Hyppää sisältöön

Valtava teräksinen auringonkukka valaisee katua ja tuottaa itse osan energiasta – Pekka Jylhän taideteos on yksi Tuusulan asuntomessujen vetonauloista

Tuusulan asuntomessuilla on oma laaja taideohjelma.

Taitelijaprofessori Pekka Jylhän uusin taideteos on samalla katuvalaisin ja aurinkoenergian tuottaja. Kuva: Varpu Helpinen / Yle

Valtavaa, yhdeksän metriä korkeaa teräksistä auringonkukkaa on helppo veikata yhdeksi tämän vuoden asuntomessujen kuvatuimmaksi kohteeksi. Taiteilijaprofessori Pekka Jylhältä tilattu taideteos tervehtii Tuusulan asuntomessuille saapuvia uuden, Tuusulan keskustasta Hyrylästä messualueelle johtavan tien varrella.

Itse asiassa taideteos on enemmän kuin taidetta, sillä auringonkukan keskiössä 24 valaisinta ja osa valaistukseen käytettävästä energiasta tuotetaan aurinkopaneelien avulla. Virallisesti sitä kutsutaankin Auringonsilta-ympäristötaideteokseksi.

Kukan muodot on leikattu laserilla, hitsattu kasaan ja maalattu aurinkokukan värein.

Jylhän veistos on osa uuden alueen eli Rykmentipuiston alueen taideohjelmaa (siirryt toiseen palveluun). Se maksoi noin 170 000 euroa. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 30 000 euron avustuksen teoksen suunnittelun ensivaiheessa.

Tuusulan Facebook-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) kuntalaiset ovat jo ehtineet kysellä sekä teoksen hintaa että sen sopivuutta talvimaisemaan. Teosta on myös ihailtu.

Auringonsilta-teoksen ympäristöä viimeisteltiin tänään päivällä kovalla kiireellä. Kuva: Varpu Helpinen / Yle

Taideteos julkistettiin tänään virallisesti ja sen asennustyötä voi myöhemmin seurata Tuusulan museon Youtube-kanavalle (siirryt toiseen palveluun) tulevasta videosta.

Tämän hetken tietojen mukaan tämän kesän asuntomessut ovat auki 3.-30.8. Taideteos sijaitsee messualueen ulkopuolella, joten sitä pääsee katsomaan jo nyt.

Lue myös: