Hyppää sisältöön

Upseerioppilaat harjoittelevat taistelua keskellä asutusta Kotkassa – alue eristetään

Reserviupseerikoulun taisteluharjoitukset järjestetään purkutuomion saaneessa kerrostalossa Karhulan keskustassa.

Harjoituksissa käytetään rynnäkkökivääreitä ja paukkupatruunoita, joista voi aiheutua melua. Kuvituskuva. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Reserviupseerikoulu järjestää taisteluharjoitukset Karhulan keskustassa Kotkassa.

Tänään torstaina alkavat harjoitukset järjestetään purkutuomion saaneessa kerrostalossa Sammonkadulla.

Harjoituksissa reserviupseerikurssin 256 jalkaväkiaselajin oppilaat opettelevat taistelunjohtamisen perustaitoja metsämaaston lisäksi rakennetulla alueella.

– Moderneissa konflikteissa taistelut ovat hyvinkin nopeasti siirtyneet asutuskeskuksiin, joiden hallinta on keskeisessä asemassa monin eri tavoin. Näin ollen kaikkien sotilasjoukkojen on kyettävä toimimaan ja taistelemaan rakennuksissa, reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Tommi Sikanen kertoo.

Sikasen mukaan purettavaksi määrätty kerrostalo sopii hyvin harjoitteluun.

– Rakennuksessa on paljon ovia ja huoneita, jolloin saadaan aikaan paljon suorituksia. Lisäksi purettavaa rakennusta voi vapaasti kohdella kaltoin harjoittelun vaatimalla tavalla.

Kaikille jääkärijoukoille ja sotilaspoliisijoukoille opetetaan Tommi Sikasen mukaan perusteet taistelusta rakennetulla alueella. Tällaista harjoittelua varten kaikissa varuskunnissa tai niiden harjoitusalueilla on pienimuotoiset rakennelmat, jotka on yleensä tehty konteista tai laudoista.

Puolustusvoimat kuitenkin etsii harjoituksia varten juuri karhulalaiskerrostalon kaltaisia kohteita, jotta opittuja taitoja päästäisiin paremmin soveltamaan, eivätkä harjoitukset olisi aina samanlaisia.

– Purettavia asuinrakennuksia tai teollisuusrakennuksia löytyy kaikkialta. Esimerkiksi rakennetulla alueella taisteluun erikoistunut ja kaupunkijääkäreitä kouluttava Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee koko ajan Helsingin kaupungin eri osissa ja hyödyntää purettavaa infrastruktuuria laajalti, everstiluutnantti Tommi Sikanen kertoo.

Karhulassa järjestettävissä harjoituksissa käytetään rynnäkkökivääreitä ja paukkupatruunoita, joista voi aiheutua melua. Ampumaharjoittelu sijoittuu rakennuksen sisätiloihin.

Kolmipäiväisten harjoitusten ajaksi osoitteessa Sammonkatu 17 sijaitsevan kerrostalon alue eristetään ja liikkuminen siellä on kielletty. Harjoitukset ovat käynnissä kello 7–19 välisenä aikana torstaista lauantaihin.