1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Lahti suunnittelee isoa veronkorotusta ja merkittävää kulukuuria

Kaupungin johtavat viranhaltijat aikovat esittää yhden veroprosenttiyksikön korotusta kunnallisveroon. Sen jälkeen säästettävää on vielä 25 miljoonan euroa.

Kuva: Petri Niemi/Yle

Lahdella on todennäköisesti edessään iso veronkorotus ja merkittävät säästöt joka toimialalla. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen mukaan veronkorotus olisi yksi prosenttiyksikkö, jonka jälkeen kunnallisvero olisi Lahdessa ensi vuonna 21,75.

Veronkorotuksella kaupunki saisi 19 miljoonaa euroa enemmän verotuloa. Senkin jälkeen toimialojen pitäisi saada aikaan 25 miljoonan euron säästöt.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan koronakriisi on tuonut voimakkaammin esiin talouden rakenteellisen ongelman. Kaupungin tulot eivät riitä menojen kattamiseen. Epätasapaino on noin 45 miljoonaa euroa vuodessa.

Koronakriisin kustannukset ovat Lahdelle siedettävät - valtion kompensaation jälkeen Lahden maksettavaksi tulee noin 5 miljoonaa euroa, jos koronan toista aaltoa ei tule.

Kaupunginjohtaja Timonen ja konsernipalvelujohtaja Mäkinen esittelivät kaupungin taloustilannetta kaupunginvaltuutetuille keskiviikkoiltana.

Kipeät päätökset ovat päättäjien edessä syksyllä.