Maaraja Norjaan aukeaa, Ruotsin rajalla rajoituksia lievennetään: mökkiläisten matkat Suomeen sallitaan

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi, että Ruotsin epidemiatilanne ei vielä salli maarajan täyttä avaamista.

Sisärajatarkastukset poistetaan Suomen ja Norjan rajalta, mutta Ruotsin vastaisella rajalla niitä jatketaan ainakin kaksi viikkoa. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Maaraja Suomen ja Norjan välillä avataan liikenteelle, mutta Ruotsin rajalla sisärajatarkastukset ja suositus matkustamisen välttämisestä pysyvät vielä voimassa. Määräyksiä kuitenkin yhä lievennetään.

Suomalaisten rajanylitystä ei edelleenkään estetä, mutta jatkossa myös esimerkiksi Suomessa mökin omistavat ruotsalaiset voivat esteettä ylittää rajan. Rajanylityksessä päteväksi syyksi katsotaan nyt myös seurustelu.

Lapissa kunnat ja yrittäjäjärjestö ovat vaatineet kummankin rajan avaamista, sillä rajakauppa on merkittävä elinkeino Lapissa ja rajamääräykset ovat käytännössä pysäyttäneet sen esimerkiksi Norjan rajalla.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan päätöstä ei tehty kevyesti, ja hallituksessa ymmärretään paikalliset erityisolosuhteet Lapin länsirajalla.

– Ymmärrän, että tämä on rajalla asuville ikävä ja erittäin vaikea tilanne. Alueella monen arki on rakentunut siten, kuin rajaa ei olisikaan. Toivon, että epidemiatilanne Ruotsissa paranee nopeasti, Ohisalo sanoi.

Sisärajavalvonnasta luovutaan huviveneliikenteessä myös Suomen ja Ruotsin välillä.

Ohisalo kertoi asiasta hallituksen tiedotustilaisuudessa. Voit seurata sitä tästä jutusta.

Ohisalon mukaan uudet määräykset perustuvat asiantuntijoilta saatuun tilannekuvaan. Hänen mukaansa tautitilanne Ruotsissa on erilainen kuin Suomessa tai Norjassa, eikä vielä mahdollista rajoitusten tai rajatarkastusten poistamista.

Sisärajavalvonnasta luovutaan Norjan maarajan lisäksi Suomen ja Baltian sekä Suomen ja Tanskan ja Islannin välisessä liikenteessä. Näihin maihin voi matkustaa myös ilman karanteenia.

Ohisalon mukaan seuraavan kerran rajaliikenteen rajoituksia arvioidaan kahden viikon päästä. Ruotsin rajalla sisärajavalvonta on voimassa tällä hetkellä 14.7. asti.

Lue myös: