Yhdysvaltain yritykset eivät halua, että niiden kasvojentunnistusteknologiaa käytetään – Viimeisimpänä vetäytyi Amazon

Yritykset vaativat kongressilta itselleen tiukempaa ohjeistusta.

kasvontunnistus
Kasvojentunnistusteknologiaa Dullesin lentokentällä Virginiassa vuonna 2018.
Kasvojentunnistusteknologiaa Dullesin lentokentällä Virginiassa vuonna 2018.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltalaiset, kasvojentunnistusteknologiaa kehittäneet suuryritykset ovat ottamassa aikalisää teknologian käyttöön. Kasvojentunnistusohjelmissa pelätään olevan puutteita, jotka aiheuttavat paitsi paljon virhetulkintoja, myös ihmisoikeuksiin liittyviä ongelmia.

Teknologiajätti IBM ilmoitti tiistaina, että se luopuu koko kasvojentunnistusteknologiasta. Yhtiö perusteli päätöstään sillä, että teknologiaa voidaan väärinkäyttää ihmisten joukkovalvontaan ja rodulliseen profilointiin.

Eilen keskiviikkona Amazon-yhtiö kielsi Yhdysvaltain poliisivoimia käyttämästä Rekognition-kasvojentunnistusohjelmaa. Yhtiö ei perustellut päätöstään, mutta sen uskotaan liittyvän mustaihoisen George Floydin kuolemaan poliisin pidätyksen yhteydessä kaksi viikkoa sitten. Tapaus on nostattanut suuria mielenosoituksia, joissa vastustetaan poliisin etenkin mustaan väestönosaan liittyviä väärinkäytöksiä.

Amazonin Rekognition-ohjelma tosin on käytössä vain yhdessä tai kahdessa poliisipiirissä.

Puutteellinen ohjeistus

Monet Yhdysvaltain kaupungit ovat viime aikoina kieltäneet kasvojentunnistustoiminnan poliisilta tai muilta hallinnon organisaatioilta. Esimerkiksi San Francisco kielsi toiminnan viime vuonna.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet teknologian kieltämistä valtion viranomaisilta, koska sen pelätään johtavan ihmisten yksityisyyden suojan rikkomiseen. Kritiikin vuoksi monet yhtiöt, kuten Microsoft, ovat tehneet tämän takia muutoksia ohjelmistoihinsa.

Samalla ne kuitenkin toivoivat, että kongressi antaisi selkeämmät säännöt teknologian käyttämiseen. Koska säännöt ovat nyt puutteelliset, viranomaiset eivät saa käyttöönsä hyödyllistä työkalua, josta olisi apua rikosten tutkimisessa, ne sanovat.

Floydin kuoleman jälkeen Yhdysvaltain demokraattipuolue on vaatinut muutoksia Yhdysvaltain poliisin toimintaan. Nämä vaatimukset heijastunevat myös kasvojentunnistukseen.

Amazon muistuttaa vielä, ettei sen poliisivoimille asettama kielto ole ehdoton. Ohjelmaa saa käyttää, kun etsitään kadonneita lapsia, tai lapsia, joiden epäillään joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Lähteet: AP