Mikä tappoi parikymmentä kuhaa? Jämsänjoen kalakuolemien syy on yhä mysteeri

Kuolleita kuhia on löytynyt joesta viime viikolla.

Kotimaa
Vedenpinta aaltoja
Jämsänjoesta otetuista vesinäytteistä ei löytynyt mitään, mikä selittäisi kalakuolemat. Kuvituskuva.Derrick Frilund / Yle

Jämsässä Jämsänjoen kalakuolemien syy ei ole selvinnyt.

Viime viikolla ympäristönsuojeluviranomaiset saivat useita ilmoituksia kuolleista kuhista UPM:n Jämsänkosken paperitehtaan alapuoliselta juoksulta. Kuolleita kaloja on löytynyt parikymmentä.

Kankarisveden puolelta kuhakuolemista ei ole raportoitu.

– Havaintojen määrä on sellainen, että herää kysymys, onko kalojen kuolema ollut ihan luonnollinen. Voihan se tietysti olla joku kalatautikin. Olen ollut tässä virassa nyt kahdeksan vuotta ja tämä on ensimmäinen tällainen tapaus minun aikanani. Ei tämä nykyään ole tavallista, puntaroi Jämsän ympäristöpäällikkö Piia Koski.

Kalakuolemien vuoksi Jämsänjoesta on otettu useasta kohdasta vesinäytteitä.

Näytteet otettiin tehtaan yläpuoliselta juoksulta Mylly-ravintolan kohdalta, tehtaan ja puhdistamon alapuoliselta juoksulta Kellokalliolta sekä noin 5,5 kilometriä alavirtaan olevalta laiturilta.

"Mielenkiintoista, että puhutaan pelkistä kuhista"

Vesinäytteiden tuloksista ei ilmennyt mitään, mikä selittäisi kalojen kuolemat, kertoo ympäristöpäällikkö Koski.

Koski toteaa, että joen happitilanne oli näytteiden perusteella hyvä ja muutenkin veden laatu oli tavanomaisella tasolla. Veden raskasmetallipitoisuudet olivat myös pieniä ja lukemissa, joiden ei pitäisi aiheuttaa kalakuolemia.

– Kukaan ei ole vielä keksinyt tai pystynyt kertomaan, mikä kuolemia selittäisi. Se on mielenkiintoista, että puhutaan pelkistä kuhista. Ehkä siellä on yksi hauki joukossa, kuvailee Koski.

Kosken mukaan nyt valmistuneiden vesinäytteiden perusteella ei ole tarvetta normaalia tiheämpään joen vedenlaadun seurantaan, mutta tilannetta tarkkaillaan.

– Toistaiseksi tämä on mysteeri, mutta seurataan tilannetta ja yritetään vielä mietiskellä, että mistä nämä johtuvat.

Kuolleet kalat olivat jo alkaneet maatua

Mahdollisia kalatauteja kuhien kuoleman taustalla ei ole voitu poissulkea, koska kuolleina löytyneet kalat ovat olleet niin huonokuntoisia, ettei niitä ole voitu lähettää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle tutkittavaksi.

– Ongelma on ollut, että kaikki kalat on olleet niin hajoamispisteessä, ettei niistä ole saatu näytteitä Eviraan.

Ympäristöpäällikkö Koski toivoo, että mikäli Jämsänjoesta löytyy edelleen kuolleita kaloja, ihmiset ilmoittaisivat havainnoistaan hänelle.