Kesäteatterit jättävät kauden väliin – epävarman koronakevään aikana ei voitu valmistautua näytäntökauteen

Kesäteatterit ovat joutuneet perumaan ensi-iltoja koko maakunnan alueella. Koko Suomessakin vain yksittäisiä esityksiä.

Meri Oulun kesäteatteriesitykset on jouduttu perumaan koronarajoitusten takia kesä- ja heinäkuun ajalta. Kuva: Risto Degerman / Yle

Suomen suurin kesäteatterikatsomo Oulun Möljällä on tänä kesänä hiljainen. Kokoontumisrajoitusten takia yleisömäärää jouduttaisiin rajoittamaan niin paljon, että teatteri on peruuttanut kesä- ja heinäkuun näytökset. Teatterin katsomossa tilaa on yhteensä 1200 hengen yleisölle.

Meri-Oulun kesäteatterissa piti nähdä tänä kesänä Uuden iloisen teatterin toteuttama ja Sari Siikanderin ohjaama Kaunis Veera sekä Janne Virtasen ohjaama Pari suhdetta.

Elokuun puolessa välissä esityskalenterissa oleva Jukka Puotilan, Jaakko Saariluoman, Heikki Silvennoisen ja Joni Pakasen Parhaat päältä –esitys on näillä näkymin meri Oulun elokuun ainoa esitys Möljällä.

Vaikka maan hallitus väljensi torstaina kokoontumisrajoituksia, voimassa on edelleen joitakin rajoituksia isojen yleisötapahtumien järjestämisessä.

Meri Oulun toimitusjohtajan Jorma Yypänahon mukaan rajoitusten ja epävarman tilanteen takia ohjelmiston toteuttaminen on ollut liian epävarmalla pohjalla. Iso produktio vaatii joka tapauksessa esitykseen enemmän kuin 500 katsojaa.

– Ilman riittävän isoa yleisöä näytöksiä ei saa millään kannattavaksi, Yypänaho kertoo.

Myös Ouluun äskettäin rakennetun uuden Hupisaaren kesäteatterin esitykset on peruutettu heinäkuun loppuun saakka.

Raahen teatteri on siirtänyt rautatehtaan tarinasta kertovan Sari Jaatisen ohjaaman ja Pauli Ylitalon käsikirjoittaman Täyttä Terästä -kesäteatterinäytelmän ensi-illan seuraavaan kesään. Saman ratkaisun on tehnyt myös Kuusamon kesäteatteri, jossa Markku Pölösen käsikirjoittama ja Kai Lehtisen ohjaama Kauppa-auto siirtyy ensi kesään.

Kevään tiukkojen kokoontumisrajoitusten takia teatterit ja näytelmäpiirit eivät ole pystyneet harjoittelemaan kesän esityskautta varten. Sen takia näytelmiä ei tule myöskään pienille näyttämöille, vaikka niiden katsomoissa kokoontumisrajoitusten raja ei tulisikaan vastaan.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)