eerola

"Täällä pääsee itsekin huvittelufiilikseen. Asiakkaiden hymyt ja naurut tarttuvat."

Tekijät

TekstiHeli Mansikka
KuvatMiikka Varila