Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Suomesta voi päästä maanantaista lähtien taas matkustamaan esimerkiksi Norjaan - hallitus ei kuitenkaan avaisi vielä Ruotsin-matkailua

Hallitus neuvottelee matkailusuositusten muuttamisesta torstaina. Yle sai tietoja hallituksen esityksestä.

Hallitus neuvottelee rajojen avaamisesta torstaina. Matkustajia terminaalissa 15.5.2020. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomalaisten elämä palautunee askeleen kohti normaalimpaa ensi maanantaina, kun Suomesta päässee taas matkustamaan vapaasti muutamiin läheisiin maihin.

Nykyiset matkustussuositukset ovat voimassa 14.6. asti. Hallitus neuvottelee niiden jatkamisesta huomenna torstaina.

Tähän asti hallitus on kehottanut välttämään tarpeetonta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille.

Ylen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan hallitukselle esitettäisiin, että matkailu avautuisi Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Lisäksi pääsisi ongelmitta käymään myös Tanskassa, Norjassa ja Islannissa.

Hieman myöhemmin, heinäkuun alusta, Saksan-matkailua avattaisiin niin, että Saksaan pääsisi ainakin laivalla.

Kyse olisi niin sanotusta matkustuskuplasta, jossa maiden välillä pääsisi liikkumaan vapaasti. Vieraaseen maahan saavuttaessa ja sieltä palatessa ei joutuisi pysyttelemään karanteenin kaltaisissa oloissa.

Osa rajoitusten purkamisista olisi Ylen tietojen mukaan vielä ehdollisia, jos kaikkien maiden kanssa keskusteluja ei saada ajoissa päätökseen.

Ruotsin-matkailuun tulossa pieniä lievennyksiä

Ruotsi ei vieläkään kuuluisi niihin maihin, joihin matkustamista suositellaan. Ruotsissa tartuntoja on suhteessa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Ruotsin-matkailuun suunnitellaan kuitenkin joitakin lievennyksiä. Esimerkiksi seurustelun takia maiden välillä voisi kulkea. Ruotsista pääsisi Suomeen myös, jos omistaa täällä kiinteistöjä.

Suomi rajoitti vapaa-ajan matkailua 18. maaliskuuta koronaviruksen takia. Monet muutkin maat sulkivat rajanylityspaikkoja ja valtaosa lennoista peruttiin. Työmatkaliikenne Viroon vapautettiin kuitenkin toukokuussa. Suomesta Viroon pääsi pääsi matkustamaan 1.6.

Matkailu Schengen-maihin avautuu ensin, vasta sitten matkustus muihin maihin. Päivämääriä ei Ylen tietojen mukaan ole vielä päätetty.

Korjaus klo 18.27: Korjattu muotoilua Viron-matkustuksesta. Lisätty virke Schengen-maista ja kolmansista maista. klo 19.20 täydennetty Ruotsista Suomeen matkustamista.

Korjaus klo 20.48: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, ei suomalaisten ulkomaille matkustamiselle ole asetettu rajoituksia, vaan hallitus on kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille.

Lue myös:

Hallitus päättänee torstaina matkustussuosituksista esimerkiksi Norjaan – pääministeri Marin hallitusyhteistyöstä: "Viisikon luonne muuttuu jatkossa"