Nuorten rasisminvastainen mielenilmaus keräsi torille satoja vaasalaisia – järjestäjien viesti: "Kun ollaan kilttejä toisillemme, näistä ongelmista päästään"

Tapahtumalla haluttiin tukea maailmanlaajuista liikettä ja kiinnittää huomiota rakenteelliseen rasismiin myös Suomessa.

Black Lives Matter
Mielenilmaus Vaasassa
Vaasalaisnuoret haluavat rauhanomaisella mielenilmauksella osoitta tukea BLM-liikkeelle ja nostaa esiin rakenteissa olevaa rasismia Suomessakin.

Vaasalaisnuoret järjestivät tänään torstaina 11. kesäkuuta kansainvälisen Black Lives Matter -tukimielenilmauksen. Tapahtuma keräsi Vaasan torille satoja kiinnostuneita.

Yle seurasi tapahtuman alkua suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Tapahtuman järjestäjät Yasmina Limam ja Antonio Teca olivat iloisia siitä, että tapahtuma kiinnosti niin monia.

– Tässä on kyse siitä, että haluamme meidän vähemmistöjen, värillisten ihmisten mielipiteen kuuluville rauhanomaisesti, myös Vaasassa, Teca sanoo.

– Vähän jännitti, mutta ei jännitä enää. Mahtavinta on, että täällä on kaikennäköistä porukkaa. Se on se tarkoituskin, Yasmina Limam sanoo.

Rauhanomainen mielenilmaus

Yasmina Limam ja Antonio Teca ovat iloisia siitä, että Black Lives Matter -liikkeen aikana rasismi on noussut puheenaiheeksi myös Suomessa.

Puheenvuoroissaan he muistuttivat, että vaikka rasismi Suomessa ei näy samalla tavalla väkivaltaisena kuin usein maailmalla, sitä esiintyy.

Torstaisen tilaisuuden Limam toivoo vaikuttavan siihen, että ihmiset miettivät eriarvoisuutta ja rasismia, kenties ottavat asian puheeksi ystäväpiirissään.

– Mottoni on, että "kind people are my kind of people". Kun ollaan oikeasti kilttejä toisillemme ja mietitään toistemme tunteita, näistä ongelmista päästään, Yasmina Limam sanoo.

Vaasan kaupunki toi tilaisuuteen oman tervehdyksensä. Viestintäpäällikkö Leena Forsén totesi muun muassa, että Vaasassa yksi konkreettinen toimenpide rakenteellisen rasismin kitkemiseksi on käytössä oleva anonyymi rekrytointi.

Lue seuraavaksi: Rasismi on muutakin kuin silminnähtävää väkivaltaa, muistuttavat nuoret: "Se on paikan vaihtamista bussissa ja vääriä oletuksia"

Rasisminvastaisia protesteja ympäri maailmaa – Black lives matter -kylttejä niin Tokion, Lontoon, Berliinin, Sydneyn kuin Varsovankin kaduilla