1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaihto-opiskelijat

"Pakkaa tavarat, lähdet tänä iltana" – turkulaisen Erikan vaihtovuosi Australiassa päättyi kuin seinään

Koronapandemia sekoitti monen nuoren vaihto-oppilasvuoden. Erika Holm palasi etuajassa, mutta Eduardo Garcia päätti jäädä vielä hetkeksi Suomeen.

Erika Holm esittelee rotarytakkiaan, johon kerätään muistoja matkan varrelta. Kuva: Johanna Manu / Yle

Koronaviruspandemia perui monen nuoren unelmat ensi vuoden vaihto-oppilasvuodesta. Myös tänä vuonna maailmalle lähteneitä nuoria on jouduttu kotiuttamaan suunniteltua aikaisemmin.

Turkulainen Erika Holm ehti viettää vaihto-oppilasvuotta Australiassa yhdeksän kuukautta, kunnes paikallinen rotaripiiri teki päätöksen vaihto-oppilaiden kotiuttamisesta. Huhtikuussa alkoi näyttää siltä, ettei kotiin pääse, jos ei lähde heti.

Holmin isäntäperhe oli koronariskin takia jo vetänyt perheen lapset pois koulusta perhepiirin riskiryhmäläisten takia. Alkoi kotiinpaluulentojen metsästäminen, ja ne onnistuttiinkin järjestämään vakuutusyhtiön kautta jo kolmen päivän päähän.

Päivää ennen lennon lähtöä Erika Holm sai soiton vakuutusyhtiöltä: "Pakkaa tavarat, lähdet tänä iltana."

– Olin alkanut tulla läheisemmäksi ihmisten kanssa, ja olisi vielä ollut paljon suunnitelmia, mutta kaikki päättyi kuin seinään. On ollut aika raskasta palata siitä kaikesta, hän kertoo.

Eduardo Garcia jäi Suomeen saunomaan

Eduardo Garcia saa nauttia vielä hetken Lemun maalaismaisemista Varsinais-Suomessa. Elokuussa Suomeen vaihto-oppilaaksi tulleen Garcian espanjalainen perhe ja suomalainen isäntäperhe päättivät keväällä yhdessä, että nuoren miehen on parempi jäädä vielä toistaiseksi Suomeen.

Etäopetus tuntui alkuun Eduardo Garcian mielestä hankalalta, sillä opettajat puhuivat pääasiassa suomea eikä opetuksen lomassa voinut entiseen tapaan pyytää apua. Kielitaito kuitenkin kehittyi.

Lähdön hetki koittaa pian. Vielä on aikaa saunoa, mökkeillä ja vierailla Turun turistinähtävyyksissä.

– Tämä on ollut yksi elämäni parhaista vuosista tai jopa paras tähän mennessä, Eduardo Garcia kertoo.

Eduardo Garcia on nauttinut suomalaisesta luonnosta. Kuva: Laura Forsén / Yle

Vaihtovuosi on kasvun paikka

Tänä vuonna ei rotarien kautta vaihtoon lähdetä. Syksyllä on määrä aloittaa ensi vuoden vaihtoehdokkaiden kartoittaminen, ja jo prosessiin hyväksytyt hakijat saavat mahdollisuuden lähteä vaihtokohteisiinsa vuoden kuluttua.

Lounais-Suomen rotareista kerrotaan, että moni Suomeen tullut vaihto-oppilas jäi Eduardo Garcian tapaan maahan omasta tahdostaan. Nyt toivottuja matkalippuja ei kuitenkaan ole saatu järjestymään, ja joidenkin vaihto-oppilaiden viisumiaika on vaarassa umpeutua.

– Joudumme ehkä järjestämään kesän aikana lisäaikaa muutamille oppilaille, rotarien Lounais-Suomen nuorisovaihtokomitean puheenjohtaja Kari Tuominen kertoo.

Rotareista nuoria ei ole varsinaisesti käsketty palaamaan, mutta paikallinen klubi tai piiri on voinut antaa lähtökäskyn. Tämä voi Tuomisen mukaan johtua esimerkiksi maan lainsäädännöstä, paikallisen rotariklubin säännöistä tai vallitsevista olosuhteista.

Vaihtovuosi on monelle nuorelle merkittävä askel kohti itsenäistymistä.

– Sitä viettää paljon aikaa oman päänsä sisällä ja tutkii sitä, minkälainen haluaa olla ja mitä itsestä on tulossa. Sitä kasvaa omaksi itsekseen enemmän ja löytää omaa persoonaansa, Erika Holm pohtii.