Koronavirus vaikeuttaa kuntavaalien ehdokashankintaa – vaalipäällikkö: "Käsijarru päällä on menty"

Etelä-Karjalassa monien puolueiden ehdokashankinta painottuu syksyyn.

kuntavaalit
Vaalimainoksia Helsingissä, kuntavaalit 2017
Kuntavaalimainoksia vuodelta 2017, jolloin kuntavaalit viimeksi pidettiin.Henrietta Hassinen / Yle

Koronavirusepidemia vaikeuttaa kuntavaalien ehdokashankintaan. Monista puolueista kerrotaan, että ehdokkaiden hankkiminen on ollut vaikeaa, kun ihmisiä ei tapaa kasvokkain esimerkiksi tapahtumissa.

Etelä-Karjalassa puolueet valmistautuvat maltillisesti ensi kevään kuntavaaleihin. Ylen soittokierros maakunnan suurimpien kaupunkien valtuustopuolueille kertoo, että varmoja ehdokkaita on jo tiedossa, mutta ehdokashankinta painottuu monissa puolueissa vasta syksyyn.

Ensi kevään kuntavaalit pidetään 18. huhtikuuta eli niihin on kymmenen kuukautta aikaa.

Lappeenranta

Lappeenrannassa ehdokashankinta on lähtenyt käyntiin ilman suurempia ongelmia. Esimerkiksi keskustalla ja perussuomalaisilla on molemmilla tiedossa yli parikymmentä varmaa ehdokasta.

Kokoomus ei ole julkaissut vielä varmojen ehdokkaiden määrää tai nimiä.

– Olen ollut mukana neljissä vaaleissa ja nyt on ensimmäinen kerta, kun lukuisat ihmiset tarjoutuvat ehdokkaiksi, kertoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund.

Grönlund kertoo yllättyneensä asiasta positiivisesti. Toinen positiivinen asia on hänen mielestään se, että myös nuoret ovat olleet liikkeellä. Kokoomuksella kuten myös perussuomalaisilla ja vihreillä on Lappeenrannassa varmojen ehdokkaiden joukossa myös alle 30-vuotiaita ehdokkaita.

Muissa puolueissa ei ole huomattu nuorten olleen erityisen aktiivisia lähtemään ehdokkaaksi, vaikka heitä mukaan kovasti toivotaankin.

Sen sijaan lähes kaikissa Lappeenrannan valtuustopuolueissa on tiedossa muutama istuva valtuutettu, joka ei aio enää asettua ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa. Ainoastaan vihreät ja perussuomalaiset kertovat, että tiedossa ei ole yhtään istuvaa valtuutettua, joka ei asetu ehdolle.

Vasemmistoliitolla ei ole valtuutettuja Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa. Puolue aikoo kuitenkin asettaa ehdokaslistan myös Lappeenrantaan.

–Tavoitteena on lisätä ehdokasmäärää viime vaaleista, jolloin ehdolla oli neljä ehdokasta, toteaa Vasemmistoliiton itäisen alueen toiminnanjohtaja Jaakko Turunen.

Puolueissa ei uskota, että käynnissä oleva koronavirusepidemia ja poikkeukselliset yhteiskunnalliset olot lisäisivät juurikaan ihmisten kiinnostusta lähteä mukaan politiikkaan.

– Koronavirus on ohimenevä, enemmän ihmisiä kiehtoo esimerkiksi sote, kouluverkkoasiat ja valtiontalous, jotka vaikuttavat jokaisen ihmisen elämään tulevaisuudessa, pohtii Lappeenrannan keskustan vaalipäällikkö Antti Vilkko.

Imatra

Myös Imatralla puolueet ovat aloittaneet ehdokkaiden hankinnan. Eniten varmoja ehdokkaita on tiedossa SDP:llä, kokoomuksella ja perussuomalaisilla, joilla kaikilla on lähes parikymmentä nimeä listalla.

– Ehdokashankintaa on tehty tammikuusta lähtien, mutta käsijarru päällä on menty. Ei ole oikein viitsinyt häiritä kun ihmisillä on ollut muuta mielessä, Imatran kokoomuksen vaalipäällikkö Toni Koppanen sanoo viitaten koronavirusepidemiaan.

Myös tapahtumien puuttuminen vaikuttaa ehdokasten hankkimiseen.

– Perussuomalaiset on telttapuolue, joka turisee ihmisten kanssa asioista ja kuuntelee herkällä korvalla. Tässä kohtaa ei tietenkään ole päästy olemaan esillä, huokaa Imatran seudun perussuomalaiset ry:n puheenjohtaja Aulis Vähämäki.

Imatralla puolueilla on vaihtelevasti tiedossa alle 30-vuotiaita ehdokkaita.

– Olen aistinut, että nuorempi väki on entistä passiivisempaan lähtemään ehdokkaaksi. Se on jatkuva trendi, sanoo Imatran sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Ilkka Nokelainen.

Samoin kuin Lappeenrannassa, lähes kaikissa Imatran valtuustopuolueissa on tiedossa muutama istuva valtuutettu, joka ei aio enää asettua ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa. Vain vihreät ja perussuomalaiset ilmoittivat, että kaikki istuvat aikovat jatkaa tai eivät ole vielä selkeästi ilmoittaneet vetäytyvänsä.