Merentutkimusalus Arandan terveiset heti tutkimusmatkan jälkeen: "Ravinteita riittämiin runsaisiinkin sinileväkukintoihin"

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusalus Aranda rantautui iltapäivällä Helsingin Tammasaaren laituriin.

Forskningsfartuget Aranda i Västra hamnen i Helsingfors.
Merentutkimusalus Aranda palasi kahden viikon matkaltaan. Suoran pääkuva on arkistokuva vuodelta 2012.

Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Aranda rantautui iltapäivällä kahden viikon tutkimusmatkalta Helsingin kotisatamaansa Tammasaaren laituriin.

  • Arandalla toimittaja Tero Valtasen haastattelussa on matkanjohtaja, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Henrik Nygård.

Tutkimusmatka oli aluksen toinen tänä vuonna. Itämeren tilaa seurattiin Suomea ympäröivillä avomerialueilla: Suomenlahdella, Pohjanlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosissa.

Aranda teki COMBINE 2-matkalla Suomen merenhoidon seurantaohjelmaan ja HELCOM:n Itämeren seurantaohjelmaan liittyvää fysikaalista, kemiallista ja biologista seurantaa. Erityisesti huomiota kiinnitettiin pohjaeläinyhteisöjen tilaan ja happitilanteeseen pohjanläheisessä vedessä. Matkalla otettiin näytteitä myös radioaktiivisten aineiden pitoisuuksien seurantaan.

Aranda asensi aaltopoijun Perämerelle sekä myös ajelehtivia, jatkuvasti mittaavia poijuja laskettiin matkan aikana mereen. Matkalle osallistui Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteenlaitoksen ja Säteilyturvakeskuksen tutkijoita.

Merialueilla sinileväriski huomattava tai kohtalainen

Matkanjohtajana toimineen Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijan Henrik Nygårdin mukaan sinileväkukintojen riski on Suomen merialueilla kesän aikana viime vuoden tapaan huomattava tai kohtalainen.

– Läntisellä Suomenlahdella voi olla ravinteita riittämiin runsaisiinkin sinileväkukintoihin.

Nygård sanoo, että kesän levätilanteen ratkaisee lopulta kesän sää. Sinileväkukintojen runsauteen vaikuttavat muun muassa heinäkuun aurinkoisuus, pintaveden lämpötila ja tuulet.

– Lämmin sää edesauttaa runsaiden kukintojen syntymistä.

Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, pääosassa Saaristomerta ja Selkämeren eteläosassa levän riski on huomattava tai kohtalainen.

Voimakkaiden ja laajojen sinileväkukintojen riski on tänä kesänä itäisen Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan osalta kuitenkin pienempi kuin viime kesänä.

Perämerellä ja Suomenlahden itäosissa riski on vähäinen.

– Tämän ratkaisevat sääolot, koska Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ravinnetilanne on samankaltainen kuin vuonna 2018, joka muistetaan pahana sinileväkesänä. Sääolot olivat silloin suotuisat, Nygård summaa.

Itämeren kukintoja muodostavat sinilevälajit viihtyvät lämpimässä vedessä ja vaativat runsaasti valoa.

– Ensimmäiset levälautat voivat näkyä jo parin kauniin kesäviikon jälkeen. Pitkään jatkuva korkeapaine voi johtaa runsaisiin kukintoihin, Nygård sanoo.

Lue myös: