Hyppää sisältöön

Lämmin sää pyörähtää Suomeen valtavalla kierteellä – keskiviikkona alkanut helleputki voi kantaa juhannukseen asti

Porvoossa mitattiin keskiviikkona +25,4 astetta. Ensi viikolla voi olla jopa +30 astetta.

Sääennusteanimaatio 10.-14.6.
Sääennusteanimaatio 10.-14.6.

Helleputki, joka kantaa aina ensi viikonvaihteeseen eli juhannukseen asti on alkanut. Porvoossa mitattiin keskiviikkona iltakuuden aikaan +25,4 astetta.

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan Etelä-Suomessa mitattiin laajalti 23–24 asteen lämpötiloja. Monin paikoin oltiin hyvin lähellä +25 astetta.

Lämmin sää ei lopu tähän. Koskela kertoo, että korkeapaine vahvistuu lännestä ja jää Suomen ylle useammaksi päiväksi.

– Perjantain ja lauantain aikana korkeapaine jämähtää Suomen ylle ja idästä kiepsahtaa lännen kautta lämmin ilmamassa. Lämpimiä päiviä on luvassa, lauantaille ja sunnuntaille hellepäiviä. Pohjoisessa tosin on viileämpää ja siellä voi sadellakin.

Pääkuvan paikalla olevasta sääanimaatiosta näkee, kuinka korkeapaine porhaltaa viikonvaihteessa Suomen ylle. Suomen ympäri kiertyy idästä lännen kautta lämmintä ilmaa, joka näkyy kartalla hehkuvana.

Ilmatieteen laitoksen tviitti selittää ilmiötä.

Lämpötila hipoo jo 30 astetta

Ensi viikon tiistaista torstaihin lukemat hipovat jo +30 astetta. Viikon puolivälin jälkeen voi etelään nousta ukkosia.

– Lämpimän ilmamassan myötä ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa, Koskela muotoilee.

Helteisen juhannuksen mahdollisuudet ovat nyt siis paremmat kuin hyvät. Tilastollisesti se on juhlan paikka, sillä hellejuhannus on melko harvinainen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa.

Ilmatieteen laitos varoittaa jopa tukalasta helteestä ensi maanantaille.

– Tukalan helleaallon todennäköisyys on maanantaina 50 prosenttia koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia. Helleaalto voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia, Ilmatieteen laitos viestittää.