1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusia sulkuviivoja ja liikennemerkkejä näkyy pikkuhiljaa Itä-Suomessakin

Uuden tieliikennelain myötä sulkuviivat vaihtavat väriä ja liikennemerkit vaihtuvat.

liikennemerkit
Tiemerkintäauto merkitsee maantien reunaviivaa. Auton perässä on huomiokylttejä.
Hiljaisempien teidet sulkuviivat maalataan uusiksi jo tänä kesänä. Kuvituskuva.Yle / Esa Huuhko

Itä-Suomen tiemerkintöjä ja liikennemerkkejä on ryhdytty korjaamaan uuden tieliikennelain mukaisiksi. Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa.

Tiemerkintöjen uusiminen aloitettiin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa noin kaksi viikkoa sitten. Teiden sulkuviivat vaihdetaan uuden lain mukaisesti keltaisista valkoisiksi.

Kesän aikana merkinnät uusitaan lähes kaikilla hiljaisemmilla teillä sekä huonokuntoisilla vilkkaammilla teillä ja uudelleen päällystettävillä teillä.

Pohjois-Karjalassa teitä on jo maalattu muun muassa Tuusniemellä, Heinävedellä ja Polvijärvellä. Pohjois-Savossa valkoisia sulkuviivoja voi nähdä muun muassa Kuopiossa moottoritiellä ja Hiltulanlahdessa.

Myös suojateitä maalataan kesällä uuden lain mukaisiksi.

Kolmioita ja mopoilukieltoja nähdään jo tänä vuonna

Uusien tiemerkintöjen siirtymäaika on kolme vuotta. Liikennemerkkien osalta siirtymäaika on kymmenen vuotta. Suurin osa uusista merkeistä uusitaan sitä mukaa, kun vanhat merkit tulevat tiensä päähän.

Kesällä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on jo ryhdytty lisäämään kärkikolmioita ja stop-merkkejä pyörätien jatkeiden kohdalle, koska ne tulevat uuden lain myötä pakollisiksi.

Joidenkin merkkien vaihtaminen tehdään nopeutetusti, kertoo Pohjois-Savon ely-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntija Maarit Kauppinen.

– Joihinkin merkkeihin olemme saaneet ohjeistuksen vaihtaa ne jo tämän vuoden aikana. Niitä ovat lähinnä mopoilun ja pyöräilyn kieltävät merkit esimerkiksi moottoritielle tultaessa, Kauppinen kertoo.

–Merkkien vaihto konkretisoituu syksyllä, kun saamme merkkejä käyttöön valmistajilta. Sielläkin voi olla aika paljon ruuhkaa tänä kesänä.

Lue lisää:

Uusi tieliikennelaki on nyt voimassa – tiedä ainakin tämä

Sukupuolineutraalit liikennemerkit ilmestyvät katujen varsille – uusi tieliikennelaki astuu voimaan tänään ja tuo 50 uutta liikennemerkkiä

Menisikö autokoulu enää läpi? Moni liikennesääntö muuttui kesäkuun alussa – testaa, osaatko ne

Lue seuraavaksi