Tehy katsoo Turun käyttäneen väärin valmiuslakia – järjestö kanteli asiasta oikeusasiamiehelle

Asia koskee ajanvarauksen työntekijöiden määräämistä ylitöihin.

Tehy kanteli Turun toiminnasta oikeusasiamiehelle. Arkistokuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy on tehnyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Turun kaupungin terveysasemien toiminnasta.

Tehy kertoo tiedotteessaan, että se haluaa oikeusasiamiehen selvittävän, onko työnantaja käyttänyt väärin valmiuslain suomaa oikeutta määrätä työntekijöitä ylitöihin ilman heidän suostumustaan.

Ammattijärjestön mukaan terveysasemien esimiehet määräsivät 29. toukokuuta keskitetyn ajanvarauksen työntekijät ylitöihin käsittelemään kaikki kasautuneet puhelut. Esimiehet vetosivat valmiuslakiin, vaikka puheluiden kasaantuminen ei Tehyn mielestä johtunut koronaepidemiasta, vaan pitkään jatkuneesta resurssivajeesta.

Työntekijää ei normaaliaikana voi määrätä ylityöhön vastoin hänen suostumustaan. Valmiuslaki ja valtioneuvoston asetus edellyttävät, että työaikaan puututaan vain silloin, kun se on välttämätöntä koronapandemian hillitsemiseksi.

– Ajanvarauksessa ei ole toukokuun lopussa eikä sen jälkeenkään ollut koronaepidemiasta johtuvaa työvoimapulaa, toteaa Tehyn lakimies Juho Kasanen tiedotteessa**.**

Työaikoja valvova aluehallintovirasto kieltäytyi ottamasta kantaa ylityömääräykseen. Avi perusteli päätöstä sillä, että se ei valvo poikkeuslainsäädäntöä.

Tehy katsoo kantelussaan, että työntekijältä puuttuvat oikeusturvakeinot, kun valmiuslaki on voimassa. Tilanne on työntekijöille kohtuuton.