1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristörikokset

Poliisi epäilee: Kittilässä myyty laittomasti romua – rikoshyöty lähes 100 000 euroa

Poliisin mukaan tapauksessa on laiminlyöty ympäristö-, keräys- ja jätelupien hankkiminen. Romuvarastona käytettyä maa-aluetta ei myöskään oltu muutettu lakien ja asetusten mukaiseksi.

Tapausta on tutkinut Lapin poliisilaitoksen talousrikostutkintayksikkö. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Henrietta Hassinen

Lapin poliisilaitos epäilee, että Kittilässä on kerätty, myyty ja varastoitu laittomasti romua. Epäiltyä ympäristörikosta on tutkinut talousrikostutkintayksikkö nimikkeellä ympäristön turmeleminen.

Tutkinta alkoi, kun Lapin ely-keskus ja Kittilän kunnan ympäristöviranomainen huomasivat epäselvyyksiä. Esitutkinnassa poliisi selvitti muun muassa romuajoneuvojen, sähkö- ja elektroniikkaromun sekä muun romun varastointia, purkupaikan asianmukaisuutta sekä keräystoiminnan laillisuutta.

Poliisin mukaan keräystoimintaa ei oltu rekisteröity eivätkä romujen keräyksestä vastaava henkilö ja varastoalueen omistaja kertomansa mukaan olleet selvillä toiminnan luvanvaraisuudesta tai jäte- ja ympäristönsuojelulain vaatimuksista. Tilalla oli myös hävitetty jätteitä vastoin jätelakia.

Poliisin mukaan tapauksessa on laiminlyöty ympäristö-, keräys- ja jätelupien hankkiminen. Romuvarastona käytettyä maa-aluetta ei myöskään oltu muutettu lakien ja asetusten mukaiseksi. Poliisi arvelee, että lupien hankkimatta jättämisestä, romun myynnistä ja maanrakennustöiden laiminlyönnistä on saatu yhteensä lähes 100 000 euron taloudellinen hyöty.

Epäillyt kiistävät rikokset

Rikoskomisario Tuomo Seikkula kertoo, että epäiltynä on kaksi henkilöä. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2018-2019.

Seikkulan mukaan vielä ei ole tarkempaa tietoa siitä, minkälaista vahinkoa toiminta on aiheuttanut ympäristölle, sillä maaperän tarkemmat tutkimukset tehdään myöhemmin kesän aikana.

Jutun esitutkinta on loppunut ja asia on lähetetty syyteharkintaan. Jos tapauksesta nostetaan syyte tai syytteitä, asiaa käsitellään aikanaan Lapin käräjäoikeudessa.