1. yle.fi
  2. Uutiset

Inarin kunnan historian suurin investointi varmistui – Ivalojoen rantaan nousee 500 oppilaan koulu ja tiloja muillekin

Ivalon koulukeskuksen rakentaminen alkaa loppukesästä ja se maksaa kunnalle kaikkiaan 45–52 miljoonaa euroa.

Inari
Havainnekuva Ivalon koulukeskuksesta Ivalojoen rannalla
Koulusta tulee kaksikerroksinen ja se valmistuu vuonna 2022.Lehto Group

Ivalon uuden koulukeskuksen rakentaminen alkaa loppukesästä. Kyseessä on Inarin kunnan historian suurin investointi.

Ivalon uusi koulu rakennetaan elinkaarimallilla eli kunta maksaa rakennuttajalle Lehto Tilat Oy:lle palvelumaksua ja rakennusliike vastaa rakennuksen kunnossapidosta seuraavat 20 vuotta. Lisäksi rakennusliike purkaa vanhan koulurakennuksen.

Koulun kiinteistön omistaa Kuntarahoitus Oyj, jolle Inarin kunta maksaa vuokraa, kunnes kunta on lunastanut rakennuksen itselleen 20 vuoden kuluttua.

Havainnekuva Ivalon koulukeskuksesta
Havainnekuva Ivalon tulevasta koulukeskuksesta, jonne tulee myös muun muassa kansalaisopiston ja kulttuuritoiminnan tiloja.Lehto Group

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine sanoo, että Ivalon koulukeskuksen investointi on noin 25 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi kunta maksaa vuokraa tiloista ja palvelumaksua rakennusliikkeelle elinkaarimallista. Nämä kaikki maksavat kunnalle 20 vuoden aikana yhteensä 45,5 miljoonaa euroa kuluvan vuoden hintatason mukaan.

– Jos mukaan lasketaan inflaatio, eli keskimäärin 2,5 prosentin hintojen nousu, summaksi tulee 52,9 miljoonaa euroa.

Ivalojoen rantaan nykyisen ala-asteen tontille nousevan koulukeskuksen tiloihin tulee tilat 500 esikoululaiselle, peruskoululaiselle ja lukiolaiselle. Rakentaminen kestää noin kaksi vuotta eli koulu uusissa tiloissa alkaa elokuussa 2022. Koulukeskukseen rakennetaan myös liikuntahalli, auditorio, valmistuskeittiö ja muita tiloja muun muassa kansalaisopistoa ja kulttuuritoimintoja varten. Rakennukseen tulee 9 000 kerrosneliömetriä kahteen kerrokseen.

Kunta ja Lehto Group allekirjoittivat sopimuksen koulun rakentamisesta torstaina. Rakennustyömaa työllistämään kahden seuraavan vuoden aikana 50-60 henkilöä.

Rakennusliike oli vetäytymässä hankkeesta

Hankkeeseen liittyy erikoinen käänne. Viime helmikuussa kunta kertoi, että rakennusliike vetäytyi hankkeesta, koska piti elinkaarimallia liian raskaana. Investointi oli tarkoitus muuttaa KVR-hankkeeksi. Se tarkoittaa kokonaisvastuurakentamista eli sopimusjärjestelyä, jossa urakoitsija suunnittelee ja rakentaa kohteen, mutta ei vastaa rakennuksen kunnossapidosta rakentamisen jälkeen kuten elinkaarimallissa.

Kunnanjohtaja Laine sanoo, että helmikuussa saadusta tiedosta huolimatta Lehto Tilat Oy jätti lopulta tarjouksen.

– He peruivat vetäytymisen ja jättivät lopulta määräaikaan mennessä tarjouksen, jonka kunta hyväksyi. Vetäytymistieto oli epävirallinen, sillä hankinta oli koko ajan voimassa, Laine sanoo.

havainnekuva Ivalon koulukeskuksen sisätiloista
Tältä koulun sisällä pitäisi näyttää. Havainnekuva.Lehto Group

Inarin kunnanvaltuusto hyväksyi koulukeskushankkeen toukokuussa.

Inarin vanhoissa kouluissa on sisäilmaongelmia, minkä takia lapset ja nuoret ovat käyneet koulua väliaikaisissa tiloissa.

Lue seuraavaksi