Hyppää sisältöön

Jämsän jätteenkuljetus toimii jäteasemapalosta huolimatta, paloalueen pohjavesi tutkitaan

Jämsäläisten jätteet noudetaan tavalliseen tapaan, eikä jäteaseman palo vaikuta niiden loppusijoittamiseen.

Jäteasemapalon jälkivaikutuksia selvitellään nyt Jämsässä. Kuva: Isto Janhunen

Jämsässä kaupunki odottaa jätehuollosta huolehtivalta Erkki Salminen Oy:ltä tietoa siitä, miten jäteasemalla riehunut tulipalo vaikuttaa yhtiön toimintaan.

Vs. tekninen johtaja Katja Rissanen sanoo, että kaupunki tarjoaa yhtiölle sen tarvitsemaa apua.

–Tilanne on niin tuore ja ymmärrettävästi epäselvä, että tarkkoja tietoja palon vaikutuksista emme ole vielä saaneet, Rissanen toteaa.

Selvillä ei ole vielä sekään, miten taloudelliset vastuut jätehuollon mahdollisesta uudelleenjärjestelystä jakautuvat.

Vielä torstaiaamuna Rissanen arveli, että jäteaseman palo vaikeuttaa Jämsässä muovijätteen loppusijoittamista. Näin ei kuitenkaan ole, sillä jämsäläisten muovijätteet kuljetetaan Metsä-Kivelän jätteenkäsittelyasemalle, josta ne lähtevät toisaalle jatkokäsittelyyn.

Erkki Salminen Oy on kertonut ympäristöinsinööri Jonna Yli-Karjanmaalle, että jätteenkuljetukset toimivat Jämsässä palosta huolimatta normaalisti. Jäteasema vastaanottaa myös kotitalouksien toimittamia pieneriä kuten vaarallista jätettä, paperia ja kartonkia.

Erkki Salminen Oy huolehtii lähes kaikkien jämsäläisen jätteenkuljetuksista.

Myllymäen teollisuusalueella Jämsänkoskella roihunneen palon ympäristövaikutuksista ei ole vielä tietoa. Suurin kysymysmerkki on se, mikä sammutusvesien vaikutus on alueen pohjaveteen

Jämsän ympäristöpäällikkö Piia Koski toteaa, että palon suurimmat välittömät ympäristöhaitat ovat tulleet palokaasuista ja savun leviämisestä, ja sammutusvesien vaikutukset pohjaveteen näkyvät vasta viiveellä.

Torstaina iltapäivällä Jämsän ympäristötoimi tiedotti, että sammutusvedet ovat imeytyneet maastoon eikä pohjaveden käytölle ole asetettu rajoituksia.

Erkki Salminen Oy sijaitsee Kerkkolankankaan I luokan pohjavesialueella, luvanvaraista toimintaa valvoo ELY-keskus. Piia Koski ** **kertoo, että jäteyhtiö ottaa perjantaina pohjavesiputkista vesinäytteitä, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla.

Juttua muokattu klo 14.20: Lisätty vs. teknisen johtajan täsmennys siitä, että palo vaikeuttaa muovi- eikä energiajätteen loppusijoittamista.

Juttua muokattu klo 15.09 vs. teknisen johtajan ilmoittamien tarkennustietojen pohjalta: Jäteaseman palo ei vaikuta muovijätteen sijoittamiseen.

Juttuun lisätty klo 15.30 Jämsän ympäristötoimen tiedotteen perusteella tiedot vesinäytteenotosta pohjavesialueella.